Site icon Loveyou

Δίλημμα: Να τρως τα φρούτα ή να πίνεις το χυμό τους;

ximoi

 Έχεις αναρωτηθεί αν είναι καλύτερο να τρως τα φρούτα ή να πίνεις το χυμό τους; Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση TheAmericanJournalofMedicine συμπεραίνεται ότι οι άνθρωποι που έπιναν την εβδομάδα τρεις και πλέον μερίδες χυμού πλούσιου σε πολυφαινόλες –αντιοξειδωτικά που εντοπίζονται στα κόκκινα σταφύλια, το γκρέιπφρουτ, τα βατόμουρα και το χυμό μήλου– είχαν κατά 76% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, κάποιοι συσκευασμένοι χυμοί έχουν ουσιαστικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε ορισμένα θρεπτικά στοιχεία από τα φρούτα και τα λαχανικά από τα οποία παράγονται. «Το κλειδί», σύμφωνα με την Κάθι ΜακΜάνους, R.D., διευθύντρια του Τμήματος Διατροφής στο Νοσοκομείο «BrighmanandWomensHospital, στη Βοστόνη, «είναι να αναγάγεις το χυμό σε συμπλήρωμα διατροφής και όχι σε υποκατάστατο όλων των φρούτων και των λαχανικών της καθημερινής σου διατροφής. Αν και αυτά τα ροφήματα έχουν γενικά  υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και θερμίδες και χαμηλότερη σε φυτικές ίνες από τα φρούτα, έρευνες δείχνουν ότι ο συνδυασμός των δύο μπορεί να είναι ο πλέον ωφέλιμος για τη συνολική σου υγεία.
Στο ερευνητικό πρόγραμμα Nurses’ HealthStudy, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, διαπιστώθηκε ότι οι ενήλικοι με την μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών τόσο σε στερεή όσο και σε υγρή μορφή –περίπου 8 μερίδες την ημέρα– είχαν κατά 30% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό από αυτούς που κατανάλωναν 1,5 ή λιγότερες μερίδες την ημέρα. Επιπλέον, ο συνολικός κίνδυνος οποιασδήποτε μορφής χρόνιας ασθένειας ήταν κατά 12% χαμηλότερος απ’ ό,τι σε αυτούς που ήταν φειδωλοί με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Για να πάρεις περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από κάθε γουλιά, ακολούθησε τις οδηγίες των ειδικών.

Ένα είδος δεν είναι ποτέ αρκετό!

Ένα ποτήρι χυμός πορτοκαλιού μπορεί να σου παράσχει όλη τη βιταμίνη C που χρειάζεσαι την ημέρα,·ωστόσο άφησε χώρο στο ψυγείο σου για μια νέα ποικιλία ή ένα εξωτικό μείγμα και θα έχεις μια ακόμη πιο υγιεινή ανταμοιβή. Αυτό επειδή, πίνοντας ποικιλία από χυμούς, μεγιστοποιείς το είδος των βιταμινών και των μεταλλικών στοιχείων που παίρνεις. «Συγκεκριμένα, φρούτα και λαχανικά μπορεί να παράσχουν ως ένα βαθμό προστασία ενάντια σε ασθένειες και χρόνιες παθήσεις» τονίζει η Τζάνετ Νόβοτνι, Ph.D., ερευνήτρια φυσιολόγος στο BeltsvilleHumanNutritionResearchCenter, ερευνητικό κέντρο του USDA (Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ). «Όμως, για να πάρεις προληπτικά τα μέγιστα οφέλη, πρέπει να εναλλάσσεις το είδος και το χρώμα των ειδών μαναβικής που καταναλώνεις».

 Πάρε μία γεύση από το πόσες θερμίδες έχουν τα φρούτα και πόσες οι χυμοί τους…

Βάλε μέσα κι ένα λαχανικό

Αν οι θερμίδες είναι το βασικότερο κριτήριο σου στην απόφαση να τρως τα φρούτα ή να πίνεις το χυμό τους, σκέψου ότι μπορείς να αυξήσεις την ποικιλία των θρεπτικών συστατικών και ταυτόχρονα να μειώσεις τη συνολική περιεκτικότητα σε σάκχαρα, προσθέτοντας τουλάχιστον ένα λαχανικό στο χυμό των φρούτων σου. «Οι κόκκινες και οι κίτρινες πιπεριές είναι γεμάτες από καροτενοειδή και τα αγγούρια από κάλιο. Αν, μάλιστα, είσαι τύπος που τολμάει, μπορείς να συμπληρώσεις με μερικά φύλλα σπανάκι ή βλαστάρια από παντζάρι – και τα δύο καλές πηγές σιδήρου» σημειώνει η Σέρι Κάλμπομ, συγγραφέας του βιβλίου Φτιάχνοντας χυμούς για πάντα (JuicingforLife). Το αχλάδι, το πράσινο μήλο και τα μούρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, οπότε γλυκαίνουν τη γεύση του χυμού χωρίς να αυξάνουν την περιεκτικότητα ζάχαρης. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση TheJournalofNutrition βρέθηκε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν μεγαλύτερη ποικιλία φρούτων και λαχανικών (18 ομάδες φυτών έναντι 5) είχαν τη μεγαλύτερη προστασία από την οξείδωση του οργανισμού ή την καταστροφή κυττάρων και ιστών.
Θυμήσου: Για να παίρνεις μόνο τα οφέλη από την κατανάλωση των χυμών μην ξεχνάς να πλένεις τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα ρίξεις στον αποχυμωτή, για να απομακρύνεις τη βρομιά, το χώμα ή τα φυτοφάρμακα από την επιφάνειά τους.

 

Τελικά, να τρως τα φρούτα ή να πίνεις το χυμό τους;

1 μέτριο πορτοκάλι έχει 62 θερμίδες 

Μία μέτρια ντομάτα έχει 22 θερμίδες 

1 μέτριο μήλο έχει 95 θερμίδες. 

1 φλιτζάνι ρόγες σταφυλιού έχει 62 θερμίδες.

 

 Έχεις ακούσει για τη δίαιτα των χυμών; Να την κάνεις ή όχι;

Μην το παρακάνεις

Ενώ ακόμα προσπαθείς να αποφασίσεις αν είναι καλύτερα να τρως τα φρούτα ή να πίνεις το χυμό τους, χρήσιμο θα είναι να γνωρίζεις ότι παρόλο που οι ιδιότητες των χυμών να καταπολεμούν τις ασθένειες είναι σημαντικές, εντούτοις δεν μπορείς να τις προβάλλεις ως επιχείρημα για να ξαναγεμίζεις συνέχεια το ποτήρι. «Οι περισσότεροι χυμοί φρούτων δεν έχουν μόνο υψηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες και φυσικά σάκχαρα –μέχρι και 38 γραμμ. σε κάθε ποτήρι 225 ml–, αλλά χρειάζονται και λιγότερο χρόνο για να καταναλωθούν σε σχέση με ολόκληρο το φρούτο» επισημαίνει η Φελίσια Στόλερ. Δε χρειάζεται να ξεφλουδίσεις ή να κόψεις και, σε αντίθεση με τα λαχανικά και φρούτα στη φυσική τους μορφή, η ενέργεια στους χυμούς δεν αρκεί για να σε χορτάσει – γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση βάρους αν δεν είσαι προσεκτική. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση InternationalJournalofObesity συμπεραίνεται ότι εκείνοι που κατανάλωναν την υγρή μορφή μιας τροφής αντί της στερεής (καρπούζι ή χυμό καρπουζιού, τυρί ή γάλα, καρύδα ή χυμό καρύδας) προσλάμβαναν μέχρι και κατά 20% περισσότερες θερμίδες στη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. «Οι περισσότεροι χυμοί είναι χαμηλοί σε περιεκτικότητα φυτικών ινών, ένα θρεπτικό στοιχείο που βοηθά στην καθυστέρηση της κένωσης του στομαχιού. Μάλιστα, σε αντίθεση με τα ολόκληρα φρούτα και λαχανικά, που χρειάζονται χρόνο για να διασπαστούν από τον οργανισμό, ο χυμός περνά από το σώμα σχεδόν τόσο γρήγορα όσο το νερό» εξηγεί η ειδικός. Για να κάνεις το χυμό φίλο της διατροφής σου, η ίδια προτείνει να περιορίσεις την πρόσληψή του μέχρι και κατά 200 θερμίδες την ημέρα. Αυτό αντιστοιχεί σε 450 ml χυμού των περισσότερων ποικιλιών φρούτων (όπως του μήλου, του πορτοκαλιού και του γκρέιπφρουτ), σε 225 έως 330 ml των περισσότερων σακχαρώδων χυμών (όπως του σταφυλιού και σε 660 ml των περισσότερων χυμών λαχανικών.

Ναι ή όχι στη δίαιτα με χυμούς;

Μπορείς να έχεις ακούσει ότι αυτή η ακραία δίαιτα –η κατανάλωση μόνο χυμού για ημέρες ή εβδομάδες στη σειρά– μπορεί να σε βοηθήσει να αδυνατίσεις ή να «καθαρίσεις» το σώμα σου από τις βλαβερές τοξίνες, όμως η Κάθι ΜακΜάνους προειδοποιεί να μην το κάνεις. «Πολύ απλά δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το να συντηρείσαι μόνο με χυμό βοηθά στην αποβολή των βλαβερών παραγώγων από τον οργανισμό σου. Απλώς θα στερήσεις το σώμα σου από σημαντικά θρεπτικά στοιχεία από τροφές που δεν καταναλώνεις, όπως οι άπαχες πρωτεΐνες, τα καλά λιπαρά και τα σιτηρά ολικής αλέσεως» εξηγεί η ίδια. Καθώς έτσι προσλαμβάνεις πολύ λίγες θερμίδες (συχνά λιγότερες από 1.000 την ημέρα), μπορεί να νιώσεις νωθρή, οξύθυμη ή να έχεις ζαλάδες – για να μην αναφέρουμε την πείνα. Μερικοί άνθρωποι, μάλιστα, έχουν κακοσμία στόματος, ταλαιπωρούνται από συμφόρηση ιγμορείου ή εμφανίζουν σπυράκια. Ακόμη κι αν μπορείς να τα ανεχτείς όλα αυτά, το πιθανότερο είναι να μην έχεις μόνιμη απώλεια βάρους. «Ίσως να χάσεις μερικά κιλά», προσθέτει η Κάθι ΜακΜάνους, «αλλά θα τα πάρεις αμέσως μόλις αρχίσεις να τρως κανονικά πάλι».

 

πηγή :helloladies.gr

Exit mobile version