Site icon Loveyou

Είσαι (πραγματικά) έτοιμη να αρχίσεις δίαιτα; Μάθε τώρα!

etoimi-gia-diaita
Η δίαιτα είναι βασικά θέμα ψυχολογίας. Κάθε χρόνο, εκατομμύρια γυναίκες αποφασίζουν να χάσουν βάρος και να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Σκράντον στην Πενσιλβάνια έδειξε ότι το ένα τέταρτο αυτών θα επανέλθει στις παλιές του συνήθειες σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Γιατί; «Με απλά λόγια, ήταν η λάθος στιγμή να κάνουν μια τέτοια μεγάλη δέσμευση, καθώς δεν ήταν έτοιμες για αυτήν» τονίζει ο Στέφεν Γκάλο,Ph.D.,σύμβουλος απώλειας βάρους και ψυχολόγος σε θέματα υγείας και προσθέτει: «Μπορεί, π.χ., να ξεκίνησαν το νέο διατροφικό τους πλάνο μετά από ένα πάρτι ή ένα μεγάλο οικογενειακό τραπέζι, όπου το ψυγείο ήταν γεμάτο με τις λιχουδιές της προηγούμενης ημέρας ή σε μια εποχή που είχαν μεγάλο άγχος ή επαγγελματική πίεση και δεν μπορούσαν να ελέγξουν απόλυτα την όρεξή τους. Εκτός κι αν είχες χρόνο να σχεδιάσεις τις αλλαγές που πρέπει να κάνεις στη συμπεριφορά σου, κάθε κιλό που θες να χάσεις θα είναι πραγματικός αγώνας». Υπάρχει, όμως, τρόπος για να πετύχεις το στόχο που έχεις θέσει!

– Αναρωτήσου γιατί θες να χάσεις βάρος.
Η ειλικρίνεια σχετικά με τους λόγους για τους οποίους θέλεις να χάσεις κιλά θα σε βοηθήσει να κινητοποιηθείς και να διατηρήσεις το κίνητρό σου. «Οι περισσότεροι θέλουν να σώσουν τα ρούχα τους παρά τη ζωή τους» σημειώνει ο ειδικός. Έτσι, αν ο στόχος σου είναι να φορέσεις μικρότερο νούμερο ή να μη σε στενεύουν τα ρούχα που έχεις ήδη, δέξου τον. Βάλε μια φωτογραφία του ρούχου που θέλεις να καταφέρεις να φορέσεις κάποια μέρα, όπως, π.χ., εκείνο το skinny jean που σου αρέσει, σε ένα σημείο που βλέπεις κάθε μέρα, στο γραφείο σου ή στον καθρέφτη σου. Εάν η απόφασή σου να κάνεις δίαιτα πηγάζει από λόγους υγείας, τοποθέτησε φωτογραφίες της οικογένειάς σου και των φίλων σου στο ψυγείο. Τα παραδείγματα αυτά θα σου υπενθυμίζουν γιατί κάνεις δίαιτα. Σε άλλη περίπτωση, όσο περνάει ο καιρός, η δέσμευσή σου θα εξασθενεί.

– Διάλεξε την ημερομηνία που θα ξεκινήσεις.
Τώρα που έχεις σκεφτεί όλους τους παράγοντες που παρεμβάλλονται στην προσπάθειά σου να χάσεις βάρος, διάλεξε προσεκτικά την ημέρα που θα βάλεις μπροστά το σχέδιό σου. Βεβαιώσου πως έχεις αρκετό χρόνο για να προμηθευτείς τα λαχανικά που χρειάζεσαι και να κάνεις όλες τις άλλες αλλαγές που σου προτείνουμε. Τι θα ήταν ρεαλιστικό: αν αποφασίσεις, π.χ., να χάσεις βάρος μόλις μπει η νέα χρονιά, ξεκίνησε τη δίαιτά σου στις 15 Ιανουαρίου. Χρειάζεσαι χρόνο για να οργανωθείς μεν, αλλά καλό είναι να μην περιμένεις και πολύ, γιατί θα χάσεις την όρεξη και το κίνητρό σου.

– Μη συνδέεις τα γεύματά σου με τη διάθεσή σου.
Δε θα μπορέσεις ποτέ να τηρήσεις ένα πλάνο διατροφής αν ψάχνεις πού έκρυψες τις σοκολάτες κάθε φορά που σου τηλεφωνεί η πεθερά σου ή που περνάς το σαββατόβραδο μόνη – ή ακόμη κι όταν θέλεις να γιορτάσεις μια επιτυχία σου στη δουλειά. Εάν είσαι επιρρεπής στο φαγητό για συναισθηματικούς λόγους, είτε θετικούς είτε αρνητικούς, κάνε μια λίστα με πράγματα που μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή σου από αυτό: τηλεφωνήματα σε φίλους, το αγαπημένο σου βιβλίο ή ένα μανικιούρ. «Όταν μπαίνεις σε πειρασμό να ανοίξεις το ψυγείο, μπορείς να στραφείς αμέσως σε κάτι άλλο» λέει ο Στέφεν Γκάλο, Μπορείς επίσης να καθιερώσεις ένα σύστημα ανταμοιβής που δεν περιλαμβάνει φαγητό. Μπορείς να γιορτάζεις τα επιτεύγματά σου με μια περιποίηση προσώπου, ένα καινούργιο ζευγάρι παπούτσια ή ένα ζεστό αφρόλουτρο. «Όταν συμβαίνει κάτι καλό και θέλεις να το γιορτάσεις, η πρώτη σου σκέψη δε θα είναι ένα μπράουνι σοκολάτας» τονίζει ο ειδικός.

– Προετοιμάσου για την εποχή της στασιμότητας.
Σε κάποιο σημείο της δίαιτας, ο δείκτης της ζυγαριάς σου δε θα κουνιέται προς τα κάτω ούτε γραμμάριο – μπορεί ακόμη και να ανέβει κατά ένα ή δύο κιλά. Εάν όμως έχεις ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, δε θα πανικοβληθείς. «Στις επιχειρήσεις, όλα τα εναλλακτικά σχέδια για την περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά, είναι έτοιμα από την αρχή. Μπορείς να κάνεις το ίδιο με το σχέδιό σου να χάσεις βάρος» επισημαίνει ο Στέφεν Γκάλο. Ποιο μπορεί να είναι το εναλλακτικό σου σχέδιο; Ένα λεπτομερές ημερολόγιο διατροφής. Σίγουρα το έχεις ξανακούσει αυτό, ίσως και να το έχεις δοκιμάσει κιόλας, αλλά το πιθανότερο είναι ότι έγραψες μόνο τι και πόσο έφαγες. Αυτή τη φορά, σημείωσε πόσο πεινούσες πριν φας, πόσο χορτασμένη ένιωσες μετά και πώς ένιωθες ενόσω έτρωγες (αγχωμένη ή χαρούμενη). Ύστερα από μερικές καταγραφές, θα πρέπει να είσαι σε θέση να εντοπίσεις πότε τρως πολλές λάθος τροφές, πότε δεν τρως αρκετές καλές τροφές και πότε συναισθηματικοί παράγοντες επηρεάζουν την όρεξή σου.

– Προσπάθησε να τρως πάντα αργά.
Είναι ένας καλός τρόπος για να καταλάβεις καλύτερα τη γεύση και την υφή του φαγητού σου, ενώ δίνει στον εγκέφαλό σου και τον κατάλληλο χρόνο για να καταγράψει ότι έχεις χορτάσει. Μη βιάζεσαι στα γεύματά σου και απόφυγε να τρως ενώ παρακολουθείς τηλεόραση, διαβάζεις ένα περιοδικό ή μιλάς στο τηλέφωνο. Αυτό που θέλεις είναι να επικεντρωθείς στο φαγητό σου. Τρώγε μικρές μπουκιές (άφηνε το πιρούνι σου κάτω ανάμεσα στις μπουκιές) και απόλαυσε την εμπειρία σου.

Exit mobile version