Αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ζητούν με επιστολή τους προς της κυβέρνηση τα μέλη της ΕΛΕΤΑΕΝ. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην επιστολή: «Εν μέσω της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι μια από τις ελάχιστες επιλογές που διαθέτει η χώρα για βιώσιμη ανάπτυξη. Οι Α.Π.Ε. προσφέρουν φθηνή ενέργεια, μόνιμη απασχόληση και συμβάλλουν στην διάχυση της ανάπτυξης στην Περιφέρεια χάρη στον αποκεντρωμένο χαρακτήρα τους. Τα ΕΣΠΑ είναι ένα πολυαναμενόμενο εργαλείο που ελπίζεται ότι με την αποτελεσματική εφαρμογή του θα προωθήσει την ανάπτυξη.
Όμως, κατά την ενημέρωσή μας, φαίνεται ότι ακόμα και τα λίγα ποσά που είχαν προβλεφθεί ειδικά για την προώθηση των Α.Π.Ε. μεταφέρθηκαν υπέρ άλλων δράσεων ή προγραμμάτων, με αποτέλεσμα οι Α.Π.Ε. να μην μπορούν πλέον να ωφεληθούν από το ΕΣΠΑ.
Θα θέλαμε να λάβουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες σας πληρέστερη και ακριβέστερη ενημέρωση επ’ αυτού και επί των συνολικών ποσών που διατίθενται μέσω του ΕΣΠΑ για τις Α.Π.Ε. και τον τρόπο αξιοποίησής τους. Κυρίως, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για την αιτιολογία της πολιτικής επιλογής να αποκλεισθούν οι επενδύσεις Α.Π.Ε. από το ΕΣΠΑ»


Η ΕΛΕΤΑΕΝ καλεί την κυβέρνηση για:
• σημαντική και γενναία συμμετοχή των Α.Π.Ε. στο ΕΣΠΑ προς όφελος της οικονομίας και του περιβάλλοντος,
• σχεδιασμό ουσιαστικών προγραμμάτων που θα μπορεί να ενισχύσουν ποικιλοτρόπως τις επενδύσεις Α.Π.Ε. οι οποίες σήμερα αντιμετωπίζουν την ύφεση εξαιτίας της κρίσης και της έλλειψης τραπεζικής χρηματοδότησης,
• την άμεση προκήρυξη αυτών των προγραμμάτων.
«Αν τα ανωτέρω εφαρμοσθούν με συνέπεια και αμεσότητα, είναι πιθανό να μετριασθούν οι συνέπειες χρηματοδοτικής αδράνειας και στασιμότητας που έχουν ενσκήψει στον κλάδο», καταλήγει η επιστολή.
πηγή: www.energypress.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...