Η αποτοξίνωση μιας ημέρας είναι ιδανική επιλογή μετά τις διακοπές ή μετά από κάθε σαββατοκύριακο ή τριήμερο που αφήνεις τον εαυτό σου να παρασυρθεί από λιπαρούς και θερμιδογόνους γευστικούς πειρασμούς. Η αποτοξίνωση αυτή είναι εξαιρετικά ευχάριστη, καθώς βασίζεται στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και των χυμών τους. Προτίμησε εποχικούς καρπούς και λαχανικά –σταφύλι, αχλάδι, πεπόνι, σύκο, βανίλια, ακτινίδιο, ροδάκινα, ντομάτα, καρότο, σέλινο- και ακολούθησε βήμα βήμα το «μενού της αποτοξίνωσης».
Πρωινό
Μόλις ξυπνήσεις, πιες ένα ποτήρι νερό και ένα ποτήρι φρέσκο στυμμένο χυμό πορτοκαλιού ή ένα ανάμεικτο φρέσκο χυμό από εποχικά φρούτα και λαχανικά, που θα φτιάξεις στον αποχυμωτή. Μπορείς επίσης να ετοιμάσεις 1-2 ποτήρια, τα οποία, αφού τα κλείσεις σε δοχείο με καπάκι (να μην περιέχει καθόλου αέρα), μπορείς να τα διατηρήσεις στο ψυγείο και να τα καταναλώσεις εντός 2-3 ωρών.
Γεύμα
Πέντε με δέκα λεπτά πριν από το γεύμα, πιες 1-2 ποτήρια νερό ή, αντί γι’ αυτό, 2 ποτήρια από το ζωμό βραστών χόρτων ή μπρόκολου, στο οποίο θα προσθέσεις λίγο λεμόνι. Εάν δεν αντέχεις την κατανάλωση μόνο χυμών, μπορείς να φας εποχικά φρούτα ή ένα πιάτο με βραστά λαχανικά (χόρτα, κουνουπίδι, μπρόκολο), συνοδεύοντάς τα με μία μικρή πατάτα. Να μασάς την τροφή πάρα πολύ καλά και με αργό ρυθμό.
Απογευματινό
Ρίξε στο μπλέντερ από μία κουταλιά σπανάκι, αγγούρι, σέλινο, μαϊντανό, δυόσμο, τριμμένο καρότο και από ένα φλιτζάνι μήλο, πορτοκάλι, ανανά και το χυμό μισό λεμονιού. Χτύπα τα καλά, πρόσθεσε πάγο και απόλαυσε!
Βραδινό
Χτύπα στο μπλέντερ 1 φλιτζάνι σμέουρα, δύο κουταλιές αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, ένα φλιτζάνι γάλα ρυζιού, δύο κουταλιές μύρτιλλα, μία κουταλιά μέλι, μία κουταλιά λιναρόσπορο και λίγο τριμμένο τζίντζερ. Πρόσθεσε ένα φυλλαράκι μέντα και πάγο και ίσως λίγο χυμό λεμονιού. Τέλειο!
Βάλε στη διατροφή σου τροφές για αποτοξίνωση
Αν δεν έχεις διάθεση να κάνεις την αποτοξίνωση μιας ημέρας, μπορείς να ακολουθείς για 2-3 μέρες μία ελαφριά διατροφή, να πίνεις πολύ νερό και πράσινο τσάι. Φρόντιζε αυτές τις μέρες να καταναλώνεις τροφές που βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού, όπως το μήλο, το σταφύλι, ο ανανάς,οι φράουλες, το μάνγκο, το παντζάρι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα μυρωδικά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ και ο λιναρόσπορος. Ο σολομός και το μαύρο ρύζι είναι ιδανικές επιλογές για κυρίως γεύμα.