Όταν κάθε φορά χαλάει η δίαιτα την επόμενη ή στην καλύτερη δυο-τρεις μέρες μετά την ημέρα που αρχίζει είναι λογικό να σε προβληματίζει. Συνήθως συμβαίνει ως εξής: Αρχίζεις δίαιτα κάθε Δευτέρα πρωί, την Τρίτη κάνεις την πρώτη παρασπονδία, την Τετάρτη την έχεις σταματήσεις, αλλά προσπαθείς τουλάχιστον να μην το καταλάβει κανείς γιατί η οικογένεια και οι φίλες σου πλέον σε κοροϊδεύουν. Δεν είσαι η μόνη. Ούτε και πρέπει να αισθάνεσαι ντροπή για την αδυναμία σου να μείνεις σταθερή σε μία δίαιτα. Όχι, δε σου λέμε ότι πρέπει να εγκαταλείψεις την προσπάθεια σου να απαλλαγείς από τα περιττά κιλά που σε ταλαιπωρούν. Μόνο το ότι αυτή η προσπάθεια οφείλει να γίνει προσωπική σου υπόθεση και να την αντιμετωπίσεις σοβαρά. Διαφορετικά…
Πότε είναι καλύτερα να μάθεις να ζεις με τα επιπλέον κιλά σου;
Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής ή για να είμαστε πιο ακριβείς είναι πρωτίστως θέμα υγείας. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού και για μεγαλύτερο όφελος της υγείας μας είναι προτιμότερο να μένει το βάρος μας σταθερό, ακόμα κι αν είναι 4-5 κιλά πάνω από το φυσιολογικό, παρά να υφίσταται τις επαναλαμβανόμενες αυξομειώσεις αυτών των κιλών. Το συνηθισμένο φαινόμενο γιο- γιο (5 κιλά πάνω – 5 κιλά κάτω) καταπονεί το νευρικό, ψυχικό και πεπτικό σύστημα με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αντιδρά έντονα. Και έχει δίκιο! Κάθε φορά που εσύ αποφασίζεις να κάνεις δίαιτα για να αδυνατίσεις και είτε περιορίζεις τις θερμίδες που καταναλώνεις, είτε του στερείς την ποικιλία από την πρόσληψη των θρεπτικών ουσιών (π.χ. υδατάνθρακες), το σώμα αναγκάζεται να «λειτουργήσει» αμυντικά για να προστατευθεί (όχι δεν μπορεί να καταλάβει ότι εσύ θες απλώς να αγοράσεις τζιν ένα νούμερο μικρότερο). Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας άμυνας εσύ είναι πολύ πιθανό να νιώσεις νευρικότητα, ζαλάδες, λιγούρες, αϋπνία ή υπνηλία, ανεξήγητη κούραση και γενικά την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά. Το απίθανο είναι ότι μόλις βάλεις «κανονικό» φαγητό στο στόμα σου, αυτά τα συμπτώματα εξαφανίζονται ως δια μαγείας.
Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν, όταν κάθε Τετάρτη χαλάει η δίαιτα της Δευτέρας;
Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν, όταν κάθε Τετάρτη χαλάει η δίαιτα της Δευτέρας;
Το πρώτο και κυριότερο είναι να προσεγγίσεις το θέμα δίαιτα σωστά: δηλαδή σαν ένα αποκλειστικά προσωπικό σου θέμα. Ο μόνος στον οποίο χρειάζεται να λογοδοτείς κάθε φορά που αρχίζει ή σου χαλάει η δίαιτα είναι ο εαυτός σου και μόνο αυτός. Άλλες σκέψεις που επίσης πρέπει να μπουν στο μυαλό σου, να τις επεξεργαστείς και να μπορέσεις να τις χρησιμοποιήσεις προς όφελος σου είναι οι εξής:
– Η καλή διατροφή είναι πιο σημαντικός στόχος από τη δίαιτα και, όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, είναι και πιο εύκολος. Επίσης, αν υιοθετήσεις την καλή διατροφή, μάλλον δε θα ξαναχρειαστεί να κάνεις ποτέ δίαιτα.
– Δεν οφείλεις να ανακοινώνεις σε όλο τον κόσμο ότι αρχίζεις δίαιτα, αλλά καλό είναι να το γνωρίζουν οι κοντινοί σου άνθρωποι για να μπορούν να είναι υποστηρικτικοί.
– Όταν θες να προσπαθήσεις να κάνεις δίαιτα, αλλά δεν είσαι σίγουρη, η ανακοίνωση ακόμα και στην οικογένεια σου μπορεί να γίνει τη δεύτερη εβδομάδα (ή έστω την Τετάρτη αν έχεις αντέξει μέχρι τότε).
– Εξήγησε στους ανθρώπους από τους οποίους ζητάς υποστήριξη ότι παλεύεις με έναν εθισμό (ναι, ας μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις), γι’αυτό χρειάζεσαι και την υποστήριξη, αλλά και την αυστηρότητά τους.
– Μην τα παρατάς τόσο εύκολα. Μην αφήνεις να χαλάει η δίαιτα ολοκληρωτικά με κάθε σου παραστράτημα. Αν κάποια στιγμή ξεφύγεις, προσπάθησε να επανέλθεις την επόμενη ημέρα.
– Μη βάζεις πολύ δύσκολους στόχους. Προσπάθησε να χάσεις 2 κιλά το μήνα και όχι 2 κιλά την εβδομάδα. Και πιο εύκολη θα είναι η προσπάθεια σου και το αποτέλεσμα θα κρατήσει.
– Ξεκίνα δίαιτα αν πραγματικά θες να αδυνατίσεις! Όχι γιατί θεωρείς (ή ίσως και να συμβαίνει) ότι αυτό νομίζουν όλοι οι άλλοι ότι θα έπρεπε να κάνεις.
Και κάτι τελευταίο: Προσπάθησε να βάλεις στη ζωή σου κάποια δραστηριότητα. Μία καθημερινή δραστηριότητα, ακόμα κι αν αυτό να πας για ένα 10λεπτο περπάτημα. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους…