– Όχι πια μεγάλα σερβίτσια.
Στη διάρκεια μιας πρόσφατης μελέτης ο Άντριου Μ. Γκέιερ τοποθέτησε στην αίθουσα υποδοχής ενός μεγάλου κτιρίου ένα μεγάλο μπολ με σοκολατένια καραμελάκια και από πάνω την εξής επιγραφή επιγραφή: «Χρησιμοποιήστε το κουτάλι για να σερβιριστείτε». Τα καραμελάκια έβγαιναν κάθε μέρα για ένα διάστημα 10 ημερών, κάποιες φορές με ένα κουτάλι που χωρούσε περίπου το 1/4 του φλιτζανιού, ενώ άλλες φορές με κουτάλι της σούπας. Όπως είναι φυσικό, οι άνθρωποι έπαιρναν περισσότερα τις ημέρες που υπήρχε το κουτάλι της σούπας. «Το μέγεθος του σκεύους προσδιορίζει το μέγεθος της μερίδας που τρώμε» τονίζει ο ειδικός. Από τη στιγμή που το φαγητό είναι στο πιάτο, το πιθανότερο είναι πως θα φας το περισσότερο, αν όχι όλο. Εάν λοιπόν μόλις ξεκίνησες δίαιτα, χρησιμοποίησε τα μικρά σερβίτσια για να έχουν οι μερίδες σου πιο λογικό μέγεθος και να τρως λιγότερο.
– Προσοχή στις πολύ μικρές μερίδες.
Οι μίνι σοκολάτες ή τα μικρά κουτάκια αναψυκτικού μπορεί να φαίνονται καλές λύσεις για τη δίαιτά σου, αλλά ο Γκέιερ έχει διαπιστώσει ότι, αν η μερίδα ή η συσκευασία είναι πολύ μικρή, καταλήγεις τελικά να τρως πολύ περισσότερο από μία μερίδα ή συσκευασία κανονικού μεγέθους. Ο ίδιος το αποκαλεί «προκατάληψη της μονάδας». Στη διάρκεια μιας μελέτης, οι συμμετέχοντες πήραν δύο ποτήρια των 250 γραμμαρίων με αναψυκτικό, στην ουρά μιας καφετέριας. «Βασικά καταναλώνουμε αυτό που θεωρούμε ότι είναι το σωστό μέγεθος της μερίδας. Σε αυτή την περίπτωση, οι συμμετέχοντες θεώρησαν λίγη την ποσότητα αναψυκτικού στα μικρά ποτήρια, γι’ αυτό και πήραν δύο» λέει ο ειδικός.
– Μη μεγαλώνεις υπερβολικά τις μερίδες σου.
Η διαρκής κατανάλωση μεγάλων μερίδων φαγητού διαστρεβλώνει την εικόνα μας για το πώς πρέπει να είναι μια μερίδα κανονικού μεγέθους. Στο πλαίσιο μελέτης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, οι ερευνητές ζήτησαν από τους πελάτες ενός φαστ φουντ να υπολογίσουν τις θερμίδες σε αυτά που είχαν μόλις φάει. Όσοι κατανάλωσαν μεγάλα γεύματα υπολόγισαν λιγότερες θερμίδες περίπου κατά 50%, ενώ όσοι προτίμησαν τα μικρά έπεσαν έξω μόνο κατά 20%. Πώς μπορείς να επανέλθεις στην πραγματικότητα; Αν τώρα ξεκίνησες δίαιτα, προσπάθησε να τρως κυρίως στο σπίτι, όπου διατηρείς μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στα πράγματα. Σέρβιρε όλα σου τα γεύματα σε μπολ που χωράει 2 φλιτζάνια τροφής ή σε πιάτο διαμέτρου 22 εκατοστών (το μέγεθος ενός μέσου πιάτου για τη σαλάτα). Να μετράς ή να ζυγίζεις τις ποσότητες, αν δεν είσαι σίγουρη. Όταν τρως έξω, παράγγειλε μισές μερίδες, προτίμησε ένα ορεκτικό αντί για ένα κυρίως πιάτο ή πήγαινε σε εστιατόρια όπου γνωρίζεις ότι δε σερβίρουν τεράστιες μερίδες. Ξέχασε τα μεγάλα μπουκάλια, ακόμη κι αν τα γεμίζεις μόνο με νερό. «Θα επηρεάσουν την εικόνα σου για το πόσο πρέπει να πίνεις, όταν το αναψυκτικό περιέχει θερμίδες» επισημαίνει ο Άντριου Μ. Γκέιερ.
– Απόφυγε την παγίδα «σνακ και τηλεκοντρόλ».
Σε άλλο πείραμα, ο ειδικός και ερευνητές από το Εργαστήριο Τροφίμων του Πανεπιστημίου Kornel χώρισαν ένα σύνολο γυναικών σε τρεις ομάδες και έδωσαν σε καθεμία ένα κυλινδρικό κουτί με πατατάκια για να τρώνε ενώ έβλεπαν τηλεόραση. Σε δύο από τις ομάδες, κάθε 7ο ή 13ο πατατάκι ήταν βαμμένο κόκκινο. Η ομάδα χωρίς κόκκινα πατατάκια έφαγε περίπου 23 συνολικά, ενώ εκείνες των οποίων τα πατατάκια ήταν βαμμένα κόκκινα έφαγαν 10. «Όταν οι συμμετέχοντες έφταναν στο κόκκινο πατατάκι, τους έκανε να σκεφτούν τι έτρωγαν» λέει ο Άντριου Μ. Γκέιερ. Άρα, μην τρως από το σακουλάκι –ειδικά όταν παρακολουθείς τηλεόραση ή διαβάζεις βιβλίο–, γιατί θα σταματήσεις μόνο όταν το σακουλάκι τελειώσει. Αντί για αυτό, βάλε όσο πρέπει σε ένα πιάτο και άσε το σακουλάκι στο ντουλάπι.
-Διατήρησε το τραπέζι και τον πάγκο της κουζίνας καθαρά και άδεια.
Εάν αφήσεις ένα σακουλάκι πατατάκια μπροστά σου, πάνω στον πάγκο της κουζίνας, για παράδειγμα, έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να τα φας, απ’ ότι αν τα είχες κλείσει στο ντουλάπι. Αν λοιπόν μόλις ξεκίνησες δίαιτα, αντί να τα έχεις εκεί, βάλε λίγα σε ένα πιάτο και την υπόλοιπη σακούλα στο ντουλάπι. Το ίδιο ισχύει και για το δείπνο. Εάν φέρεις όλο το σερβίτσιο, τα φαγητά, το ψωμί και τα αναψυκτικά στο τραπέζι, θα μπεις στον πειρασμό να φας δεύτερο και τρίτο πιάτο, ή να πιεις ένα δεύτερο ή τρίτο ποτήρι, απ’ ό,τι αν έπρεπε να σηκωθείς να τα φέρεις. Μπορείς, παρ’ όλα αυτά, να φέρεις μια γαβάθα με λαχανικά και σαλάτα στο τραπέζι. Έτσι, αν θέλεις δεύτερο πιάτο, θα είναι ένα χορταστικό πιάτο με χαμηλά λιπαρά, ενώ θα λάβεις και περισσότερες θρεπτικές ουσίες. Όταν τελειώσεις, αμέσως μάζεψε ό,τι έχει μείνει. Όπως λέει ο ειδικός, αν δεν το βλέπεις, δε θα το σκέφτεσαι!