Πιστεύεις ότι οι θερμίδες και η ωραία γεύση είναι έννοιες ταυτόσημες; Όχι, αν έχεις τα σωστά μυρωδικά στις γλάστρες σου και μπαχαρικά στο ντουλάπι. Μπορούν να κάνουν ακόμα και το πιο άνοστο πιάτο να μοιάζει γκουρμέ! Σκέψου πόσο διαφορετική γεύση έχει το ψητό κοτόπουλο με πέστο ή με κάρυ. Τόσο τα μυρωδικά όσο και τα μπαχαρικά περιέχουν ελάχιστες θερμίδες και δεν έχουν καθόλου νάτριο. Επιπλέον, τα μυρωδικά, που προέρχονται από τα φύλλα των φυτών, είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά που δρουν ενάντια στις ασθένειες. Για παράδειγμα, «μία κουταλιά της σούπας μόνο ρίγανης έχει την ίδια ποσότητα αντιοξειδωτικών όσο και μία μερίδα λαχανικών», όπως λέει ο Ρον Πράιορ, Ph.D., ερευνητής χημικός και διατροφολόγος του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας. Τα μπαχαρικά που προέρχονται περισσότερο από τους σπόρους ή το φλοιό περιέχουν συστατικά που προστατεύουν από διάφορες ασθένειες, από τη νόσο του Αλτσχάιμερ μέχρι το διαβήτη.
Δες πώς να προσθέσεις περισσότερη γεύση –και περισσότερα υγιεινά συστατικά– σε κάθε γεύμα σου.
> Εμπιστεύσου τη γεύση σου
Ξεκίνησε βάζοντας τη ενδεδειγμένη ποσότητα από μπαχαρικά και μυρωδικά που απαιτεί κάθε συνταγή και μετά προσάρμοσε τα καρυκεύματα στα γευστικά σου γούστα. Για να μην παραφορτώσεις το πιάτο σου, αύξησε την ποσότητα κατά 1/4 κουταλιού του γλυκού κάθε φορά (ή απλώς μια πρέζα για τα είδη με έντονη γεύση, όπως το κόκκινο πιπέρι και το κάρυ).
> Μάθε πότε να χρησιμοποιείς τα μπαχαρικά και μυρωδικά φρέσκα
Είναι θέμα προσωπικής προτίμησης, αλλά σε πιάτα όπου τα μυρωδικά έχουν κεντρική θέση, όπως ο βασιλικός σε ένα πιάτο με πέστο, το να είναι αυτά φρέσκα έχει μεγάλη σημασία. Κόψε και πρόσθεσε τα μυρωδικά λίγο πριν σερβίρεις, καθώς το άρωμα και η γεύση τους ξεθυμαίνουν με τη ζέστη. Τα αποξηραμένα μυρωδικά αντέχουν περισσότερο και είναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται σε πιάτα που χρειάζονται ώρα για να μαγειρευτούν, π.χ., οι σούπες και τα φαγητά κατσαρόλας, ή σε φαγητά που μαγειρεύονται σε λάδι, π.χ., οι τηγανητές πατάτες,·– το λάδι μεταφέρει τη γεύση του αρωματικού βοτάνου στο πιάτο.
> Αγόρασε τα μπαχαρικά ολόκληρα
Έχουν πιο πλούσια γεύση από αυτά που είναι ήδη τριμμένα και μπορείς να τα τρίψεις στο μύλο μπαχαρικών ή σε έναν καφεκόπτη (όχι όμως σε αυτόν που κόβεις τον καφέ, γιατί έτσι καταστρέφεται η γεύση τους).
> Μην τσιγκουνεύεσαι τα καρυκεύματα
Δοκίμασε να δώσεις σε μπαχαρικά και μυρωδικά πρωταγωνιστικό αντί για δευτερεύοντα ρόλο σε κάποιο πιάτο. Μερικές ιδέες: Πρόσθεσε μια χούφτα φρέσκο, κομμένο μαϊντανό, βασιλικό ή κόλιαντρο σε μια πράσινη σαλάτα. Πρόσθεσε ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, μαϊντανό και δυόσμο σε ζεστό, βραστό ρύζι (1 φλιτζάνι μυρωδικά για 4 μερίδες ρυζιού) και σέρβιρε με ψάρι ή κοτόπουλο. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις τα μυρωδικά ως βασικά συστατικά φτιάχνοντας, για παράδειγμα, μια σκορδόσουπα ή μια κρεμμυδόσουπα ως πρώτο πιάτο.
> Αποθήκευσε μπαχαρικά και μυρωδικά σωστά για να διατηρούν το άρωμά τους
Τα φρέσκα μυρωδικά διατηρούνται στο ψυγείο περίπου για μία εβδομάδα, αν κλαδέψεις από κάτω τα κοτσάνια τους και τα βάλεις σε ένα ποτήρι νερό (όπως θα έβαζες τα λουλούδια στο βάζο). Βάλε τα αποξηραμένα μυρωδικά και τα μπαχαρικά (ολόκληρα ή τριμμένα) σε ένα δοχείο που κλείνει καλά, σε σκοτεινό μέρος – όχι όμως πάνω από το φούρνο. Η ζέστη θα καταστρέψει τη γεύση τους.