Τροφική αλλεργία: αναγνώρισε τα συμπτώματα

trofiki-allergia-ta-symptomata
Σε μια τροφική αλλεργία τα συμπτώματα μπορεί άλλοτε να μοιάζουν με αυτά της τροφικής δηλητηρίασης και άλλοτε με αυτά του άσθματος ή της αλλεργικής ρινίτιδας. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να συνεργαστείς με τον γιατρό σου για να βρεις την αιτία των συμπτωμάτων, κάτι που μπορεί να απαιτήσει καιρό και έρευνα για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιας άλλης λανθάνουσας αιτίας.

Στην κλασική τροφική αλλεργία τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν σε διάστημα δύο ωρών από την κατανάλωση της ύποπτης τροφής, ενώ αυτά της τροφικής ευαισθησίας, όπως η δυσανεξία στη λακτόζη ή κάποια αυτοάνοση διαταραχή όπως η κοιλιοκάκη, μπορούν να καθυστερήσουν μέχρι 12 ώρες.
Σε μια τροφική αλλεργία τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν στο δέρμα, το στομάχι, τους αεραγωγούς, τα μάτια ή και ολόκληρο το σώμα. Ορισμένα από αυτά είναι:

Δερματικές αντιδράσεις
Στην τροφική αλλεργία τα συμπτώματα στο δέρμα μπορεί να είναι εξανθήματα, όπως:

  • Κνίδωση: Υπερυψωμένες πλάκες κόκκινου δέρματος που κινούνται σε όλο το σώμα
  • Έκζεμα: Φολιδωτό εξάνθημα που προκαλεί κνησμό και μπορεί να ξεφλουδίσει ή να συνοδευτεί από φλύκταινες (φουσκάλες)

Ο γιατρός μπορεί να αντιμετωπίσει τις δερματικές αντιδράσεις χορηγώντας ένα αντισταμινικό από το στόμα ή με προϊόντα για τοπική αντιμετώπιση, όπως κρέμες, λοσιόν ή ειδικά προϊόντα για το μπάνιο. Πολλές μορφές κνίδωσης ή οιδήματος σε ολόκληρο το σώμα αποτελούν σοβαρά προβλήματα που απαιτούν επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Συμπτώματα στομάχου/πεπτικής οδού
Σε μια τροφική αλλεργία τα συμπτώματα στο στομάχι ή το έντερο μπορεί να είναι:

  • Ναυτία: Ανακατωσούρα στο στομάχι, τάση για εμετό.
  • Κοιλιακός πόνος: Πόνος στην περιοχή της κοιλιάς και του στομάχου.
  • Εμετός: Βίαιη αποβολή γαστρικού περιεχομένου.
  • Διάρροια: Αραιά και υγρά κόπρανα συχνότερα από τρεις φορές τη μέρα.

Ο χρόνιος στομαχόπονος μπορεί να είναι σημάδι τροφικής αλλεργίας ή δυσανεξίας στη λακτόζη, κοιλιοκάκης, ιδιοπαθών φλεγμονωδών νόσων του εντέρου (ΙΦΝΕ) ή κάποιας άλλης πάθησης. Τα αντισταμινικά δε βοηθούν κανένα από τα παραπάνω σύνδρομα.
Αν στη δική σου τροφική αλλεργία τα συμπτώματα είναι πρωτίστως πεπτικά, πρέπει να απευθυνθείς σε έναν γαστρεντερολόγο για να αναζητήσεις την αιτία του προβλήματος και τη λύση του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...