Σε πτώση οι τιμές των φωτοβολταϊκών πάνελ το 2012

Πτωτική τροχιά εξακολουθούν να διαγράφουν οι τιμές των φωτοβολταϊκών πάνελ κατά το τρέχον έτος, με αποτέλεσμα να ασκούνται σημαντικές πιέσεις στην κερδοφορία των μεγάλων κατασκευαστών.
Η μέση τιμή των φωτοβολταϊκών έχει μειωθεί σε 80 με 85 σεντς του δολαρίου ανά βάτ, καταγράφοντας πτώση 10% σε σύγκριση με τα επίπεδα των 95 σεντς στα τέλη του 2011, ύστερα από πτώση 50% κατά το προηγούμενο έτος.
Η εξέλιξη αυτή συνέβαλε στην αύξηση της ζήτησης για φωτοβολταϊκά και κατέστησε τον κλάδο περισσότερο αυτόνομο έναντι των κρατικών επιδοτήσεων στην προσπάθεια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Ακόμα και μεγάλοι κατασκευαστές όπως οι κινεζικές εταιρείες Suntech Power Holdings , Yingli Green Energy Holding και Trina Solar Ltd και η αμερικανική First Solar είδαν τα κέρδη τους να συρρικνώνονται.
Αναλυτές εκτιμούν πως οι περισσότερες εταιρείες φωτοβολταϊκών -κυρίως μικροί παίκτες- θα “σβηστούν” από το χάρτη την επόμενη τριετία, καθώς η ανάπτυξή τους στηρίχθηκε σε παχυλές κρατικές επιδοτήσεις σε μεγάλες αγορές όπως η Γερμανία και η Ιταλία.


Όπως αναμενόταν πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της κρίσης ήταν οι περικοπές κόστους. Οι κινεζικές εταιρείες μεταβάλλουν την στρατηγική παραγωγής των δισκίων πoλυσιλικόνης (wafers) εσωτερικά και προτιμούν την προμήθειά τους από παραγωγούς χαμηλού κόστους.
Η καθετοποίηση της παραγωγής wafers ξεκίνησε το 2009. Ωστόσο, πολλές εταιρείες “κλείδωσαν” την προμήθεια πολυσιλικόνης σε τιμές πολύ υψηλότερες από τις τρέχουσες με συνέπεια τώρα να αναζητούν φθηνότερους προμηθευτές για να εξοικονομήσουν κόστος 5% και να προστατεύσουν την κερδοφορία τους.
Στην Ελλάδα
Αξίζει να σημειωθεί πως η εισαγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ κινεζικής προέλευσης σημείωσε μεγάλη αύξηση στη χώρα μας το 2011.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η ζήτηση για φωτοβολταϊκά πάνελ από την Κίνα κατέγραψε αύξηση της τάξης του 240%.
πηγή: www.econews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...