Site icon Loveyou

10 λόγοι που δε χάνεις κιλά και αλλάζουν εύκολα!

logoi-pou-de-xaneis-kila

Υπάρχουν λόγοι που δε χάνεις κιλά τους οποίους, ίσως, ούτε φαντάζεσαι. Έτσι,  ενώ εσύ πασχίζεις εναγωνίως να κατέβεις νούμερο, απορείς γιατί η ασταμάτητη δίαιτα και η γυμναστική δεν έχουν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Άραγε, μήπως κάνεις κάτι λάθος; Διάβασε ποιοι είναι οι 10 λόγοι που δε χάνεις κιλά, παρόλο που εσύ τους ακολουθείς γιατί θες να αδυνατίσεις

Επενδύεις στις πολύ αυστηρές δίαιτες ή δίαιτες express

Ποιος είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος που οι γυναίκες προσεγγίζουν την απώλεια βάρους; Η αυστηρή δίαιτα. Βέβαια, αν οι αυστηρές δίαιτες είχαν αποτέλεσμα, όλες οι γυναίκες θα ήταν υγιείς και σε άψογη φόρμα.
Αναζητώντας ποιοι είναι οι λόγοι που δε χάνεις κιλά, οι αυτηρές δίαιτες είναι στην πρώτη θέση. Υπάρχουν δύο σοβαρά προβλήματα με αυτές: Πρώτα απ’ όλα, μεγάλο μέρος της απώλειας βάρους που επιφέρουν είναι μυϊκός ιστός, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμα κι αν χωρέσεις σε μικρότερα νούμερα το σώμα σου δεν θα είναι σφριγηλό.
Η δεύτερη συνέπεια που έχουν οι αυστηρές δίαιτες είναι ακόμα χειρότερη και αφορά στο μεταβολισμό. Οι δίαιτες express επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σου. Όσο μεγαλύτερη η διάρκεια της δίαιτας και όσο μικρότερη η ποσότητα τροφής που καταναλώνεις, τόσο πιο αργός γίνεται ο μεταβολισμός σου. Πρώτον γιατί ο οργανισμός αντιλαμβάνεται την έλλειψη τροφής ως κίνδυνο και μειώνει τις καύσεις για να μην κινδυνεύσει, και δεύτερον η μυϊκή μάζα που είναι ένας από τους παράγοντες που διατηρούν υψηλό το μεταβολισμό, μειώνεται με τις αυστηρές δίαιτες.
Αν θες να αδυνατίσεις: Σταμάτα να δοκιμάζεις τη μία δίαιτα express μετά την άλλη και ακολούθησε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής.

Δίνεις μεγάλη σημασία στο δείκτη της ζυγαριάς

Η ένδειξη της ζυγαριάς δεν είναι πάντα αντιπροσωπευτική της εμφάνισής σου. Για παράδειγμα, αν γυμνάζεσαι τακτικά, «χτίζεις» μυϊκή μάζα και παράλληλα καις λίπος. Μπορεί λοιπόν, να χάσεις 2 κιλά λίπους και να αποκτήσεις 2 κιλά μυϊκού ιστού. Η βελόνα της ζυγαριάς δεν θα κουνηθεί καθόλου, αλλά εσύ θα είσαι πιο όμορφη, τα ρούχα θα σου στρώνουν περισσότερο γιατί θα έχεις χάσει πόντους και το σώμα σου θα είναι σφριγηλό.
Αν θες να αδυνατίσεις: Σε περίπτωση που ακολουθείς μόνο κάποιο πρόγραμμα διατροφής για αδυνάτισμα,ανέβαινε στη ζυγαριά μία φορά την εβδομάδα για να παρακολουθείς το βάρος σου. Αν παράλληλα γυμνάζεσαι, είναι προτιμότερο να μετράς τις διαστάσεις σου και να έχεις ως μέτρο σύγκρισης κάποιο ρούχο.

Δε μαγειρεύεις

Οι λόγοι που δε χάνεις κιλά είναι απλοί. Άλλος ένας τέτοιος είναι και η απροθυμία σου να μπεις στην κουζίνα και να μαγειρέψεις. Όμως, αν το γεμάτο πρόγραμμά σου ή οι ελλιπείς γνώσεις μαγειρικής σε αναγκάζουν να καταφεύγεις συχνά στο φαγητό απ’ έξω, τότε δύσκολα μπορείς να ελέγξεις την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού σου. Για παράδειγμα, εσύ παραγγέλνεις βραστά λαχανικά για να γλυτώσεις θερμίδες κι αυτά είναι περιχυμένα με βούτυρο.
Αν θες να αδυνατίσεις: Μπες στην κουζίνα. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να περνάς ώρες ολόκληρες ετοιμάζοντας γκουρμέ γεύματα, απλώς να βρεις λαχταριστές συνταγές που μπορείς να μαγειρέψεις χωρίς ιδιαίτερο κόπο.


Δίνεις αποκλειστικότητα στην καρδιοαναπνευστική άσκηση

Όταν το θέμα είναι οι λόγοι που δε χάνεις κιλά δεν είναι εύκολο να δεχτείς ότι η καρδιοαναπνευστική άσκηση (τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο, χορός κ.ά) μπορεί να ανήκει σε αυτούς. Κι όμως, όταν είναι το μόνο είδος άσκησης που ακολουθείς, τότε ναι μπορεί η απώλεια βάρους σου να μην είναι η αναμενόμενη.
Αν θες να αδυνατίσεις: Το κλειδί για ένα υπέροχο σώμα είναι η αύξηση του μεταβολισμού. Με άλλα λόγια, χρειάζεται να εστιάσεις σε δραστηριότητες που καίνε θερμίδες όχι μόνο κατά τη διάρκεια γίνονται, αλλά διατηρούν το μεταβολισμό αυξημένο και αρκετές ώρες μετά. Για να το καταφέρεις συνδύασε την καρδιοαναπνευστική άσκηση με βάρη ή με ασκήσεις ενδυνάμωσης ή κάνε κάποιο πρόγραμμα διαλειμματικής προπόνησης.

Παραλείπεις το πρωινό

Σίγουρα το έχεις ξανακούσει: το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Σου εξήγησε, όμως, ποτέ κανείς το γιατί;
Κάθε πρωί, το σώμα σου ξυπνάει από μια περίοδο νηστείας 8 ή περισσότερων ωρών. Με λίγα λόγια, διψάει για θρεπτικά συστατικά. Άρα, όταν δεν το τροφοδοτείς με τα στοιχεία που χρειάζεται, αρχίζει να διασπά τους μυς για να πάρει ενέργεια. Αυτό είναι κακό γιατί οι μυς αντιπροσωπεύουν τον μεταβολισμό σου και με αυτό τον τρόπο καταστρέφεις κυριολεκτικά την ικανότητα του οργανισμού να καίει λίπος.
Επιπλέον, οι μελέτες έδειξαν ότι αν τρως ένα ισορροπημένο πρωινό έχεις λιγότερες πιθανότητες να φας παρορμητικά την υπόλοιπη μέρα και, όταν ξεκινάς τη μέρα σου με ένα υγιεινό γεύμα τότε το πιο πιθανό είναι να κάνεις κι άλλες σωστές διατροφικές επιλογές στα υπόλοιπα γεύματα.
Αν θες να αδυνατίσεις: Τρώγε πάντα πρωινό, στο οποίο ιδανικά θα πρέπει να συνδυάζεις κάποια άπαχη πρωτεΐνη με σύνθετους υδατάνθρακες.

Βασίζεσαι στα χάπια αδυνατίσματος

Τα χάπια αδυνατίσματος, όπως και τα συμπληρώματα διατροφής για αδυνάτισμα αποτελούν μία ακόμη κοινή προσέγγιση των γυναικών για την απώλεια βάρους. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές κατηγορίες χαπιών αδυνατίσματος, αλλά μόνο λίγα έχουν πραγματικό αποτέλεσμα. Εκτός αυτού, οι περιπτώσεις γυναικών που απέκτησαν και διατήρησαν την τέλεια φόρμα χάρη σε ένα χάπι αδυνατίσματος περιορίζονται… στο διαφημιστικό σποτ του προϊόντος!
Αν θες να αδυνατίσεις: Ακολούθησε ένα πρόγραμμα διατροφής και άσκησης και πάρε επικουρικά κάποιο από τα συμπληρώματα διατροφής για αδυνάτισμα.

Τρως πολύ λίγο

Εσύ προσπαθείς να μην τρως για να αδυνατίσεις κι εμείς λέμε ότι αυτός είναι ένας λόγος που δε χάνεις κιλά. Έχουμε δίκιο! Οι περισσότερες γυναίκες συνήθως, παραλείπουν ή τσιμπολογάνε κάτι για πρωινό και συχνά κάνουν το ίδιο και στα υπόλοιπα γεύματα, με αποτέλεσμα να ξεμένουν από «καύσιμα» μέσα στη μέρα και να φτάνουν στο βραδινό πεινασμένες κι επιρρεπείς στην πολυφαγία. Ως συνέπεια, το πιο βαρύ γεύμα της ημέρας γίνεται το βράδυ όταν οι θερμίδες δεν έχουν περιθώριο να καούν.
Αν θες να αδυνατίσεις: Το αδυνάτισμα δεν απαιτεί να απαρνηθείς την τροφή, αλλά να προσέχεις τι και πόσο τρως. Τα τρία κύρια και τα δύο ενδιάμεσα είναι ο ελάχιστος αριθμός γευμάτων την ημέρα για ένα υγιές και λεπτό σώμα.



Τρως όταν πεινάει η …ψυχή σου

Οι λόγοι που δε χάνεις κιλά και το συναισθηματικό φαγητό (ή emotional eating) ταυτίζονται. Το φαγητό μπορεί να προκαλέσει τόσο θετικά όσο και αρνητικά συναισθήματα κι αποτελεί βαλβίδα εκτόνωσης για εκείνες τις στιγμές που μια γυναίκα νιώθει αγχωμένη, πεσμένη, θυμωμένη, λυπημένη ή ακόμη και πανευτυχής. Είναι χαρακτηριστικό των γυναικών να συνδέουν την τροφή με μια σειρά από ψυχολογικές καταστάσεις. Τα γλυκά ανήκουν συχνά σε αυτή την κατηγορία. Αν είσαι όπως οι περισσότερες γυναίκες, τότε μάλλον τα γλυκά όλων των ειδών χρησιμεύουν σαν «παρηγοριά» για τις δύσκολες στιγμές. Ωστόσο, αν καταφεύγεις στο φαγητό κάθε φορά που είσαι στρεσαρισμένη, αφήνεις τα συναισθήματα να πάρουν τον έλεγχο των τροφών και των ποσοτήτων που καταναλώνεις.
Αν θες να αδυνατίσεις: Για να αποκτήσεις το σώμα που αξίζεις, πρέπει να βρεις έναν τρόπο να διακόψεις αυτή την συναισθηματική εξάρτηση από την τροφή ή τουλάχιστον να βρεις υγιεινές επιλογές να ικανοποιείς τις λιγούρες σου.

Υποφέρεις από έλλειψη συνέπειας

Θυμάσαι τι αποφάσισες τον Ιανουάριο; Φέτος δεν θα ήταν η χρονιά που θα έχανες βάρος και θα αποκτούσες το σέξι σώμα που πάντα ήθελες;
Το πιο πιθανό είναι να ξεκίνησες σωστά αλλά κάπου στην πορεία να άρχισες να παραλείπεις το γυμναστήριο ή το πρωινό, με αποτέλεσμα τον Φεβρουάριο οι υποσχέσεις για τη νέα χρονιά να σου φαίνονταν σαν μια μακρινή ανάμνηση. Μπορεί να ξαναπροσπαθήσεις, αλλά πολύ πιθανόν να συμβεί πάλι το ίδιο.
Αν θες να αδυνατίσεις: Σε αυτό το σημείο δεν μπορεί να σε βοηθήσει κανείς άλλος εκτός από εσένα. Έχει έρθει η στιγμή να συνειδητοποιήσεις ότι χωρίς συνέπεια δεν μπορείς να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι όταν βάζεις έναν στόχο πρέπει να μένεις πιστή στη δέσμευσή σου. Θες να αδυνατίσεις; Απόδειξέ το!

Δεν κοιμάσαι

Οι λόγοι που δε χάνεις κιλά δεν σχετίζονται μόνο με τη διατροφή και τη γυμναστική. Απόδειξη ο ύπνος. Η έλλειψη ύπνου είναι συχνά ένας υποτιμημένος παράγοντας. Αν τα κάνεις όλα σωστά αλλά και πάλι δεν καταφέρνεις να κάψεις το λίπος, ρίξε μια ματιά στις συνήθειες της ξεκούρασής σου.
Πηγαίνεις για ύπνο σε λογικές ώρες; Κοιμάσαι τουλάχιστον οχτώ ώρες τη νύχτα; Το στρες σε συνδυασμό με λίγες ώρες ξεκούρασης έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της ορμόνης του στρες κορτιζόλη, η οποία σε χρόνια υψηλά επίπεδα μπλοκάρει την καύση του λίπους και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει αύξηση βάρους.
Αν θες να αδυνατίσεις: Μην υποτιμάς τη σημασία του ύπνου και φρόντισε να κοιμάσαι 7-8 ώρες την ημέρα.

Exit mobile version