Site icon Loveyou

12 τρόποι να σιγουρέψεις το καλό αποτέλεσμα στη δίαιτα

sigouro-apotelesma-diaitas
Δυσκολεύεσαι να πεις «όχι» στις ανθυγιεινές τροφές και σκοντάφτεις συνεχώς στα ίδια διατροφικά λάθη; Καταφεύγεις σε υπερβολές στο φαγητό για να ξεπεράσεις την κακή σου διάθεση; Ξεκινάς δίαιτα, αλλά αρκεί η παραμικρή αφορμή μέσα στη μέρα για να την αναβάλλεις για αργότερα; Αν βαρέθηκες να ναυαγεί κάθε προσπάθεια σου για να αποκτήσεις ένα λεπτό καλοσχηματισμένο σώμα, ακολούθησε αυτές τις απλές συμβουλές που θα σου εξασφαλίσουν το καλό αποτέλεσμα στη δίαιτα.

1. Σκέψου 10 καλούς λόγους

Δημιούργησε έναν κατάλογο με τουλάχιστον 10 πράγματα που συνηγορούν στην προσπάθειά σου να χάσεις κιλά. Συμπεριέλαβε την καλή εμφάνιση («θα μοιάζω υπέροχη με το μπικίνι μου») αλλά και την καλή υγεία («θα πέσει η χοληστερίνη μου»). Τοποθέτησε τη λίστα στην τσάντα σου: κάθε φορά που θα νιώθεις έντονο τον πειρασμό για μια πάστα σοκολάτα θα σου υπενθυμίζει τι θα κερδίσεις, αν μείνεις πιστή στο πρόγραμμά σου.

2. Εκπαίδευσε το μυαλό σου

Θέσε ένα όριο στις παρασπονδίες – όλες τις κάνουμε. Παρομοίωσε το διατροφικό σου πρόγραμμα με μια διαδρομή. Όταν ξεστρατίσεις λίγο από αυτήν, μη χάσεις χρόνο κάνοντας αυτοκριτική. Απλώς επίστρεψε στο σημείο που ξέφυγες. Θα είσαι ακόμα πιο κοντά σε ένα καλό αποτέλεσμα στη δίαιτα.

3. Θωρακίσου

Οι μεγαλύτεροι «σαμποτέρ» της δίαιτας βρίσκονται στο κοντινό σου περιβάλλον: μαμάδες, γιαγιάδες, φίλες και συνάδελφοι, όλοι συμμαχούν ενάντια στην προσπάθειά σου προσφέροντάς σου τις πιο αμαρτωλές λιχουδιές. Μην υποχωρείς και, αν φοβάσαι ότι θα τους προσβάλλεις, πες τους απλώς «θα δοκιμάσω λίγο αργότερα». Έτσι, θα σε αφήσουν στην ησυχία σου.


4. Πρόσεχε τι τσιμπολογάς

Το καλό αποτέλεσμα στη δίαιτα μπορεί να καταστρέψουν ακόμα και μικρές μπουκιές. Μια χούφτα πατατάκια, μερικές καραμέλες, ένα κομματάκι τυρί αθροιστικά μπορούν, τελικά, να σε φορτώσουν με εκατοντάδες θερμίδες και μηδενική ικανοποίηση. Εξουδετέρωσε τους απρόσμενους πειρασμούς, πείθοντας τον εαυτό σου πως δε χρειάζεται να φας κάτι μόνο και μόνο επειδή βρίσκεται μπροστά σου! Επίσης, για να αντιμετωπίσεις τις ενοχλητικές λιγούρες φρόντισε να έχεις πρόχειρα σνακ που θα ικανοποιήσουν τη γεύση σου, αλλά δε θα σε φορτώσουν θερμίδες.

5. Μην παραλείπεις γεύματα

Χάνοντας γεύματα, αντί να έχεις πιο γρήγορα καλό αποτέλεσμα στη δίαιτα, μπορεί να την καταστρέψεις. Θα είσαι πεινασμένη, νωθρή και στερημένη, οπότε θα «κατεβάσεις» ό,τι βρεθεί μπροστά σου – πιθανότατα έτοιμο πρόχειρο φαγητό ή κάποιο γλυκό. Επιπλέον, όταν καταναλώνεις ελάχιστη ποσότητα τροφής, το σώμα σου θα νομίσει πως λιμοκτονείς, οπότε θα μπλοκάρει το μεταβολισμό, ο οργανισμός θα διατηρεί το ήδη υπάρχον λίπος για τις ανάγκες του και, τελικά, θα αποθηκεύει θερμίδες σε μορφή λίπους. Σταμάτα να αγνοείς το στομάχι σου και τρώγε τρία υγιεινά γεύματα και δύο σνακ σε τακτικά διαστήματα κάθε μέρα.

6. Τρώγε συνειδητά

Προσπάθησε, όταν τρέφεσαι, να σκέφτεσαι τη γεύση και να συνειδητοποιείς την ποσότητα της κάθε μπουκιάς. Διαφορετικά, θα τελειώσεις το φαγητό σου και ακόμη θα νιώθεις πεινασμένη. Δοκίμασε αυτό το κόλπο τρώγοντας ένα φρούτο: δάγκωσε μια μπουκιά, μάσησε αργά, προσέχοντας τη γεύση και την υφή. Μετά, επιχείρησε το αντίθετο. Κατάπιε βιαστικά την επόμενη μπουκιά, σαν να βρίσκεσαι στο γραφείο και τρως βιαστικά το μεσημεριανό σου. Θα διαπιστώσεις πόσο μεγαλύτερη ικανοποίηση νιώθεις, όταν πραγματικά συγκεντρώνεσαι σε αυτό που τρως. Εφάρμοσε αυτό το κόλπο με όλα τα γεύματά σου και θα αντιληφθείς ότι έτσι θα καταναλώνεις μικρότερες ποσότητες καθημερινά.


7. Δοκίμασε τη λύση των 10 λεπτών

Είσαι πτώμα; Οι υποχρεώσεις σε πνίγουν και δε σου περισσεύει χρόνος να ασχοληθείς με τη φροντίδα της σιλουέτας σου; Δεσμεύσου ότι θα κάνεις γρήγορο περπάτημα ή κάποιο άλλο είδος αεροβικής άσκησης μόνο 10 λεπτά την ημέρα! Στο τέλος αυτού του χρόνου, μπορεί να νιώθεις τόσο καλά που να θέλεις να συνεχίσεις. Ακόμη, όμως, κι αν σταματήσεις, θα έχεις πετύχει. Έρευνες απέδειξαν ότι η μικρής διάρκειας άσκηση αποδίδει μεγάλα οφέλη στην απώλεια βάρους, αρκεί να εκτελείται συστηματικά. Σκέψου, δεν αξίζει να αφιερώσεις 10 λεπτά προκειμένου να έχεις καλό αποτέλεσμα στη δίαιτα σου;

8. Αντιμετώπισε το στρες με κίνηση

Μπορείς να εξουδετερώσεις τη συναισθηματική πείνα, βάζοντας φρένο κάθε φορά που νιώθεις την παρόρμηση να φας λόγω του άγχους. Πράξε, λοιπόν, κάτι ενεργητικό για να εκτονώσεις την ένταση – ακόμη και 10 πηδηματάκια επί τόπου στο γραφείο αρκούν. Αν ακόμη νιώθεις λιγούρα, μάσα μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη: θα ικανοποιήσεις την επιθυμία σου για κάτι γλυκό.

9. Σταμάτα να λες «δεν μπορώ»

Κάθε φορά που επισημαίνεις στον εαυτό σου ότι δεν μπορείς να μείνεις σταθερή στο πρόγραμμά σου, πλήττεται η αυτοεκτίμησή σου και, τελικά, οι πιθανότητές σου να επιτύχεις το επιθυμητό. Αντί γι’ αυτό, βρες έναν καινούργιο, πιο θετικό τρόπο να εκφράζεις τις σκέψεις σου. Αντικατάστησε το «δεν μπορώ» με τη ρήση: «Δύσκολο να ξεκινήσω γυμναστική αλλά όχι αδύνατο. Ίσως θα μπορούσα να περπατάω μερικά λεπτά καθημερινά από και προς την εργασία». Έτσι, σιγά σιγά θα διαπιστώσεις ότι δεν υπάρχει «δεν μπορώ» αλλά «δε θέλω».

10. Γιόρτασε και τις πιο μικρές νίκες

Κατάφερες να αντισταθείς στις διάφορες λιχουδιές, έφαγες σωστές τροφές και επιπλέον ανέβηκες με τα πόδια τέσσερις ορόφους αντί να πάρεις τον ανελκυστήρα; Συγχαρητήρια! Είσαι ελεύθερη να χαρείς για το κατόρθωμά σου. Κατάγραψε σε μια λίστα όλες αυτές τις μικρές νίκες – μετρώντας οτιδήποτε σε κάνει να νιώθεις καλά, υγιής ή ήρεμη. Διάβασέ την πριν ξαπλώσεις στο κρεβάτι και δώσε συγχαρητήρια στον εαυτό σου για τις προσπάθειές σου.

11. Αμάρτησε… επιλεκτικά!

Προτού φας ένα γλυκό, βεβαιώσου ότι πληροί τουλάχιστον δύο κριτήρια: πρώτον, πρέπει να είναι εξαιρετικό (όπως η περίφημη καρυδόπιτα της μαμάς σου) και, δεύτερον, πρέπει να το φας στο κατάλληλο περιβάλλον (π.χ., στα γενέθλια της ανιψιάς σου, όταν θα είστε συγκεντρωμένοι συγγενείς και φίλοι). Θα γλυτώσεις τόνους θερμίδων, αν επιτρέπεις στον εαυτό σου να υποκύψει μόνο σε κάποιους πολύ σπέσιαλ πειρασμούς.

12. Δεν πεινάς, διψάς

Ειδικά στους ζεστούς μήνες του χρόνου, θα πρέπει να πίνεις τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως. Έτσι, θα ενυδατώσεις τον οργανισμό σου και θα τον ξεγελάσεις, τουλάχιστον προσωρινά. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα πεινάσεις, πιες ένα μεγάλο ποτήρι νερό και περίμενε 15 λεπτά. Αν συνεχιστεί η επιθυμία για τροφή, δοκίμασε ένα υγιεινό σνακ. Αν όχι, ενδέχεται το σώμα σου να διψούσε και να σου έστελνε το λάθος μήνυμα.

Exit mobile version