Site icon Loveyou

Το Βενετσιάνικο καρναβάλι της Κέρκυρας

Οι απόκριες στην Ελλάδα έχουν το δικό του μέρος για να γιορτάσουν… αλά ιταλικά! Με ξεκάθαρη τη βενετσιάνικη επιρροή αλλά και στοιχεία από τη διονυσιακή λατρεία της αρχαίας Ελλάδας, τα αποκριάτικα έθιµα στην Κέρκυρα αναβιώνουν κάθε χρόνο µε παράδοση 450 και πλέον ετών. Η ενετική κυριαρχία στο νησί, οι Βενετσιάνοι µε το πολυάριθµο προσωπικό που κατοικούσε στην πόλη, µπόλιασαν την ντόπια παράδοση και γεννήθηκε το Κορφιάτικο Καρναβάλι. Η Κέρκυρα είναι ένα από τα λίγα µέρη της Ελλάδας που αποτελείται από ένα µείγµα αρχαίων παγανιστικών εορτασµών και βενετσιάνικου καρναβαλιού, µε αποκορύφωµα το κάψιµο του «Σιορ Καρνάβαλου». Από αυτή την άποψη, το κερκυραϊκό καρναβάλι ίσως είναι το πιο εντυπωσιακό στην Ελλάδα. Από τα κοστούµια µέχρι τα άρµατα, η παρέλαση είναι τουλάχιστον φαντασµαγορική, γεµάτη µουσική και γέλια.

Φηµισµένο έθιµο στην Κέρκυρα κατά τη διάρκεια του Τριωδίου είναι η «Πετεγολέτσα», καθώς η σάτιρα είναι ένα από τα έντονα στοιχεία του τοπικού καρναβαλιού. Αναπαριστάται στις κεντρικές πλατείες της Παλιάς Πόλης, ενώ για τη διεξαγωγή του οι θεατρικές οµάδες προετοιµάζονται πολλούς µήνες νωρίτερα. Η «Πετεγολέτσα», ή «πέντε γόλια», δεν είναι άλλο από «πικάντικα» κουτσοµπολιά που αναπαριστώνται θεατρικά στις «φανέστρες», δηλαδή τα µικρά µπαλκονάκια και παράθυρα των ιδιόµορφων ψηλών κερκυραϊκών σπιτιών.

Εκεί οι γυναίκες βγαίνουν στα µπαλκόνια και βγάζουν «όλα τα άπλυτα στη φόρα». Η συζήτηση που αναπτύσσεται, πάντα στην κερκυραϊκή διάλεκτο, δεν αφήνει κανέναν απέξω! Τα εν οίκω γίνονται… εν δήµω και οι πολιτικοί κυρίως, είναι στο στόχαστρο. Η συζήτηση εξελίσσεται πάντα σε έναν µεγάλο καβγά, ενώ ο σαρκασµός και η έµπνευση των ηθοποιών που αναπαριστούν την «Πετεγολέτσα» προκαλούν άφθονο γέλιο στους θεατές που συγκεντρώνονται στις πλατείες κατά εκατοντάδες. Αυτό που ξεχωρίζει όµως στο κερκυραϊκό καρναβάλι και του δίνει µια µοναδική ταυτότητα στον ελλαδικό χώρο, είναι η µεγάλη καρναβαλιστική παρέλαση που διεξάγεται -τουλάχιστον μέχρι και πριν τοην πανδημία- στην πλατεία Σπιανάδα, γνωστή σε όλους ως πλατεία Λιστόν.

Κάθε χρόνο όλοι οι σύλλογοι του νησιού ανταποκρίνονται στο κάλεσµα του καρναβαλιού και µετατρέπουν την Κέρκυρα σε µια πόλη της Αναγέννησης! Οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού ολοκληρώνονται κάθε χρόνο µε το κάψιµο του «Σιορ Καρνάβαλου». Πρόκειται για ένα µοναδικό δρώµενο, πλούσιο σε αθυροστοµία και σαρκασµό. Ο «Σιορ Καρνάβαλος» αφού δικαστεί και οµολογήσει τις αµαρτίες του, τότε θα κάνει τη διαθήκη του ενώπιον του λαού και του συµβολαιογράφου. Η δυσαρέσκεια που θα προκαλέσει θα είναι τόσο µεγάλη, που οι Κερκυραίοι θα τον κάψουν, καίγοντας µαζί του και το κακό και εξαγνίζοντας µε αυτό τον τρόπο το νησί. Σε αρκετά χωριά της Κέρκυρας αναβιώνει επίσης το έθιµο του «κορφιάτικου γάµου», αλλά και ο «χορός των παπάδων».

Exit mobile version