Κινδυνεύει η Ελβετία να βρεθεί σε ενεργειακή απομόνωση;

«Η Ελβετία λόγω της θέσης της εκτός ΕΕ κινδυνεύει αυτή τη στιγμή να απομονωθεί ενεργειακά», δήλωσε ο εκτελών χρέη διευθυντού της διεύθυνσης εσωτερικής αγοράς ενέργειας της ΕΕ, Jean Arnold Vinois.
Σε συνάντηση που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες από την ελβετική διπλωματική αποστολή στις 30 Νοεμβρίου, ο κύριος Vinois δήλωσε πως «η Ελβετία μπορεί να είναι το μοναδικό νησί ενέργειας που θα παραμείνει στην Ευρώπη, διότι δε δεσμεύεται από τις προδιαγραφές του Συμβουλίου της ΕΕ». Αρκετοί είναι οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών που πιστεύουν πως η Ελβετία μπορεί να γίνει ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, στην περίπτωση που θα ενταχθεί στην ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Η χώρα αυτή έχει μια πλεονεκτική θέση στο κέντρο της ευρωπαϊκής ηπείρου, παρουσιάζει πολύ καλές υποδομές και μια ευέλικτη ικανότητα άντλησης υδροηλεκτρικής ενέργειας. Οι διαπραγματεύσεις για τη θέσπιση μιας διμερούς ενεργειακής συμφωνίας για την εναρμόνιση των κανόνων της ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν ξεκινήσει από το 2007, έχουν δημιουργήσει απογοήτευση επειδή δεν έχουν αποφέρει ακόμα τα θεμιτά αποτελέσματα. «Η Ελβετία δεν είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς, ενώ για παράδειγμα η Νορβηγία έχει ενσωματωθεί εδώ και καιρό στην εσωτερική αγορά ενέργειας», είπε ο κύριος Vinois στην EurActiv προσθέτοντας πως μια συνθήκη κοινοτικής ενέργειας με τις βαλκανικές χώρες, την Ουκρανία και τη Μολδαβία θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ μέχρι το 2015.

O Thomas Tillwicks, εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του εθνικού φορέα εκμετάλλευσης δικτύου Swissgrid, αρνήθηκε κατηγορηματικά πως υπάρχει πιθανότητα η Ελβετία να απομονωθεί ενεργειακά, τονίζοντας πως μέσω των ελβετικών γραμμών περνάει το 11% όλων των διασυνοριακών ροών στην Ευρώπη. «Η Ελβετία και η ΕΕ είναι αλληλένδετες και μέρος του ίδιου συστήματος, και γι’ αυτό το λόγο δεν θα πρέπει να διαχωριστούν και θα πρέπει να βρεθούν μέσω της συνεργασίας κοινές λύσεις».
Παρά την ύπαρξη ισχυρών και μακροχρόνιων δεσμών μεταξύ ΕΕ και Ελβετίας, μόνο ένας άξονας προτεραιότητας από τους 10 του πακέτου ενεργειακών υποδομών που έχουν προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφορά την Ελβετία. Ο άξονας αυτός προτείνει αναπτυσσόμενες διασυνδέσεις μεταξύ των πηγών ενέργειας της Βόρειας Θάλασσας και των αντλιοταμιευτήρων αποθήκευσης ενέργειας, ένας τομέας που αναμένεται να αναπτυχθεί ταχύτατα μέσα στα επόμενα χρόνια. «Οι κανόνες που εφαρμόζονται στα πλαίσια ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι κοινοί και αποτελούν εμπόδιο περαιτέρω εξελίξεων. Πιστεύουμε πως μπορεί να υπάρξει μια διεξοδική συνεργασία μεταξύ μεταξύ ΕΕ και Ελβετίας»,σημείωσε ο κύριος Vinois.

Στο αίτημα που τέθηκε στον Jean Arnold Vinois να διευκρινήσει τα σχόλια του, ο ίδιος παραδέχθηκε πως η έκφραση «ενεργειακή νησίδα» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται από το Συμβούλιο της ΕΕ για να περιγράψει περιοχές που δεν εμφανίζουν καλές διασυνδέσεις με την ΕΕ. «Αυτή δεν είναι η περίπτωση της Ελβετίας, η οποία έχει πολύ στενές σχέσεις με την ΕΕ», τόνισε ο κύριος Vinois. Ο ενεργειακός τομέας της Ελβετίας εκπέμπει πολύ μικρό ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα. Το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από την υδροηλεκτρική ενέργεια. Νωρίτερα αυτό το έτος η Βέρνη ανακοίνωσε τα σχέδιά της για σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας.

πηγή: www.energypress.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...