Το γκότζι μπέρι (goji berry), ο μικρός κόκκινος καρπός που μας έρχεται από την Κίνα, ανήκει στην κατηγορία των υπερτροφών και όχι άδικα. Μάθε τη θρεπτική αξία του.
Δυο λόγια για το γκότζι μπέρι
Το όνομά του σημαίνει “το μούρο της ευτυχίας” και το φυτό αυτό είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και την περιοχή του Θιβέτ. Κάποιοι πιστεύουν πως το γκότζι μπέρι είναι το μυστικό της μακροζωίας – αλλά και της υγείας και στις περιοχές της Κίνας όπου καλλιεργείται και καταναλώνεται οι κάτοικοι έχουν υψηλό προσδόκιμο ζωής και αρρωσταίνουν λιγότερο συχνά από το γενικό πληθυσμό.
Τα γκότζι μπέρι δεν τα βρίσκουμε σχεδόν ποτέ φρέσκα, αλλά στην αποξηραμένη τους μορφή. Είναι κόκκινα και θα τα βρεις κυρίως σε καταστήματα με βιολογικά και είδη υγιεινής διατροφής. Η γεύση τους μοιάζει με αυτή της σταφίδας, μόνο που είναι πιο όξινη.
Γιατί θεωρούνται σούπερ τροφή
Τα γκότζι μπέρι θεωρούνται πως περιέχουν πλήθος βιταμινών και έχουν πολλές και ποικίλες ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα των ιδιοτήτων που τους αποδίδονται:
- Περιέχουν βήτα-καροτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1 και Β2, καθώς και μια σειρά άλλων βιταμινών, μεταλλικά στοιχεία και αμινοξέα.
- Περιέχουν επίσης πολλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και φυτικές ίνες απαραίτητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού.
- Μια άλλη τους ιδιότητα είναι πως περιέχουν φυτοστερόλες, όπως την αντιφλεγμονώδη Β-σιτοστερόλη, η οποία περιορίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης και συμβάλλει στην καλή σεξουαλική λειτουργία.
- Ο καρπός του γκότζι μπέρι περιέχει καλά λιπαρά, όπως ω-6 και λινολεϊκό οξύ, που είναι ρυθμιστές της ορμονικής λειτουργίας.
- Έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες καθώς και πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών. Για να έχεις μια εικόνα, το πορτοκάλι περιέχει 750 μονάδες αντιοξειδωτικά, το σπανάκι 1260 μονάδες, το βατόμουρο 2400, και το γκότζι μπέρι 25100 αντιοξειδωτικές μονάδες.
- Κινεζικές μελέτες δείχνουν ότι τα γκότζι μπέρι αναστέλλουν ορισμένες από τις γονιδιακές μεταλλάξεις που οδηγούν σε καρκίνο, ενώ τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Πώς θα φας το γκότζι μπέρι
- Μπορείς να το έχεις στην τσάντα σου μαζί με ξηρούς καρπούς και άλλα αποξηραμένα φρούτα σαν σούπερ υγιεινό σνακ για όλη τη μέρα.
- Μπορείς να προσθέσεις καρπούς γκότζι μπέρι στο γιαούρτι ή το μούσλι σου.
- Να το αναμίξεις με καστανό και μαύρο ρύζι, με κουκουνάρι και σταφίδες για ένα πολύ νόστιμο και υγιεινό συνοδευτικό για το κρέας ή το κοτόπουλο.
- Μπορείς επίσης να το βράσεις μαζί με το τσάι (ή να προμηθευτείς σακουλάκια από αφέψημα γκότζι μπέρι).
Tip
Στην Κίνα προσθέτουν τα γκότζι μπέρι στις σούπες και φτιάχνουν ένα είδος κρασιού από αυτό. Χρησιμοποιείται επίσης σε κινέζικες τονωτικές σούπες, σε συνδυασμό με κοτόπουλο ή χοιρινό κρέας, με λαχανικά, ή μαζί με άλλα βότανα, όπως άγρια γλυκοπατάτα, και με τη ρίζα γλυκόριζας.