Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα – ΣΜΝ: μάθε τα όλα

 ΣΜΝ

HPV ή ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων

Τι είναι: Ιός που προκαλεί τα κονδυλώματα, μολύνοντας τους βλεννογόνους κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής. Υπάρχουν πάνω από 100 τύποι κονδυλωμάτων, άλλοι χαμηλού κινδύνου και άλλοι υψηλού που μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Συμπτώματα: Άλλο ένα από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που δύσκολα εντοπίζονται. Παρ’ όλα αυτά, πιθανά συμπτώματα είναι ο κνησμός, ο πόνος στην περιοχή του πρωκτού, η αύξηση των κολπικών εκκρίσεων, που μπορεί να είναι και δύσοσμες, η κολπική αιμορραγία, ο πόνος κατά τη συνουσία και τα εξογκώματα στα γεννητικά όργανα (εξωτερικά ή εσωτερικά) που παίρνουν τη μορφή «κουνουπιδιού» με απόχρωση στο χρώμα του δέρματος.
Αντιμετώπισέ το: Στην περίπτωση των κονδυλωμάτων δεν έχεις και πολλές επιλογές πέραν του να επισκεφτείς το γιατρό σου. Εν προκειμένω, έχεις να αντιμετωπίσεις ιό και όχι μικρόβιο, γι’ αυτό και δε χορηγούνται αντιβιοτικά για την καταπολέμησή του. Ανάλογα με τον τύπο και τη θέση του ιού, η θεραπεία γίνεται με κρυοπηξία, τοπικές αγωγές, λέιζερ, καυτηριασμό.
SOS: Μην αμελείς ποτέ το τεστ ΠΑΠ

σύφιλη

Τι είναι: Νόσημα που μεταδίδεται με την άμεση επαφή με το συφιλιδικό έλκος ή μέσω του αίματος και προκαλείται από την ωχρά σπειροχαίτη. Το φιλί και η επαφή με τα γεννητικά όργανα που φέρουν το έλκος μπορεί να το μεταδώσουν ακόμη και χωρίς διείσδυση.
Συμπτώματα: Πολλές φορές μπορεί να περάσουν χρόνια πριν εμφανιστούν, ή, παρόλο που θα εμφανιστούν, να περάσουν απαρατήρητα. Το πρώτο σύμπτωμα συνήθως εμφανίζεται 10-90 ημέρες μετά τη μόλυνση και είναι το συφιλιδικό έλκος. Δεν προκαλεί πόνο, έχει την όψη λείας σάρκας και συνοδεύεται από πρήξιμο των γειτονικών λεμφαδένων. Εάν δεν προβείς σε θεραπεία, εμφανίζεις εξανθήματα στο σώμα, στις παλάμες και στα πέλματα και μπορεί να παρουσιάσεις πυρετό, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, πρησμένους λεμφαδένες, κόπωση, εστιακή απώλεια μαλλιών και μυϊκούς πόνους. Στο τελευταίο στάδιο, έπειτα από χρόνια χωρίς θεραπεία, η σύφιλη δημιουργεί βλάβες στα εσωτερικά όργανα και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο.
Αντιμετώπιση: Δυστυχώς, αν διαπιστώσεις συφιλιδικό έλκος, οι διακοπές σου θα πρέπει να λήξουν, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Μετά τις ειδικές ορολογικές εξετάσεις αίματος, θα τεθεί η διάγνωση και τότε θα σου χορηγηθεί αντιβίωση.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...