Αν έπεσε πολύ πιπέρι στο φαγητό δοκίμασε:
– Ανακάτεψε λίγο γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, ή γάλα καρύδας μέσα στο καυτερό φαγητό. Πρόσθεσε μια μικρή ποσότητα κάθε φορά, δοκιμάζοντας κάθε τόσο. Η κρεμώδης υφή τους περιορίζει το κάψιμο στο στόμα και δίνει στους γευστικούς κάλυκες μια διαφορετική αίσθηση. Χρησιμοποίησε το γάλα καρύδας ή το γιαούρτι σε φαγητά όπως το ταϊλανδέζικο και προτίμησε την κρέμα γάλακτος (απλή ή ξινή) με πικάντικες ιταλικές σάλτσες ζυμαρικών ή μεξικάνικες γεύσεις.
– Πρόσθεσε λίγο χυμό λεμονιού πριν βγάλεις το φαγητό από τη φωτιά και άφησε το να πάρει 1-2 βράσεις.
– Πάρε μισό φλιτζάνι από τη σάλτσα του φαγητού και ρίξε μέσα 1-2 κουταλιές ξύδι (ανάλογα πόσο καυτερό είναι και ποια η ποσότητα μέσα στην κατσαρόλα). Ανακάτεψε καλά και ξαναρίξε τη σάλτσα στην κατσαρόλα. Άφησε να πάρει μερικές βράσεις. Το «κάψιμο» του πιπεριού θα εξουδετερωθεί.
Έριξες πολλά μπαχαρικά στο φαγητό;
Αν το παράκανες με τα μπαχαρικά προσπαθώντας να δώσεις άρωμα ή χαρακτήρα στο φαγητό μπορείς να ακολουθήσεις τις συμβουλές που ισχύουν για το πολύ πιπέρι.
Κι αν πέσει πολύ αλάτι στο φαγητό;
Εδώ οι επιλογές σου δεν είναι πολλές. Μπορείς να βάλεις μέσα στην κατσαρόλα με το φαγητό που βράζει μία χοντρή φέτα ψωμί (αν έχεις μπαγιάτικο ακόμα καλύτερα) ή μία καθαρισμένη πατάτα. Και τα δύο «ρουφάνε» το αλάτι. Πέταξε το ψωμί και την πατάτα μόλις βράσει το φαγητό.
Σου σέρβιραν και έφαγες πολύ καυτερό φαγητό;
Μην πιεις αναψυκτικό με ανθρακικό ή μπύρα, καθώς οι φυσαλίδες κάνουν το «κάψιμο» εντονότερο. Μπορείς να φας λίγη ψίχα ψωμιού, να πιεις ένα γλυκό ρόφημα ( η ζάχαρη εξουδετερώνει το καυτερό), ή παγωμένο νερό ( ο πάγος μουδιάζει το στόμα) ή να πιεις λίγο γάλα.