Πολυκυστικές ωοθήκες: αιτίες και αντιμετώπιση

polykistikes-oothikes

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που εμφανίζεται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, σε ποσοστό 5-10%.

Τι είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες
Οι πολυκυστικές ωοθήκες –ή σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)- είναι ένα πρόβλημα που δημιουργείται όταν δεν υπάρχει ισορροπία στην παραγωγή των γυναικείων ορμονών, όπως αναφέρει ο οργανισμός PCO Support, για τη στήριξη και την ενημέρωση γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Σε αυτή την περίπτωση, περιφερειακά των ωοθηκών δημιουργούνται μικρές ή μεγαλύτερες κύστεις και ανάλογα με τη βαρύτητα του συνδρόμου τα συμπτώματα που προκαλεί μπορεί να είναι από αύξηση των αντρικών ορμονών, προβλήματα στην περίοδο, παχυσαρκία, αυξημένη τριχοφυία και εμφάνιση ακμής. Συχνά τα συμπτώματα των πολυκυστικών ωοθηκών ξεκινούν στην εφηβεία με ανωμαλίες στην περίοδο.

Πολυκυστικές ωοθήκες και γονιμότητα
Οι πολυκυστικές ωοθήκες σχετίζονται άμεσα με την υπογονιμότητα και ο λόγος είναι κυρίως «πρακτικός», αφού με τις πολυκυστικές ωοθήκες δεν υπάρχει ωορρηξία κάθε μήνα ή σε τακτικά διαστήματα ώστε να μπορείς να μείνεις έγκυος. Από τη στιγμή όμως που θα ρυθμιστούν –ή αν κάνεις έρωτα με το σύντροφό σου σε μέρες που θα είναι γόνιμες- δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα να συλλάβεις. Ωστόσο, αν δεν αντιμετωπιστεί το σύνδρομο, είναι αυξημένες οι πιθανότητες αποβολής στην αρχή της κύησης.

Πολυκυστικές ωοθήκες και ινσουλίνη

Οι πολυκυστικές ωοθήκες έχουν συνδεθεί με τη μη ισορροπημένη παραγωγή ινσουλίνης στον οργανισμό της γυναίκας. Η ινσουλίνη είναι η βασική ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και έχει παρατηρηθεί πως στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα πολυκυστικών ωοθηκών η παραγωγή της ινσουλίνης δεν είναι φυσιολογική. Γι’ αυτό και οι γυναίκες με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη και δυσκολεύονται να ελέγξουν το βάρος τους, δύο καταστάσεις που συνδέονται άμεσα με τη μη φυσιολογική παραγωγή ινσουλίνης.

Ποιες είναι οι αιτίες για τις πολυκυστικές ωοθήκες

Οι ειδικοί πιστεύουν πως οι πολυκυστικές ωοθήκες έχουν σχέση με την κληρονομικότητα, αφού οι γυναίκες που παρουσιάζουν το σύνδρομο έχουν συνήθως μητέρα ή αδερφή με το ίδιο πρόβλημα υγείας. Ένας δεύτερος παράγοντας που επιτείνει την εμφάνιση και την ένταση των συμπτωμάτων του συνδρόμου είναι η παχυσαρκία και όπως φαίνεται από πρόσφατες μελέτες, κυρίως η συσσώρευση του λίπους στην κοιλιακή περιοχή. Τέλος, δίνεται πλέον έμφαση στον τρόπο διατροφής – ο οποίος προφανώς σχετίζεται και με την παχυσαρκία.

Τρόποι αντιμετώπισης για τις πολυκυστικές ωοθήκες 

Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Η ένταξη της άσκησης και η βελτίωση της καθημερινής σου διατροφής είναι δύο βασικοί παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών.

Έλεγχος της ινσουλίνης μέσω της διατροφής:  Αν δεν υπάρχει μεγάλη δυσλειτουργία στην παραγωγή της ινσουλίνης, ώστε να χρειάζεται να ελεγχθεί φαρμακευτικά μπορείς να εξισορροπήσεις την παραγωγή της μέσω της διατροφής σου. Τα μικρά και συχνά γεύματα, ο περιορισμός των απλών υδατανθράκων (ψωμί, δημητριακά, πατάτες, ρύζι, γλυκά) βοηθούν στη σωστή παραγωγή ινσουλίνης με αποτέλεσμα να επαναδραστηριοποιηθούν οι ορμόνες που συμβάλουν στη διαδικασία της ωορρηξίας. Επίσης η τακτική άσκηση βοηθά κι αυτή στην ισορροπημένη παραγωγή ινσουλίνης.

Λήψη ορμονών: Εάν ο γιατρός σου το κρίνει απαραίτητο θα σου συνταγογραφήσει φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα της ινσουλίνης, ενώ αν έχεις διαταραχές στην περίοδό σου και προσπαθείς να συλλάβεις μπορεί να σου συστήσει έναν συνδυασμό ορμονών που προκαλούν ωορρηξία. Αν δεν είσαι σε αυτή τη φάση, μπορεί να ρυθμίσει το θέμα των ανωμαλιών στην περίοδό σου με αντισυλληπτικά.

 

Διάβασε εδώ ακόμα περισσότερα για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...