Το γλαύκωμα δεν προειδοποιεί. Δείξε προσοχή!

γλαύκωμα

Το γλαύκωμα είναι μία πολύ σοβαρή πάθηση των ματιών που δυστυχώς δεν προκαλεί συμπτώματα. Το γλαύκωμα, γνωστό και ως «νόσος που τυφλώνει σιωπηρά», χαρακτηρίζεται από βαθμιαίες και σχεδόν αόρατες οπτικές απώλειες. Το οπτικό νεύρο καταστρέφεται σιγά σιγά και μόνιμες βλάβες εγκαθίστανται στα μάτια, που μπορούν να οδηγήσουν σε τύφλωση. Για αυτό όλοι οι άνθρωποι άνω των σαράντα ετών και ιδιαίτερα όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος, πρέπει να εξετάζονται μια ή δύο φορές το χρόνο για γλαύκωμα. Οι επισκέψεις σου στον οφθαλμίατρο για  τακτικό οφθαλμολογικό έλεγχος θεωρούνται το «κλειδί» για να προληφθεί η δυσμενής εξέλιξη της νόσου. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, αρκούν τρεις απλές και ανώδυνες εξετάσεις: η μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, η εξέταση του οπτικού νεύρου µε βυθοσκόπηση και η εξέταση οπτικού πεδίου. 

Πού οφείλεται

Tο γλαύκωμα προκαλείται όταν το υγρό που κυκλοφορεί μέσα στο μάτι –υδατοειδές υγρό– συσσωρεύεται προκαλώντας αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Η υψηλή πίεση μέσα στο μάτι πιέζει τα αγγεία που «τρέφουν» το οπτικό νεύρο του ματιού, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σημαντικές αλλοιώσεις στην όραση. Εάν αυτό το πρόβλημα δε διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Η πάθηση μπορεί να παρουσιαστεί στο ένα μάτι ή και στα δύο. 

Η θεραπεία για το γλαύκωμα σήμερα

Οι βλάβες που προκαλεί το γλαύκωμα δε διορθώνονται, ωστόσο η θεραπεία μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω απώλεια όρασης. Για το λόγο αυτόν έχει μεγάλη σημασία η πρώιμη διάγνωση της νόσου, όσο το δυνατόν νωρίτερα. Η έγκαιρη ανίχνευση επιτρέπει αντίστοιχα την έγκαιρη αγωγή, είτε με οφθαλμικές σταγόνες, είτε με λέιζερ, είτε με χειρουργική επέμβαση. Πρόσφατα, ένας νέος τύπος λέιζερ, το SLT (SelectiveLaserTrabeculoblastry) με μια ανώδυνη, ολιγόλεπτη θεραπεία μπορεί να πετύχει ό,τι και η καθημερινή χρήση των κολλυρίων, μειώνοντας την οφθαλμική πίεση έως και κατά 30%, ενώ παράλληλα τη διατηρεί σταθερή για δύο με τρία χρόνια.

Στο μέλλον

Στηγονιδιακή θεραπεία αναζητούν οι επιστήμονες τη σωτήρια λύση για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος. Η αποκωδικοποίηση ενός γενετικού παράγοντα ονόματι sFRP1, που όπως φαίνεται παίζει καταλυτικό ρόλο στην εμφάνιση της πάθησης, εκτιμάται ότι θα ανοίξει καινούργιους θεραπευτικούς δρόμους για το γλαύκωμα. Σε γενικές γραμμές, πάντως, δεν υπάρχουναισιόδοξα μηνύματα για νέες μεθόδους αντιμετώπισης και θεραπείας του γλαυκώματος. Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι η σπουδαία σημασία της πρόωρης διάγνωσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...