Site icon Loveyou

6 κανόνες δίαιτας που πρέπει να καταργήσεις

lathos-kanones-diaitas
Οι λάθος κανόνες δίαιτας μερικές φορές είναι πιο διαδεδομένοι από αυτούς που θα έπρεπε να γνωρίζουμε και να ακολουθούμε. Όμως, όσο αποφασισμένη και αν είσαι να χάσεις βάρος, δε θα παίξει κανένα ρόλο αν επιμένεις να ακολουθείς αυτές τις αναποτελεσματικές συμβουλές οι οποίες, ασυνείδητα, σε ωθούν να τρως στις λάθος ώρες ή για τους λάθους λόγους.

«Μιας και αυτοί οι λάθος κανόνες δίαιτας μας είναι τόσο οικείοι, δεν περνάει από το μυαλό μας ούτε καν να τους αμφισβητήσουμε» τονίζει ο Rick Temple, Ph.D., ψυχολόγος Πανεπιστημίου στη Νότια Φλόριντα, ειδικευμένος στις διατροφικές διαταραχές. Η αιτία; «Ορισμένες γυναίκες τους έχουν μάθει από την οικογένεια και την κουλτούρα τους. Τους έχουν αποδεχτεί μάλιστα τόσο πολύ, ώστε μοιάζουν απολύτως φυσικοί» συμπληρώνει ο R. Temple. Η εμμονή, ωστόσο, σε αυτούς τους κανόνες δίαιτας μπορεί να σαμποτάρει τις προσπάθειές μας να χάσουμε κιλά. Όμως μην ξεχνάς, οι κανόνες είναι για τους σπάμε! Αυτοί είναι οι 7 από τους πιο συνηθισμένους κανόνες δίαιτας, που μπορεί να σε εμποδίζουν να απαλλαγείς από βάρος, όπως επίσης συμβουλές και συνταγές που θα σε βοηθήσουν να τους προσπεράσεις, με σωστό τρόπο!

1ος κανόνας δίαιτας για κατάργηση 
«Εάν είναι ώρα φαγητού, πρέπει να φας – ακόμη και αν δεν πεινάς».

«Αυτό έχει νόημα για τους ασθενείς που πρέπει να ακολουθούν αυστηρό πρόγραμμα αλλά όχι για τους υπόλοιπους» επισημαίνει ο D. Milton Stokes, R.D., επικεφαλής διαιτολόγος στο St. Barnabus, στη Νέα Υόρκη. Ίσως θα νιώσεις περίεργα ή άβολα αν χάσεις ένα γεύμα ή δε γευματίσεις όταν το κάνουν όλοι οι άλλοι, αλλά αν φας όταν είσαι ήδη χορτασμένη, αυτό μόνο κιλά μπορεί να σου προσθέσει. Ακόμη και μόλις 200 θερμίδες την ημέρα περισσότερες απ’ όσες μπορεί να κάψει ο οργανισμός, μπορούν να οδηγήσουν σε 9 κιλά επιπλέον το χρόνο! Αντί αυτού, άσε την αίσθηση της πείνας να σε καθοδηγήσει σχετικά με τις ώρες των γευμάτων.

Οι έξυπνοι τρόποι για να σπάσεις αυτό τον κανόνα:

– Κράτα ένα «ημερολόγιο πείνας» μαζί με το ημερολόγιο διατροφής για μία εβδομάδα. Δημιούργησε ένα γράφημα το οποίο παρακολουθεί το επίπεδο πείνας και πληρότητας για κάθε ώρα της ημέρας, από την έντονη πείνα έως την υπερπληρότητα. Σύγκρινε τον πίνακα με ό,τι έχεις φάει. Εάν διαπιστώσεις πως είσαι ακόμη χορτασμένη μέχρι την ώρα του επόμενου γεύματος, ίσως είναι η ώρα να προχωρήσεις σε μερικές αλλαγές. Πιθανόν να καταλώνεις πολύ μεγάλες μερίδες ή να κολατσίζεις ανάμεσα στα γεύματα.

– Συντονίσου με τα «σήματα πείνας» που σου στέλνει το σώμα σου, όταν, παραδείγματος χάρη, ακούς το στομάχι σου να διαμαρτύρεται. Εάν δεν είσαι σίγουρη ότι πεινάς πραγματικά, τότε έτσι είναι. Ίσως μπερδεύεις την πραγματική πείνα με την ανία, την κούραση ή τη δίψα.



2ος κανόνας δίαιτας για κατάργηση 
«Ποτέ μη λες “όχι” σε φαγητό ή γλυκό που σου προσφέρουν- ακόμα και να δοκιμάσεις».

«Το να τρως κάτι που δεν επιθυμείς ή όταν δε θέλεις, προκειμένου να ευχαριστήσεις κάποιον, δεν ωφελεί ούτε εσένα ούτε και τη σχέση σου μαζί του» σημειώνει η Denise Maher, συγγραφέας του βιβλίου Your Diet is Driving Me Crazy (Marlowe&Co., 2004). Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Εάν υποκύπτεις σε τέτοιους πειρασμούς στην εργασία, σε οικογενειακές συγκεντρώσεις ή στο σπίτι, μπορεί να επιβαρυνθείς μέχρι και με 500 θερμίδες παραπάνω την εβδομάδα. Ταυτόχρονα το βάρος μπορεί να αυξηθεί κατά μισό περίπου κιλό κάθε μήνα.

Οι έξυπνοι τρόποι για να σπάσεις αυτό τον κανόνα:

– Αρνήσου ευγενικά. Πες «ευχαριστώ», έπειτα εξήγησε στον οικοδεσπότη σου πως προσέχεις τη διατροφή σου ή ότι δε σου αρέσει να τρως όταν πραγματικά δεν πεινάς. Εάν είσαι ειλικρινής και δείξεις σεβασμό, τότε κι εκείνος ή εκείνη θα ανταποκριθεί παρόμοια.

– Υιοθέτησε νέες συνήθειες: Ένταξε στη συναναστροφή με τους φίλους σου δραστηριότητες που δε σχετίζονται με το φαγητό. Παραδείγματος χάρη, γιόρτασε τα γενέθλιά σου με μια ποδηλατάδα στο ηλιοβασίλεμα ή με μια εξόρμηση για τρέκινγκ.



3ος κανόνας δίαιτας για κατάργηση 
«Εάν έφαγες κάτι “απαγορευμένο”, διέπραξες ολίσθημα, οπότε μπορείς να εγκαταλείψεις την προσπάθεια και να απολαύσεις ό.τι και όσο θέλεις…»

Για να καταφέρεις να χάσεις βάρος, δεν πρέπει ούτε να οδηγείσαι σε καταχρήσεις ούτε να στερείς το φαγητό από τον οργανισμό σου. Μια περιστασιακή απόλαυση, στην οποία ενδεχομένως θα υποκύψεις, δε θα πρέπει να σε εκτροχιάσει από τη μέχρι τώρα πορεία σου. Παραδείγματος χάρη, για να επιβαρυνθείς με μισό κιλό λίπους, πρέπει να προσλάβεις 3.500 θερμίδες περισσότερες απ’ όσες μπορεί να κάψει το σώμα σου. Ένα ντόνατ με κρέμα έχει 200 θερμίδες, πολύ λιγότερες απ’ όσες χρειάζεται για να καταστρέψει τη δίαιτά σου. Αντί λοιπόν να φας 5 ντόνατ παραπάνω, φρόντισε απλώς να απολαύσεις εκείνο το ένα και μοναδικό. «Τροφές όπως τα ντόνατ, τα μπισκότα ή οι τηγανητές πατάτες δε θα επιφέρουν αύξηση βάρους, αν μάθεις πώς να τα προσαρμόζεις στη διατροφή σου» υπογραμμίζει η Bonnie Taub-Dix, M.A., R.D., εκπρόσωπος της American Diabetic Association στη Νέα Υόρκη.

Αντί να περιορίζεις τον εαυτό σου ή να υπερβάλλεις, θέσε ως στόχο την ισορροπία. Μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2004 από το Ερευνητικό Κέντρο για τον έλεγχο του βάρους και τον διαβήτη στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνει ότι η συνεπής διατροφή βοηθά στη διαχείριση του βάρους. Δεδομένα που συλλέχθηκαν από περισσότερους από χίλιους τετρακόσιους ανθρώπους, οι οποίοι ήταν εγγεγραμμένοι στο National Weight Control Registry των ΗΠΑ, αποκάλυψαν ότι όσοι κατανάλωναν συνεπείς ποσότητες φαγητού (σε αντίθεση με περισσότερο φαγητό σε κάποιες ημέρες και λιγότερο σε άλλες) είχαν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν το βάρος τους.

Οι έξυπνοι τρόποι για να σπάσεις αυτόν τον κανόνα:

– Υπολόγιζε τις καθημερινές προσλαμβανόμενες θερμίδες σου. Οι παχυντικές τροφές είναι συνήθως πλούσιες σε λιπαρά και επεξεργασμένη ζάχαρη. Όταν τα περιορίζεις σε άλλα γεύματα, δημιουργείς θερμιδική ισορροπία. Παραδείγματος χάρη, αν φας ένα ντόνατ στο διάλειμμά σου στο γραφείο, μη συμπεριλάβεις γλυκό στο δείπνο.

– Κάνε σωστό σχεδιασμό. Κανείς δεν μπορεί να αποφεύγει για πάντα τα μπισκότα! Γι’ αυτό, όταν επιθυμήσεις ένα με σοκολάτα, προσπάθησε να το συνδυάσεις με ένα γεύμα χαμηλών λιπαρών, όπως μια πράσινη σαλάτα και ντρέσινγκ χωρίς λιπαρά και τόνο σε νερό.


4ος κανόνας δίαιτας για κατάργηση 
«Αφού το πλήρωσα, πρέπει να το φάω».

Πόσες φορές δεν έχεις παραγγείλει ένα έδεσμα σε κάποιο εστιατόριο, το οποίο φαινόταν υπέροχο, αλλά στην πρώτη πιρουνιά συνειδητοποίησες ότι ήταν απλώς μέτριο; Παρ’ όλα αυτά, η αίσθηση πως έχεις ξοδέψει χρήματα ξεπερνά τα ποιοτικά σου κριτήρια και έτσι, τελικά, το τρως. Η κατανάλωση φαγητού που δε σε ικανοποιεί σε αφήνει δυσαρεστημένη.  Με αυτό τον τρόπο όμως, αναζητάς πιο ικανοποιητικές τροφές και συνεχίζεις να τσιμπολογάς. Σε κανέναν δεν αρέσει να σκορπάει τα λεφτά του, αλλά, για να βάλουμε τα πράγματα σε μια προοπτική, σύγκρινε την δαπάνη χρημάτων σε ένα κακό γεύμα με το ακόμη πιο δυσάρεστο αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η αύξηση βάρους. Θέλεις πραγματικά να φοράς στενά ρούχα ή να ξοδέψεις λεφτά για ακόμη ένα τζιν σε μεγαλύτερο μέγεθος; (Φυσικά και όχι. Γι’ αυτό πέταξε αυτό το κέικ σοκολάτας που δε σου αρέσει και πολύ!)

Οι έξυπνοι τρόποι για να σπάσεις αυτό τον κανόνα: 

– Αμφισβήτησε το σκεπτικό δημιουργίας του, εφαρμόζοντάς τον και σε άλλες περιπτώσεις. Παραδείγματος χάρη, δε θα έπινες χαλασμένο γάλα μόνο και μόνο επειδή το πλήρωσες.

– Επικεντρώσου στην εξοικονόμηση χρημάτων από μελλοντικά έξοδα για θέματα υγείας: Την επόμενη φορά που θα επιλέξεις να μη φας κάτι το οποίο πλήρωσες ή θα σταματήσεις ύστερα από μόνο μια βόλτα στον μπουφέ, μην το εκλάβεις ως απώλεια χρημάτων. Αντιμετώπισέ το ως μια απόφαση να επενδύσεις στην καλύτερη φροντίδα του εαυτού σου.



5ος κανόνας δίαιτας για κατάργηση 
«Ορισμένες δραστηριότητες πρέπει πάντα να συνοδεύονται από φαγητό για να είναι ευχάριστες». 

Ψώνια και κουλούρι Θεσσαλονίκης, κυριακάτικες εφημερίδες και μπράουνις, τηλεόραση και πατατάκια. Η κατανάλωση φαγητού, ενώ ασχολείσαι με άλλες δραστηριότητες, προτρέπει στην πρόσληψη θερμίδων χωρίς σκέψη. Εάν στη διάρκεια παρακολούθησης μιας κινηματογραφικής ταινίας, έβαλες το χέρι σου στη σακούλα με τα ποπ κορν, αυτό ακούμπησε στον πάτο της και σκέφτηκες «μα, πού πήγαν όλα;» σίγουρα καταλαβαίνεις τι εννοούμε. «Απόλαυσε και το φαγητό και τη δραστηριότητα – απλώς όχι μαζί, αν θέλεις να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος» αναφέρει η Β. Taub-Dix.

Oι έξυπνοι τρόποι για να σπάσεις αυτό τον κανόνα:

– Διαχώρισε το φαγητό από τις άλλες δραστηριότητές σου. Απόλαυσε τα γεύματα και τα σνακ ενώ κάθεσαι στο τραπέζι, χωρίς να έχεις την τηλεόραση, τον υπολογιστή ή τις εφημερίδες μπροστά σου για να σου αποσπούν την προσοχή. Μελέτη του Harvard School of Public Health, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of the American Medical Association, παρακολούθησε περισσότερες από πενήντα χιλιάδες γυναίκες για έξι χρόνια και διαπίστωσε ότι, για κάθε δύο ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης την ημέρα, η παχυσαρκία και ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 αυξήθηκαν κατά 23% και 14% αντίστοιχα. Επιπρόσθετα, ενώ η απουσία σωματικής δραστηριότητας σίγουρα έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε να σημειωθούν αυτά τα νούμερα, οι «τηλεθερμίδες» είχαν επίσης κρίσιμη σημασία.

– Χαλάρωσε. Ίσως μπεις στον πειρασμό να καταναλώσεις βιαστικά ένα γεύμα, ώστε να κάνεις μετά τις δουλειές σου, αλλά επίτρεψε στον εαυτό σου ένα διάλειμμα. Άφηνε κάτω το πιρούνι σου μετά από κάθε μπουκιά, πάρε μια βαθιά ανάσα και χαλάρωσε. Εάν τρως με πιο αργό ρυθμό (και σταματάς όταν έχεις χορτάσει), γλυτώνεις περίπου 100 θερμίδες από κάθε μεσημεριανό και βραδινό, με αποτέλεσμα την απώλεια περίπου 1 κιλού το μήνα.

6ος κανόνας δίαιτας για κατάργηση 
«Εάν το έτερον ήμισυ (ή ένας φίλος, συνεργάτης ή το παιδί σου) τρώει, πρέπει να φας κι εσύ». 

«Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό μεταβολισμό και χρειάζεται τροφή σε διαφορετικές ώρες», υπογραμμίζει η συγγραφέας D. Maher, προσθέτοντας ότι, υιοθετώντας τις διατροφικές συνήθειες κάποιου άλλου, πιθανόν να οδηγήσεις το βάρος και την υγεία σου σε λάθος κατεύθυνση. Ένας μέσος άνδρας χρειάζεται περίπου 35% περισσότερες θερμίδες την ημέρα απ’ ό,τι μια μέση γυναίκα, άρα, αν προσπαθήσεις να εναρμονιστείς με τις συνήθειες του συντρόφου σου, το πιο πιθανό είναι να προσθέσεις κιλά στη γραμμή σου.

Οι έξυπνοι τρόποι για να σπάσεις αυτό τον κανόνα:

– Πες καλύτερα «στην υγειά σου!» Εάν πραγματικά θέλεις να περάσεις χρόνο με τη φίλη ή τον σύντροφό σου, καλύτερα προτίμησε ένα ποτήρι μεταλλικό νερό, ένα τσάι ή ένα αναψυκτικό χωρίς θερμίδες. Θα νιώσεις λιγότερο άσχημα και δε θα καταστρατηγήσεις τη δίαιτά σου.

– Μείνε σταθερή στο πρόγραμμά σου: Η περιστασιακή κατανάλωση στη διάρκεια της ημέρας δε σε βοηθά να υπολογίσεις ουσιαστικά τη συνολική ποσότητα φαγητού. Υιοθέτησε ένα πλάνο το οποία θα περιλαμβάνει ένα τακτικό γεύμα και ένα σνακ με βάση τη δική σου αίσθησης πείνας (βοηθά επίσης να διατηρείς ένα «ημερολόγιο πείνας», όπως αναφέραμε και στον 1ο κανόνα). Αυτό σημαίνει ότι δε θα υποκύπτεις στον πειρασμό να τρως αυθόρμητα όταν είσαι μαζί με άλλους.

Exit mobile version