Site icon Loveyou

Δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες! Ξέρεις όσα πρέπει;

diaites-me-ligous-ydatanthrakes
Ο όρος «δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες» (ή αλλιώς δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες ή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη) είναι ένας ευρύς όρος που περικλείει πολλά δημοφιλή προγράμματα διατροφής (π.χ. δίαιτα Άτκινς, Σάουθ Μπιτς, Ζώνης, Ντουκάν), καθώς και διαιτολόγια που δεν ακολουθούν ένα αυστηρό πρόγραμμα, αλλά συνιστούν τη μείωση της κατανάλωσης τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.
Αν διαβάσεις τις έρευνες σχετικά με τις δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες θα δεις ότι ο όρος αυτός περιγράφεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μία από τις διαφορές έγκειται στο ότι είτε λαμβάνεται υπόψη η ποσότητα των υδατανθράκων στη δίαιτα είτε το ποσοστό θερμίδων που προκύπτουν από τους υδατάνθρακες.
Η άλλη διαφορά είναι: «πόσο λίγους υδατάνθρακες»; Η συνήθης συνιστώμενη πρόσληψη σύμφωνα με τις Αμερικανικές Διατροφικές Οδηγίες και παρόμοιες πηγές για το ευρύ κοινό είναι ότι το 50-65% των θερμίδων της δίαιτας πρέπει να προέρχεται από τους υδατάνθρακες, πράγμα που σημαίνει ότι οτιδήποτε λιγότερο θεωρείται «με λίγους υδατάνθρακες». Μελέτες σε δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες βρήκαν ότι τα ποσοστά κυμαίνονται από το 45% μέχρι και το 5%, ενώ οι συγγραφείς των βιβλίων διατροφής αναφέρουν παρόμοια στοιχεία. Με αυτό κατά  νου, υπάρχουν τρεις κατηγορίες για τις δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες.

 

Exit mobile version