Κατά της δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου στην Πεντέλη το ΚΚΕ

Ανακοίνωση με την οποία τάσσονται κατά της δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου στην Πεντέλη εξέδωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Βόρειων Συνοικιών του ΚΚΕ.
Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για μονοπώλιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και για πρόθεση της εκκλησίας να «ξεπουλήσει γη και ήλιο».
Αναλυτικά οι Κομματικές Οργανώσεις Βόρειων Συνοικιών του ΚΚΕ αναφέρουν:
“Οι Κομματικές Οργανώσεις Βόρειων Συνοικιών του ΚΚΕ καταγγέλλουν την παράδοση του Πεντελικού βουνού στα μονοπώλια των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και της «πράσινης ανάπτυξης», προχωράει η εκκλησία με τη σύμπραξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προηγούμενα, του Μαύρου Μετώπου, σήμερα, και με τις ευλογίες της διοίκησης του δήμου Πεντέλης και του Συνδέσμου για την προστασία του Πεντελικού (ΣΠΑΠ). Ολοκληρώνουν, έτσι, το έργο των «γνωστών-αγνώστων» εμπρηστών παραδίδοντας πολύτιμη δημόσια γη στην ολιγαρχία του πλούτου, ντόπια και ξένη.
Η Εκκλησία με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο (κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κατάρ έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην προώθηση του εγχειρήματος), κάνει ότι μπορεί να ξεπουλήσει «γη και ήλιο» στο κεφάλαιο, 16.000 στρέμματα αναδασωτέας περιοχής, για να στρωθούν 3.500 στρέμματα γυαλί στις πλαγιές του Πεντελικού βουνού.
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νόμο για της ΑΠΕ είχε φροντίσει από πριν να ανοίξει το δρόμο στα μονοπώλια για τη λεηλασία της δημόσιας γης και του λαϊκού εισοδήματος. Στην ίδια κατεύθυνση η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ περιμένει την ευτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων, για να παράσχει κάθε είδους διευκολύνσεις στην υλοποίηση του πρωτοφανούς, και για τα εγχώρια δεδομένα, περιβαλλοντικού εγκλήματος.
Η Τοπική Διοίκηση, οι δήμοι της περιοχής και ο ΣΠΑΠ, «σφυρίζουν αδιάφορα», όταν δεν σιγοντάρουν με δηλώσεις τους το αντιλαϊκό εγχείρημα, κλείνοντας το μάτι σε κάποια ψίχουλα που τους τάζουν οι επίδοξοι επενδυτές σαν «αντισταθμιστικά οφέλη».
Το διεθνικό κεφάλαιο που προωθεί τη χρυσοφόρα επένδυση του ενός δις ευρώ, τρίβει κιόλας τα χέρια του υπολογίζοντας τα πολλαπλάσια υπερκέρδη που θα απομυζήσει από το πενιχρό βαλάντιο της λαϊκής οικογένειας και από τις ισχυρές προσβάσεις που θα αποκτήσει γενικότερα στην εκμετάλλευση του ενεργειακού δυναμικού της χώρας, στο πλαίσιο της πλήρους παράδοσης της ενέργειας στο κεφάλαιο, που από καιρό συναποφάσισαν τα κόμματα της άρχουσας τάξης.


Το έγκλημα, όμως, δεν σταματάει εδώ. Ταυτόχρονα, μέσω της υπόψη επένδυσης στοχεύεται να κατοχυρωθεί υπέρ της Μονής Πεντέλης μια ευρύτερη δημόσια δασική έκταση 25.000 στρεμμάτων, και παράλληλα να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την παραπέρα εμπορευματοποίηση του ορεινού όγκου, πολύτιμης πηγής ανάσας για τα λαϊκά στρώματα ολόκληρου του λεκανοπέδιου της Αθήνας. Όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την πιο πάνω φωτοβολταϊκή λαίλαπα , η κυβέρνηση θα δεσμευθεί, μέσω και της ΔΕΗ ΑΕ και της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), με μακροχρόνια συμβόλαια για την εγγυημένη απορρόφηση της παραγωγής, πληρώνοντας την κιλοβατώρα σε τιμές περίπου δεκαπλάσιες σε σχέση με το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από το εγχώριο καύσιμο. Αυτή την υπέρογκη διαφορά θα την πληρώνει η λαϊκή οικογένεια με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ενώ ταυτόχρονα θα επιβαρύνεται και με το αυξημένο τέλος για τις ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).
Με βάση όλα τα παραπάνω, το ΚΚΕ προειδοποιεί ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από την παρουσία του «στρατηγικού επενδυτή» στην περιοχή, το αντίθετο. Η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τώρα και του ΛΑΟΣ ήταν και είναι στρατηγική επιλογή, προϋπόθεση και απαίτηση του ιδιωτικού κεφαλαίου να διευκολυνθεί στην εγκατάστασή του στην Ενέργεια, ζητώντας όχι μόνο εγγυημένες τιμές και σίγουρη κερδοφορία, αλλά και φτηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα. Καλεί σε αγώνα για προστασία του Πεντελικού ενάντια στους φονιάδες του βουνού. Για Ενιαίο Κρατικό Φορέα Ενέργειας, στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, που θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί την παραγωγή ενέργειας με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, χωρίς εξαρτήσεις από το κεφάλαιο και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.”
πηγή: www.energypress.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...