Site icon Loveyou

Κόψε τις τροφές που παχαίνουν χωρίς να σε πειράξει!

τροφές που παχαίνουν

Μήπως οι τροφές που παχαίνουν είναι η απόλαυση και ο εφιάλτης σου μαζί; Δε χρειάζεται να το περνάς αυτό. Ακολούθησε αυτές τις τρεις επιστημονικές τεχνικές για να θωρακίσεις τη θέλησή σου και να μπορείς να τις καταναλώνεις με μέτρο ή να μην τις τρως καθόλου και να μη σου λείπουν!

Όλα ξεκινούν από τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τις τροφές γεμάτες θερμίδες που αγαπάς, αλλά πάντα νιώθεις τύψεις (άλλοτε περισσότερες και άλλοτε λιγότερες) όταν τις τρως. Όσο όμως προσπαθείς να τις αποκλείεις από τη διατροφή σου, τόσο μεγαλύτερη επιρροή τους επιτρέπεις να έχουν πάνω σου και τόσο περισσότερο τελικά φθάνεις να μην μπορείς να ελέγξεις την κατανάλωση τους. Οι επόμενες ασκήσεις θα σε βοηθήσουν να βρεις την ισορροπία, θα σε μάθουν να απομυθοποιήσεις τις τροφές που παχαίνουν και τις θεωρείς απαγορευμένες, ενώ θα σου δείξουν τον τρόπο να μπορείς να τις απολαμβάνεις χωρίς ενοχές, αλλά και χωρίς φόβο. Οι ασκήσεις αυτές έχουν εφαρμοστεί σε γυναίκες που κατάφεραν να αδυνατίσουν με ψυχολογική υποστήριξη και βασίζονται στην ενδοσκόπηση. Αυτό σημαίνει ότι για να πετύχουν χρειάζονται προσπάθεια και επιμονή.

Πριν κάνεις τις ασκήσεις χώρισε τις τροφές σε 4 κατηγορίες

1η κατηγορία:Οι “απόλυτα απαγορευμένες τροφές”
Σε αυτή την κατηγορία βάλε αυτές τις τροφές που δε θες να αγγίζεις ποτέ, αλλά στις οποίες πάντα υποκύπτεις όταν είσαι στεναχωρημένη, χαρούμενη ή νιώθεις ότι “θες για μια φορά να μη σε νοιάζει τίποτα”.

2η κατηγορία: Οι “σχεδόν απαγορευμένες τροφές”
Είναι αυτές που επιτρέπεις στον εαυτό σου να τις τρως σε μικρές ποσότητες, αλλά που μερικές φορές δεν σταματάς σε αυτή την μικρή ποσότητα που είχες υπολογίσει. Τις αγαπάς και τις μισείς γιατί σε παρασύρουν σε διατροφικά εγκλήματα και σε κάνουν να νιώθεις ευάλωτη.

3η κατηγορία: Οι “τροφές-πρέπει”
Στο άκουσμα τους στο μυαλό σου δημιουργούνται συνειρμοί όπως “κάνουν καλό στην υγεία” ή “βοηθάνε στο αδυνάτισμα”. Τέτοιες τροφές μπορεί να είναι τα λαχανικά και τα φρούτα, τα φιλέτα, τα ψάρια, κ.ά. Όταν δεν τις εντάσεις στη διατροφή σου νιώθεις ενοχές. Μερικές φορές όμως συμβαίνει κάτι παράδοξο: όσο πιο πολλές τροφές που παχαίνουν τρως, τόσο περισσότερες τροφές–πρέπει καταναλώνεις. Ίσως, για παράδειγμα,  ενδόμυχα προσπαθείς να αντισταθμίσεις το κακό που σου προκάλεσε ένα μπολ παγωτό με ένα πιάτο μπρόκολο.

4η κατηγορία: Οι “ουδέτερες τροφές”
Είναι οι τροφές που ούτε απαγορεύονται, ούτε ανήκουν στις “πρέπει”. Συνήθως τις καταναλώνουμε σε μέτριο βαθμό, ενώ για να φθάσουμε σε υπερβολική κατανάλωσή τους σημαίνει πως δεν έχουμε τίποτα άλλο να φάμε και πεινάμε.

‘Ασκηση 1η
Κατανάλωνε καθημερινά μία τροφή από τις “σχεδόν απαγορευμένες” 

Καλύτερα θα ήταν να επιλέξεις μία τροφή που δυσκολεύεσαι να φας με μέτρο, αλλά σου φαίνεται λιγότερο επικίνδυνη και την οποία μπορείς να καταναλώσεις σε κάποιο από τα γεύματά σου.

Αντικατάστησε με την τροφή που διάλεξες, ολοκληρωτικά ή εν μέρει, μία από τις υποχρεωτικές τροφές σου. Για παράδειγμα, αντικατάστησε με ένα κομμάτι γραβιέρα τα λαχανικά σου στο μεσημεριανό. Ο στόχος σου είναι να καταργήσεις τη γραβιέρα από τη λίστα με τις σχεδόν απαγορευμένες τροφές και να απομυθοποιήσεις την υποχρεωτικότητα της απαραίτητης τροφής.

Βάλε στο τραπέζι τη σχεδόν απαγορευμένη τροφή σε μικρή ποσότητα από την αρχή του γεύματος. Στην περίπτωση της γραβιέρας μπορείς να βάλεις σε ένα πιάτο ένα κομμάτι στο μέγεθος σπιρτόκουτου μαζί με μια φέτα ψωμί ή ένα κράκερ.

Φάε την απαγορευμένη τροφή στο τέλος του γεύματος. Ο χρόνος είναι σημαντικός. Επιλέγουμε το τέλος του γεύματος καθώς τότε θα είσαι λιγότερο πεινασμένη και το ρίσκο να χάσεις τον έλεγχο και να θελήσεις να φας μεγαλύτερη ποσότητα είναι μικρό.

Τρώγε την σχεδόν απαγορευμένη τροφή κάθε μέρα και μην αλλάξεις συνήθεια παρά μόνο όταν νιώσεις ότι η γευστική ικανοποίηση που παίρνεις είναι καλή, αλλά όχι πια …Ουάου! Τρώγε την τροφή με μικρές δαγκωνιές, μάσα την αργά και αρκετές φορές ώστε να μένει αρκετή ώρα η γεύση της στο στόμα σου. Μετά από λίγες ημέρες αναρωτήσου για τη γευστική απόλαυση που εισπράττεις. Είναι η ίδια με αυτή που είχες πριν ξεκινήσεις την άσκηση; Η απάντηση θα σε βοηθήσει να την απομυθοποιήσεις. 

Άσκηση 2η
Δοκίμασε λίγο και πέτα το υπόλοιπο      

 

Διάλεξε μία απαγορευμένη τροφή. Ξεκίνα όχι με την πιο αγαπημένη σου, αλλά πάντως με μία που στερείσαι προκειμένου να γλυτώνεις θερμίδες και λιπαρά. Παρ’ τη στα χέρια σου κάποια στιγμή που δεν πεινάς πολύ.

Κόψε τη σε δύο άνισα κομμάτια– ένα μεγάλο και ένα μικρότερο. Κοιτάξε τα κομμάτια και μετά πάρε το μεγάλο και πέταξε το στα σκουπίδια!

Τώρα φάε το μικρό κομμάτι αργά. Συγκεντρώσου στη γεύση του, στο άρωμα, στην υφή. Απόλαυσε πραγματικά αυτό το μικρό κομμάτι της αγαπημένης σου τροφής.

Κάθε μέρα, τρώγε ένα μικρό κομμάτι από αυτή την απαγορευμένη τροφή και πέτα το υπόλοιπο (μην το κρατάς για να κάνεις οικονομία, ούτως ή άλλως θα το έτρωγες). Μέρα με τη μέρα το αίσθημα της …απώλειας θα μειώνεται. Όσο για το μικρό κομμάτι που θα γεύεσαι σταδιακά δε θα σου μοιάζει τόσο μικρό. Αντίθετα, θα γίνεται όλο και πιο απολαυστικό. Άλλωστε, δεν πειράζει που είναι μικρό, αφού την επόμενη ημέρα θα ξαναφάς.

Άσκηση 3η
Πέταξε στα σκουπίδια μία απαγορευμένη τροφή

Το να πετάξεις στον κάδο απορριμμάτων μία από τις πιο αγαπημένες σου τροφές που παχαίνουν αποτελεί μία ριζοσπαστική κίνηση, βίαια και ως ένα βαθμό σοκαριστική- ειδικά αν σκεφτούμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε. Πρόκειται όμως για μία ιδιαίτερα αποτελεσματική άσκηση που σε βοηθά να αντιμετωπίσεις την απώλεια. Γιατί μαθαίνοντας στην αρχή να πετάς σε βοηθά να μάθεις στη συνέχεια να καταναλώνεις με μέτρο. Ο φόβος μας κάνει να γεμίζουμε τα ντουλάπια με περισσότερα από όσα θέλουμε, επειδή πάντα υπάρχει μέσα μας η σκέψη ότι ίσως έρθει μία μέρα που δε θα μπορούμε να αποκτήσουμε αυτά που θα θέλουμε να τρώμε. Όταν πετάς κάτι επιβάλεις στον εαυτό σου να δέχεται το ρίσκο της μελλοντικής απώλειας.

Διάλεξε μία τυχαία τροφή. Μπορείς να ξεκινήσεις με μία που γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι θα πετάξεις αργότερα (π.χ. φαγητό που έχει περισσέψει, φρούτα που έχουν μαραθεί, λίγο κομμένο τυρί που έχει ξεμείνει στο ψυγείο…). Αν διαλέξεις να πετάξεις κάτι που δε θα σου προκαλέσει τύψεις, θα κάνεις την πράξη σου πιο εύκολη.

Διάλεξε την κατάλληλη στιγμή. Είναι λογικό ότι είναι πιο εύκολο να πετάξεις μία τροφή στο τέλος ενός γεύματος παρά στην αρχή.

Πέταξέ τη πραγματικά. Αυτό σημαίνει να το πετάξεις με τρόπο που δε θα σου επιτρέπει να το μετανιώσεις και να την ξαναπάρεις πίσω. Αν, για παράδειγμα, πετάξεις την αγαπημένη σου σοκολάτα, πρώτα πρέπει να την ξετυλίξεις και μετά να την πετάξεις στα σπουπίδια.

Σκέψου την πράξη σου. Σου φαίνεται υπερβολικό να πετάς φαγητά ή γλυκά; Ίσως είναι, αλλά κάθε απώλεια ξυπνά μέσα μας αισθήματα πάνω στα οποία είναι σημαντικό να σταθούμε και να καταλάβουμε γιατί τα νιώθουμε, ώστε να κατανοήσουμε τη σχέση μας με το φαγητό. Μήπως μας δημιουργείται θυμός, ανακούφιση, περηφάνεια ή μήπως αγωνία;

Πέτα το ίδιο πράγμα κάθε μέρα. Ή έστω τροφές για τις οποίες νιώθεις τα ίδια συναισθήματα ή σου δίνουν την ίδια ευχαρίστηση. Πέτα το κάθε μέρα μέχρις ότου όλα τα αρνητικά συναισθήματα να αποδυναμωθούν τόσο πολύ, ώστε η πράξη αυτή να χάσει εντελώς τη σημασία της.

Τώρα επανάλαβε την ίδια διαδικασία για μία από τις δικές σου απαγορευμένες τροφές που παχαίνουν. Ποιά είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σου: τα αλλαντικά, τα γλυκά, το ψωμί; Εφάρμοσε την ίδια άσκηση μέχρι το να πετάς στα σκουπίδια την αγαπημένη σου τροφή να μη σου προκαλεί καμία αίσθηση, μέχρι να σου φαίνεται πως είναι μία κίνηση άνευ σημασίας.

 

 

Exit mobile version