Site icon Loveyou

Η δίαιτα South Beach: η αγαπημένη του Χόλιγουντ


Η δίαιτα South Beach είναι η αγαπημένη ης Τζέσικα Άλμπα, της Κιμ Κατράλ, της Νικόλ Κίντμαν και πάρα πολλών ακόμα διάσημων γυναικών του Χόλιγουντ. Και πώς να μην είναι, όταν υπόσχεται απώλεια μέχρι και 5 κιλών μέσα σε 15 ημέρες. Αυό το τελευταίο μάλλον σε κάνει να θες να μάθεις περισσότερα, έτσι δεν είναι;

Η δίαιτα South Beach περιέχεται στο βιβλίο του Arthur Agatston, MD, με τίτλο The South Beach Diet: The Delicious, Doctor-Designed, Foolproof Plan for Fast and Healthy Weight Loss.
Η δίαιτα βασίζεται στον Γλυκαιμικό Δείκτη (ΓΔ), ο οποίος ταξινομεί τις τροφές ανάλογα με το γλυκαιμικό φορτίο τους.

Τί είναι ο Γλυκαιμικός Δείκτης;

Ο Γλυκαιμικός Δείκτης είναι ένας τρόπος να υπολογίσουμε την επίδραση της περιεκτικότητας υδατανθράκων μιας συγκεκριμένης τροφής στον οργανισμό, δηλαδή μετράει την αντίδραση του σακχάρου στο αίμα μετά από την κατανάλωση αυτής της τροφής. Ο ΓΔ ταξινομεί τις τροφές σύμφωνα με την περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες και όχι με βάση τις θερμίδες ή τα λιπαρά.
Τη δεκαετία του ’80, ο ΓΔ σχεδιάστηκε για να αποτελέσει τη βάση διαιτολογίων για τους ανθρώπους που έκαναν δίαιτα. Επιπλέον, χάρη στον ΓΔ οι διαβητικοί ελέγχουν το σάκχαρο στο αίμα τους και διατηρούν ένα υγιές βάρος σώματος.

Η ταξινόμηση των υδατανθράκων με βάση τον ΓΔ

Η ταξινόμηση με βάση τον ΓΔ αφορά μόνο τις τροφές που ανήκουν στην ομάδα των υδατανθράκων. Έτσι, τα τρόφιμα που ταξινομούναι είναι λαχανικά, φρούτα, άμυλο, ζάχαρη, όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι (εκτός από τα κάσιους και τα αράπικα φυστίκια), γάλα και γιαούρτι.
Τα λαχανικά έχουν από τη φύση τους χαμηλό ΓΔ, ενώ οι γλυκές τροφές όπως τα γλυκά κάθε είδους και τα αναψυκτικά βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις της κατάταξης.
Ο ΓΔ ταξινομεί τις τροφές από το 0 ως το 110:

Μια δίαιτα με κριτήριο τον Γλυκαιμικό Δείκτη προτιμάει τις τροφές με χαμηλό ΓΔ, αποδέχεται τις τροφές μετρίου ΓΔ και σπάνια συμπεριλαμβάνει τις τροφές με υψηλό ΓΔ.

Μάθε λεπτομέρειες για τη δίαιτα South Beach εδώ…

Η δίαιτα South Beach
Η δίαιτα South Beach εστιάζει σε μια υγιεινή ισορροπία μεταξύ καλών (σύνθετων) υδατανθράκων και λιπών, ενώ τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα αρτοσκευάσματα, τα γλυκά και τα αναψυκτικά θεωρούνται απαγορευτικά.
Ο Dr. Agatston υποστηρίζει ότι η μείωση των κακών (απλών) υδατανθράκων βοηθάει στον αποτελεσματικότερο μεταβολισμό των τροφών και παράλληλα βελτιώνει την αντοχή στην ινσουλίνη, οδηγώντας σε απώλεια βάρους.

Οι τρεις φάσεις της δίαιτας South Beach

Η δίαιτα South beach: Φάση 1η

Η Φάση 1 – διαρκεί δύο εβδομάδες και είναι η πιο αυστηρή από τις τρεις, αφού κατά τη διάρκειά της περιορίζεις τους περισσότερους υδατάνθρακες από το καθημερινό σου διαιτολόγιο, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, του ψωμιού, του ρυζιού, της πατάτας, των ζυμαρικών, της ζάχαρης, του αλκοόλ και των αρτοσκευασμάτων.

Επιτρεπόμενες τροφές στη Φάση 1 της δίαιτας South Beach
Οι τροφές που επιτρέπονται, χωρίς να είναι αποκλειστικά αυτές, στην Φάση 1 δίαιτας South Beach είναι:
Από κρέατα και πουλερικά
Βραστό ζαμπόν
Άπαχος μοσχαρίσιος κιμάς
Στήθος γαλοπούλας και κοτόπουλου
Καναδικό μπέικον και μπέικον γαλοπούλας
Κρέας κονσέρβας (luncheon meat) με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά
Όλα τα είδη θαλασσινών
Από όσπρια
Μαυρομάτικα φασόλια
Γίγαντες
Ρεβύθια
Κόκκινα φασόλια (ποικιλία Pinto)
Λαχανικά
Ντομάτες
Κολοκύθα
Κρεμμύδια
Μανιτάρια
Μαρούλι
Φύτρες
Σπανάκι
Μπάμιες
Ξηροί καρποί (μία μερίδα την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων των αμυγδάλων, των κάσιους και των καρπών μακαντάμια)
Τυριά χαμηλών λιπαρών
Αυγά
Λίπη και έλαια (όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο και μαγιονέζα)
Υποκατάστατα ζάχαρης
Γλυκά χωρίς ζάχαρη

Απαγορευμένες τροφές στη Φάση 1 για την δίαιτα South Beach είναι (όχι αποκλειστικά) οι παρακάτω:
Από κρεατικά και πουλερικά
Μοσχαρίσιο κρέατος με λίπος
Αρνί και κατσίκι
Σκουρόχρωμο κρέας γαλοπούλας και κοτόπουλου
Ζαμπόν μαγειρεμένο σε μέλι
Λαχανικά
Παντζάρια
Καρότα
Καλαμπόκι
Αρακάς
Αμυλούχες τροφές
Ψωμί
Πατάτες
Δημητριακά
Ζυμαρικά
Ρύζι
Όλα τα φρούτα και οι χυμοί φρούτων
Πλήρες γάλα
Αλκοόλ
Όλα τα γλυκά

Η δίαιτα South beach: Φάση 2η

Στη δεύτερη Φάση η διαίτα South Beach επιτρέπει να προσθέσεις τροφές από την λίστα των απαγορευμένων της Φάσης 1, επιλέγοντας κυρίως ανάμεσα σε αυτές με χαμηλό ΓΔ.
Αυτή η δίαιτα σου δίνει την ελευθερία να επιλέξεις ποιες τροφές θα επανεντάξεις στο πρόγραμμα και παρότι δεν μπορείς να τις καταναλώσεις όλες (και ούτε να φας όσες επιλέγεις να εγκαταλείψεις), δεν θα είναι πια απαγορευμένες. Το κλειδί βρίσκεται στην ήπια επανένταξη των τροφών και στη λιγότερο συχνή κατανάλωσή τους συγκριτικά με πριν.

Η δίαιτα South beach: Φάση 3η

H τρίτη Φάση είναι η τελική και λιγότερο στερητική για τη δίαιτα SouthBeach. Σύμφωνα με τον Dr. Agatston, αν συνεχίσεις να ακολουθείς τις βασικές αρχές του προγράμματος θα μπορέσεις να κάνεις αυτό το πλάνο διατροφής, τρόπο ζωής και να διατηρήσεις το βάρος σου.
Δες πόσο εύκολο είναι να ακολουθήσεις τη δίαιτα South Beach…

Πόσο εύκολο να ακολουθήσεις τη δίαιτα South beach

Μόλις συνηθίσεις τον αποκλεισμό των «κακών» υδατανθράκων, η διαδικασία γίνεται όλο και πιο εύκολη. Ο Dr. Agatston υποστηρίζει ότι γρήγορα συνηθίζεις στην κατανάλωση των ωφέλιμων υδατανθράκων και λιπών και τότε ξεχνάς μια και καλή τις βλαβερές τροφές.
Πολλές οπαδοί της δίαιτας ορκίζονται ότι οι λιγούρες για γλυκό και άλλους κακούς υδατάνθρακες εξαφανίζονται εικονικά κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Φάση 1 μπορεί να παραταθεί πέρα από τις δύο εβδομάδες αλλά δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ένα μόνιμο πλάνο διατροφής.
Σύμφωνα με τον Dr. Agatston, μπορείς να ολοκληρώσεις τη Φάση 1 «ανώδυνα» ακόμα κι αν είσαι λάτρης του ψωμιού και των ζυμαρικών, αφού κάποια στιγμή δεν θα αισθάνεσαι πια την ανάγκη να φας παρόμοιες τροφές. Οι περισσότερες South Beachers υποστηρίζουν ότι οι λιγούρες υποχωρούν σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Πώς σταματάς να θες να τρως υδατάνθρακες

Η θεωρία πίσω από τη Φάση 1 είναι ότι μέσα μας έχουμε έναν διακόπτη που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός μας αντιδράει στην τροφή που καταναλώνουμε (και μας κάνει να παίρνουμε βάρος).
Όταν ο διακόπτης είναι ενεργός (on), λαχταράμε τροφές που στην ουσία μας οδηγούν στην αποθήκευση λίπους. Σύμφωνα με τον δημιουργό της δίαιτας South beach, μετά από δύο εβδομάδες ο διακόπτης γυρίζει στο «off».
Με απλά λόγια, η πρώτη φάση απαιτεί στέρηση γιατί βασίζεται στην αρχή ότι με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής μπορείς να διορθώσεις τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός αντιδράει στην τροφή. Γι’ αυτό, όταν έρθει η στιγμή να εντάξεις και πάλι στο διαιτολόγιο ορισμένες από τις «απαγορευμένες» τροφές, το σώμα σου θα έχει πλέον την ευκαιρία να προσαρμοστεί.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης μπορείς να φας: κρέας, κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι, αυγά και οστρακόδερμα. Για παράδειγμα, μπορείς να φας για πρωινό αυγά με Καναδικό μπέικον ή γαλοπούλα με βραστό ζαμπόν πάνω σε μια σαλάτα του σεφ για μεσημεριανό. Ακόμα και τα σνακ της ημέρας μπορούν να είναι από κρέας, όπως πχ. ένα wrap γαλοπούλας.
Μπορείς ακόμα να φας λαχανικά, τυρί, ξηρούς καρπούς και σαλατικά. Η βασική σκέψη της δίαιτας είναι να τρως μέχρι να έχεις ικανοποιήσει απόλυτα την πείνα σου, κάτι που δεν είναι δύσκολο χάρη στα τρία γεύματα, το δεκατιανό, το απογευματινό σνακ και το επιδόρπιο, το οποίο μπορεί να είναι μία κρέμα ρικότας!

 Για περισσότερες πληροφορίες επισκέψου την επίσημη ιστοσελίδα της δίαιτας…

Exit mobile version