Αντιμετώπισε το άγχος με 7 …άλλους τρόπους!

αντιμετώπισε το άγχος
« Αντιμετώπισε το άγχος »! Είναι η συμβουλή που σου δίνουν όλοι και μάλλον δίνεις κι εσύ στον εαυτό σου. Το θέλεις πραγματικά, αλλά ο εγκέφαλός σου απλώς… μπαίνει στη μέση! Μάλλον σου κάνει κάτι σαν σαμποτάζ: τα ένστικτά σου υποκύπτουν και σύντομα τα επίπεδα στρες εκτοξεύονται στα ύψη κάνοντας την επίτευξη του στόχου πολύ πιο δύσκολη. Αντί να παθαίνεις εμμονή με αυτό που έχεις βάλει κατά νου, αντιμετώπισε το άγχος και δράσε πιο αποτελεσματικά.

Υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ της εποικοδομητικής σκέψης και μιας έμμονης ιδέας. Το κλειδί βρίσκεται στο να μην ‘κολλάς’ με αυτό που σε ενοχλεί και να προχωράς στην επίλυση του προβλήματος (ή να μην ασχολείσαι μαζί του αν δεν μπορείς να το λύσεις). Όταν το μυαλό σου βουίζει από το στρες, δοκίμασε τις παρακάτω συμβουλές.

Ξέχασε… τον εαυτό σου

Όταν το μυαλό σου ξαναπαίζει τις ίδιες σκέψεις ξανά και ξανά, αντιμετώπισε το άγχος που σου προκαλείται αποσπώνας την προσοχή σου. Για παράδειγμα, κάθε φορά που αναμασάς το γιατί δεν μπορείς να ξεπεράσεις τον πρώην σου, αφέσου στη ζουμερή απολαυστικότητα ενός κατακόκκινου μήλου ή, ακόμα καλύτερα, των κοιλιακών του Ryan Gosling! Δηλαδή, αντί να αναλύεις επ’ άπειρον το γεγονός ότι το αφεντικό σου έκανε κριτική για το τελευταίο σου project, βγες έξω και δες μια ξεκαρδιστική ταινία με τις φίλες σου. Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που επανεστιάζουν σε θετικές ή ουδέτερες σκέψεις ή δραστηριότητες, εμφανίζουν λιγότερη κατάθλιψη από αυτά που εξακολουθούν να σκαλίζουν τα ίδια επανειλημμένα. Μην ξεχνάς ότι αργότερα, όταν θα είσαι σε καλύτερη διάθεση, μπορείς να σκεφτείς καλύτερα μια λύση κι ένα πλάνο δράσης.

Γίνε «κλέφτρα ταυτοτήτων»

Είναι δύσκολο να ξεφύγεις όταν είσαι απόλυτα βυθισμένη στα προβλήματά σου. Σε αυτή την περίπτωση, αντιμετώπισε το άγχος σου προσποιούμενη πως ακούς τα προβλήματα μιας φίλης και πρόσφερέ της χρήσιμες συμβουλές για να τα ξεπεράσει (δεν θα κατσάδιαζες ποτέ την κολλητή σου για όσα τριγυρίζουν στο μυαλό της, έτσι δεν είναι;). Σε μια σειρά μελετών, ο Ethan Kross, Ph.D, ψυχολόγος στο University of Michigan, βρήκε ότι όταν έχεις τον ρόλο του παρατηρητή τείνεις να είσαι λιγότερο συναισθηματική με τα προβλήματά σου, η πίεση του αίματος είναι χαμηλότερη κι έχεις καλύτερη διάθεση ακόμα και μέρες αργότερα. Κι αυτό γιατί αλλάζοντας την προοπτική σου, μπορείς ουσιαστικά να αλλάξεις τις σκέψεις και την φυσιολογία σου. Εξάλλου, ποιος ξέρει; Δεν αποκλείεται να βρεις τελικά μια έξυπνη λύση!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...