Όταν μιλάμε για συμπτώματα της καρδιάς το μυαλό σου πάει σε φτερουγίσματα, τσιμπήματα στο στήθος, κομένη ανάσα… Κάποια από αυτά είναι όντως επικίνδυνα και προειδοποιητικά για έμφραγμα. Μάθε να τα ερμηνεύεις σωστά, ώστε να μην ανησυχείς άδικα, αλλά και να ξέρεις πότε πρέπει να ζητήσεις ιατρική βοήθεια.
Το έμφραγμα χτυπά ύπουλα και απροσδόκητα μόνο στο 50% των περιπτώσεων. Στις υπόλοιπες προηγούνται κάποια συμπτώματα της καρδιάς, όπως πονάκια στο στήθος, η αναπνευστική δυσφορία, ο πόνος στο στήθος μετά από σωματική κούραση και η στηθάγχη. Ακόμη κι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις αιτία είναι το άγχος, μόνο κερδιμένη μπορείς να βγεις γνωρίζοντας τι σου συμβαίνει. Δες τα πιο συχνά συμπτώματα της καρδιάς και πως πρέπει να αντιδράσεις.
«φτερουγίσματα» στην καρδιά
Μπορεί απλώς να είσαι ξαπλωμένη στον καναπέ, βλέποντας το αγαπημένο σου σίριαλ και να νιώσεις ξαφνικά ένα «φτερούγισμα» στην καρδιά. Σαν να σταμάτησε, να έχασε το ρυθμό της και να ξαναξεκίνησε.
Πόσο κινδυνεύεις Εάν εκείνη τη στιγμή κάποιος βάλει το χέρι του στον καρπό σου για να μετρήσει τους παλμούς σου, θα διαπιστώσει, βάσει του αριθμού τους, ότι η καρδιά πράγματι σταμάτησε για μια στιγμή. Πρόκειται για αρρυθμία, που δεν είναι απαραίτητα ανησυχητική, αλλά αυτό πρέπει να το κρίνει μόνο κάποιος ειδικός. Τα «φτερουγίσματα», κατά τα οποία η καρδιά χτυπά άρρυθμα ή «χάνει» έναν παλμό, είναι πολύ συχνά στους υγιείς ανθρώπους. Συνήθως προκαλούνται από το στρες, το κάπνισμα ή την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης.
Πότε πραγματικά κινδυνεύεις Εάν τα «φτερουγίσματα» συνοδεύονται από τάση λιποθυμίας, δύσπνοια ή πόνο στο στήθος, πρέπει να το αναφέρεις όσο το δυνατόν συντομότερα στο γιατρό σου.
πόνος που απλώνεται
Πήγες για ένα γρήγορο περπάτημα και λίγη ώρα μετά αισθάνθηκες έναν πόνο να αγκαλιάζει το στήθος σου βαθιά και να φτάνει μέχρι το χέρι, την πλάτη, τον αυχένα και το σαγόνι σου. Όμως, την ώρα που φωνάζεις τους γύρω σου τρομαγμένη ο πόνος ξαφνικά υποχωρεί.
Πόσο κινδυνεύεις Μην ξεγελαστείς ποτέ από την ανακούφιση που στιγμιαία μπορεί να νιώσεις. Αυτά είναι από τα πολύ ανησυχητικά συμπτώματα της καρδιάς, γι’ αυτό καλό είναι να κλείσεις άμεσα ένα ραντεβού με τον καρδιολόγο σου.
«τσιμπήματα» στο στήθος
Γυρίζεις χαρούμενη για να ψωνίσεις για μια γιορτή. Ξαφνικά νιώθεις ένα τσίμπημα στο στήθος. Mέχρι να φτάσεις όμως σε ένα παγκάκι για να ξεκουραστείς, ο πόνος έχει περάσει. «Δεν είναι τίποτα» σκέπτεσαι και συνεχίζεις τα ψώνια σου.
Πόσο κινδυνεύεις Η παραπάνω σκέψη ίσως αποβεί ακόμη και μοιραία! Ένα μικρό τσίμπημα ή κάψιμο στο στήθος που περνάει γρήγορα, με αποτέλεσμα να το υποτιμήσει κάποιος, μπορεί να είναι ένα από τα συμπτώματα της καρδιάς που καλό είναι να ελεγχθεί, ιδιαίτερα αν κάποιος είναι καπνιστής, κάνει καθιστική ζωή και έχει περάσει τα 40 του χρόνια.
Δες πότε πρέπει να σε ανησυχεί η ταχυκαρδία ή η κομμένη ανάσα…
η καρδιά σου χτυπά σαν τρελή
Είσαι σε περίοδο δίαιτας και, θέλοντας να κάψεις περισσότερες θερμίδες, ανεβαίνεις από τις σκάλες στον 3ο όροφο, που είναι το γραφείο σου. Στα μισά του προορισμού σου, όμως, νιώθεις την καρδιά σου να χτυπά δυνατά, γρήγορα και ρυθμικά σαν να πρόκειται να πεταχτεί έξω από το στήθος σου.
Πόσο κινδυνεύεις Γενικά να θυμάσαι ότι είναι φυσιολογικό οι σφυγμοί να ανεβαίνουν ύστερα από έντονη σωματική δραστηριότητα ή και μετά το φαγητό. Επίσης, η μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να αυξήσει τους παλμούς. Το ίδιο ισχύει και για την αυξημένη πρόσληψη αλκοόλ και νικοτίνης. Κάποια φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ταχυκαρδία, όπως τα βρογχοδιασταλτικά, που χορηγούνται για τη θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων ή άσθματος, ενώ ταχυπαλμία μπορεί να προκαλέσουν ακόμη καταστάσεις έντονου στρες ή συγκίνησης ή μια κρίση πανικού.
Πότε πραγματικά κινδυνεύεις Μια ταχυκαρδία είναι ανησυχητική αν έρχεται και φεύγει ξαφνικά, εμφανίζεται τη νύχτα ή εκδηλώνεται σε καθημερινή βάση, αν οι σφυγμοί ανεβαίνουν χωρίς να υπάρχει λογική συσχέτιση, π.χ., κατανάλωση καφέ, αν συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα της καρδιάς όπως σφίξιμο στο στήθος, ζάλη, δύσπνοια, τάση για λιποθυμία ή λιποθυμικό επεισόδιο ή αν είναι υπερβολική.
κόβεται η ανάσα σου
Είσαι στην παιδική χαρά με τα παιδιά σου και στα 5 μόλις λεπτά του «κυνηγητού» σε πιάνει δύσπνοια. Σταματάς για λίγο για να ξεκουραστείς, αλλά με την έναρξη του παιχνιδιού σας νιώθεις και πάλι σαν να μην μπορείς να αναπνεύσεις.
Πόσο κινδυνεύεις Δύσπνοια είναι το δυσάρεστο αίσθημα που περιγράφει κάποιος ότι δεν του «φτάνει ο αέρας» που αναπνέει. Μπορεί να οφείλεται σε πολλά αίτια, κυριότερα των οποίων είναι τα καρδιολογικά και τα αναπνευστικά. Στα πρώιμα στάδια της καρδιοπάθειας εμφανίζεται δύσπνοια μόνο σε έντονη άσκηση. Ο ασθενής παραπονείται ότι μια προσπάθεια που παλαιότερα δεν τον οδηγούσε σε λαχάνιασμα τώρα τον κάνει να λαχανιάζει, ενώ στα τελικά στάδια η δύσπνοια εμφανίζεται ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας. Όπως και να έχει, θα πρέπει να αναζητήσεις τα αίτια των συμπτωμάτων σου.
έχεις καούρες στο στομάχι
Έχουν περάσει αρκετές ώρες από το τελευταίο σου γεύμα και νιώθεις «καούρα» στο στομάχι. Σκέφτεσαι ότι μπορεί να σε ενόχλησε το φαγητό, αλλά τόσες ώρες αυτό δεν μπορεί να συμβεί.
Πόσο κινδυνεύεις Ο οισοφάγος, που ενώνει το στόμα με το στομάχι, βρίσκεται ακριβώς πίσω από την καρδιά και έχει την ίδια νευρική παροχή. Δεν προκαλεί, συνεπώς, έκπληξη το γεγονός ότι ο πόνος από τον οισοφάγο μπορεί να μοιάζει με πόνο από την καρδιά. Η δυσπεψία μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή, αλλά συνήθως σχετίζεται με το φαγητό – αρχίζει μισή ώρα περίπου μετά τα γεύματα ή όταν το στομάχι είναι άδειο. Η δυσπεψία, όμως, δεν προκαλείται από την άσκηση, και αν αισθάνεσαι πόνο στο στήθος όταν βαδίζεις είναι πολύ πιο πιθανόν να προέρχεται από την καρδιά, παρά από το στομάχι σου.