Οι κανόνες υγιεινής για να μαγειρέψεις κοτόπουλο είναι μία παράμετρος που δεν πρέπει ποτέ να παίρνεις αψήφιστα. Άλλωστε, η σωστή προετοιμασία του φαγητού είναι εξίσου σημαντική για την υγεία σου και η τήρησή των κανόνων υγιεινής είναι βασική προϋπόθεση για να απολαμβάνεις εσύ και οι αγαπημένοι σου όχι μόνο νόστιμο, αλλά και υγιεινό φαγητό!
Το σωστό μαγείρεμα ξεκινά πολύ πριν την κατσαρόλα: κανόνες υγιεινής για να μαγειρέψεις κοτόπουλο
- Όταν φέρνεις το κοτόπουλο στο σπίτι δεν είναι ασφαλές να το αποθηκεύεις με το χαρτί που σου το τύλιξε ο χασάπης. Το καλύτερο είναι να το πλύνεις στο νεροχύτη και το τοποθετήσεις μέσα σε ένα γυάλινο σκεύος με καπάκι ή πυρέξ που θα σκεπάσεις με μεμβράνη, αν πρόκειται να το συντηρήσεις στο ψυγείο.
- Αν πρόκειται να το βάλεις στην κατάψυξη, το πλένεις με νερό, το στεγνώνεις και το βάζεις ιδανικά μέσα στα ειδικά σακουλάκια για την κατάψυξη. Εναλλακτικά, το τυλίγεις με χαρτί φούρνου και το κλείνεις σε μια καθαρή πλαστική σακούλα.
- Αφού τελειώσεις την προετοιμασία του κοτόπουλου και το βάλεις στο σκεύος όπου θα το μαγειρέψεις πλένεις με ζεστό νερό και σαπούνι το νεροχύτη και τα σκεύη που χρησιμοποίησες για την προετοιμασία του φαγητού.
- Μην ακουμπάς τα λαχανικά ή άλλα συστατικά του φαγητού στον ίδιο πάγκο με το νωπό κοτόπουλο.
- Επίσης, μη χρησιμοποιείς το ίδιο μαχαίρι ή το ίδιο ξύλο που έκοψες το κοτόπουλο για να κόψεις και τα λαχανικά. Ή κόψτα πριν το κοτόπουλο ή πρέπει πρώτα να τα πλύνεις με ζεστό νερό και σαπούνι και μετά να τα χρησιμοποιήσεις.
- Αν έχεις χρησιμοποιήσει τα γάντια της κουζίνας για να πλύνεις το κοτόπουλο, σαπούνισέ τα κι αυτά με ζεστό νερό.
- Οι κανόνες υγιεινής για να μαγειρέψεις κοτόπουλο λένε ότι το κουτάλι, το πιρούνι ή η μεγάλη κουτάλα που θα χρησιμοποιήσεις στο ξεκίνημα του μαγειρέματος, π.χ. για να το ανακατέψεις, πρέπει να αντικατασταθεί και να χρησιμοποιηθεί καινούργια για τη συνέχεια. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς κανόνες υγιεινής παρασκευής φαγητών στην κουζίνα σου, αφού παρότι το φαγητό έχει μπει στη φωτιά δεν έχει αναπτύξει ακόμη την απαραίτητη θερμοκρασία για να σκοτωθούν τυχόν μικρόβια.
Tip
Υγιεινό και πρακτικό
Είναι πιο υγιεινό να χρησιμοποιείς γάντια μιας χρήσης για την προετοιμασία του φαγητού όταν αυτό περιλαμβάνει νωπά κρέατα ή αβγά.
Ποτέ “ροζ” το κοτόπουλο
Ένας από τους βασικούς κανόνες υγιεινής για την κατανάλωση κοτόπουλου και γαλοπούλας είναι πως δεν επιτρέπεται να τα τρως μισοψημένα. Για να είσαι σίγουρη πως έχουν απενεργοποιηθεί τυχόν μικρόβια, το κρέας τους θα πρέπει να είναι λευκό και όχι ροζ ή κόκκινο. Τα πιο επικίνδυνα σημεία είναι αυτά κοντά στο κόκαλο, κυρίως στο μπούτι.
Μάθε περισσότερα για τους κανόνες υγιεινής για το μαγείρεμα πουλερικών εδώ…