Αν στεναχωριέσαι γιατί πιστεύεις ότι τα λαδερά στη δίαιτα απαγορεύονται σου έχουμε ευχάριστα νέα: όχι μόνο επιτρέπονται αλλά μπορούν να αποτελέσουν ιδανικά γεύματα για δίαιτα και αδυνάτισμα αφού ενισχύουν την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και του μεταβολισμού σου. Επίσης, τα λαδερά στη δίαιτα αποτελούν τη λύση στη μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών, αλλά και στην περιορισμένη κατανάλωση φυτικών και μη επεξεργασμένων τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Η τακτική κατανάλωση λαδερών φαγητών μπορεί να συμβάλλει σε αυτές τις κατευθύνσεις.
Δεν είναι όλα τα λαδερά ίδια
Τα λαδερά φαγητά χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Σε αυτά που αποτελούνται από λαχανικά, όπως τα φασολάκια, οι μελιτζάνες, ο αρακάς, οι μπάμιες, τα κολοκυθάκια ή ο συνδυασμός αυτών και σ’ εκείνα που περιέχουν ρύζι όπως τα γεμιστά (ντομάτες, κολοκυθάκια κ.ά.). Τα φαγητά της πρώτης κατηγορίας είναι αυτά που συμβάλλουν στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε λαχανικά, οπότε και σε φυτικές ίνες και μικροστοιχεία. Η δεύτερη κατηγορία συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προσφορά στην ενίσχυση του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά δεν μπορεί να ενταχθεί στην κατηγορία των λαδερών φαγητών που συμβάλλουν στην αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών ως κύριο πιάτο της ημερήσιας διατροφής.
Γιατί είναι απαραίτητα τα λαδερά στη δίαιτα
Η κατανάλωση λαδερών φαγητών δύο με τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος αλλά και στην κάλυψη των αναγκών ενός οργανισμού σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά στοιχεία, βιταμίνες Α, C και Ε. Επίσης, η χρήση της ντομάτας σε σάλτσα προσφέρει σημαντικές ποσότητες λυκοπενίου σε ιδιαίτερα βιοδιαθέσιμη μορφή (καλύτερη από την κατανάλωση ωμής). Τέλος, η προσθήκη του ελαιολάδου σε ελεγχόμενες ποσότητες –1 έως 2 κουταλιές της σούπας ανά μερίδα φαγητού– προσθέτει σε όλα τα παραπάνω και τις ευεργετικές ιδιότητες της πρόσληψης των πολυφαινολών, στοιχεία με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Αθροιστικά, η τακτική πρόσληψη των παραπάνω μικροστοιχείων μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη έναντι αρκετών χρόνιων νόσων, όπως είναι διάφορες μορφές καρκίνου, καρδιαγγειακών νόσων και υπέρτασης, αλλά και στην αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας.
Διάβασε παρακάτω πώς θα απολαμβάνεις τα λαδερά στη δίαιτα…
Τα μυστικά για να απολαμβάνεις τα λαδερά στη δίαιτα
1. Μη μαγειρεύεις τα λαδερά φαγητά για πολύ ώρα. Η χρήση της χύτρας ταχύτητας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του χρόνου μαγειρέματος. Έτσι, θα μπορείς να απολαμβάνεις το γεύμα σου με περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
2. Να προσθέτεις το ελαιόλαδο τα τελευταία 5 λεπτά του βρασμού ή αμέσως μετά. Με αυτό τον τρόπο, μπορείς να απολαμβάνεις το σύνολο των θρεπτικών συστατικών του στην καλύτερη μορφή και παράλληλα το πραγματικό άρωμά του. Επίσης, μη χρησιμοποιείς περισσότερο από 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ανά μερίδα κατά το μαγείρεμα.
3. Χρησιμοποίησε τη σάλτσα ντομάτας από την αρχή του μαγειρέματος. Όταν μαγειρεύεται ο πολτός ντομάτας, απελευθερώνεται περισσότερο λυκοπένιο για τον ανθρώπινο οργανισμό.
4. Βάλε μυρωδικά όπως άνηθο, μαϊντανό κ.ά. Αυτά συμβάλλουν στην ενίσχυση των περιεχόμενων ποσοτήτων βιταμίνης C και καλίου, οπότε και των ευεργετικών ιδιοτήτων.
5. Συνόδευσε τα λαδερά φαγητά με τυρί και ψωμί. Καλύτερα να είναι μία μερίδα τυρί με λίγα λιπαρά. Θα ήταν καλύτερα να απέφευγες να συνδυάζεις το λαδερό με την κατανάλωση κρέατος ή προϊόντων του. Εννοείται πως μπορείς να τρως με το γεύμα σου 1-2 φέτες ψωμί, ιδανικά ολικής άλεσης.