Η κατάθλιψη δεν είναι επιλογή!

Μετά από χρόνια συζητήσεων, οι ερευνητές κατέληξαν τελικά στο συμπέρασμα ότι η επίμονη κατάθλιψη προκαλεί εγκεφαλική βλάβη , και όχι το αντίστροφο. Οι Νευρολόγοι προηγουμένως είχαν υποθέσει ότι η εγκεφαλική βλάβη ήταν ένας παράγοντας προδιάθεσης για τη χρόνια κατάθλιψη , αλλά μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Molecular Psychiatry αλλάζει τα δεδομένα .

Η μελέτη, η οποία αποτελείτο από 9.000 μεμονωμένα δείγματα , τα οποία συλλέγονται από την ομάδα ENIGMA , πέτυχε οριστικά να αποδείξει τη σχέση αιτίου-αιτιατού μεταξύ επίμονης κατάθλιψη και εγκεφαλικής βλάβη.

Εικόνες από μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν τη συρρίκνωση του ιππόκαμπου  σε 1728 ασθενείς με διάγνωση χρόνιας κατάθλιψης σε σύγκριση με τα 7.199 υγιών ατόμων στη μελέτη .

depressed-and-not-depressed-brain

Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με έντονη καταθλιπτική διαταραχή , έχουν μία ισχυρή μείωση του όγκου του ιπποκάμπου (1,24%) σε  σύγκριση με υγιείς.”

hippocampus-brain-right-hemisphere

Τι είναι ο ιππόκαμπος;

Ο ιππόκαμπος είναι μια μικρή περιοχή του εγκεφάλου που βρίσκεται στο έσω κροταφικό λοβό του εγκεφάλου. Αποτελείται από δύο μισά, το κάθε ένα ανήκει σε κάθε ημισφαίριο του εγκεφάλου. Είναι γενικά αποδεκτό ότι η κύρια λειτουργία του ιππόκαμπου περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων αναμνήσεων, ο σχηματισμός της μακροπρόθεσμης μνήμης, και της χωρική πλοήγησης.

Μέσα στον ιππόκαμπο κατοικεί η αμυγδαλή. Η αμυγδαλή είναι ένα τμήμα του εγκεφάλου που έχει προηγουμένως συνδεθεί με την κατάθλιψη. Μελέτες στο παρελθόν έχουν προτείνει μια άμεση σχέση μεταξύ συρρίκνωσης στον ιππόκαμπο και την κατάθλιψη, αλλά το μέγεθος του δείγματος από τις προηγούμενες μελέτες δεν ήταν αρκετά μεγάλο για να δώσει οριστικά αποτελέσματα.

Ιππόκαμπος

Ο ιππόκαμπος και η κατάθλιψη

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι εκτός από τη σημασία του στη διαμόρφωση και τη διατήρηση της μνήμης, ο ιππόκαμπος είναι επίσης καθοριστικός για τον έλεγχο των συναισθημάτων. Ο καθηγητής Ian Hickie, συν-συγγραφέας της μελέτης  εξηγεί τη σχέση του ιππόκαμπου στην κατάθλιψη, ” ολόκληρη η αίσθηση του εαυτού σου εξαρτάται από τη συνεχή κατανόηση ποιος είσαι στον κόσμο – η μνήμη δεν είναι μόνο για γνωρίζουμε πως να παίξουμε Sudoku ή να θυμόμαστε τον κωδικό μας – αλλά είναι η όλη ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας ”

Ο Καθηγητής Hickie επεξεργάζεται περαιτέρω τη σχέση ανάμεσα σε μια συρρίκνωση στον ιππόκαμπο και αλλαγές στη συμπεριφορά που παρατηρείται σε ζώα από το παρελθόν, “Έχουμε δει σε πολλά άλλα πειράματα σε ζώα ότι όταν συρρικνωθεί ο ιππόκαμπος,  δεν αλλάζει μόνο η μνήμη , αλλά αλλάζουν και όλες οι παρεμφερείς συμπεριφορές που σχετίζονται με αυτή -. έτσι η συρρίκνωση σχετίζεται με απώλεια της λειτουργίας ”

Όσοι πάσχουν από κατάθλιψη έχουν συνήθως χαμηλή αυτοεκτίμηση και έλλειψη εμπιστοσύνης στη διαχείριση της καθημερινής τους ζωής. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει το πώς μέσα από τις μνήμες, βλέπουν τον εαυτό τους στο παρελθόν και πως προβάλλουν τον εαυτό τους στο μέλλον.

 

Στο παρελθόν, η κατάθλιψη έχει συχνά θεωρηθεί ως ένα τρόπος ζωής που οι άνθρωποι είναι πάρα πολύ αδύναμοι για να βγουν από μέσα.  Άλλοι λανθασμένα υποστηρίζουν ότι η κατάθλιψη είναι ένα σημάδι ψυχικής αδυναμίας.

Το γεγονός παραμένει ότι η κατάθλιψη είναι μια εξουθενωτική κατάσταση που επηρεάζει δραστικά τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η κατάθλιψη δεν είναι μόνο θλίψη, ούτε είναι ότι είναι ένα σύμπτωμα της αδυναμίας.

Η κατάθλιψη δεν κάνει διακρίσεις στη φυλή, το φύλο ή την εθνικότητα.

Το πιο σημαντικό, η κατάθλιψη δεν είναι μια επιλογή.

πηγή:truthinsideofyou.org

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...