Αυτή η μαγειρίτσα χωρίς κρέας δεν είναι μόνο για χορτοφάγους, αλλά για τον καθένα που ξέρει να εκτιμάει τη νοστιμιά. Δοκίμασέ τη και σίγουρα θα την φτιάχνεις πολύ συχνά και όχι μόνο το Μ. Σάββατο.
Χρόνος προετοιμασίας: 15’
Χρόνος μαγειρέματος: 20’
Υλικά (για 6 άτομα)
- 3 φλιτζ. μανιτάρια πλευρώτους, κομμένα σε λωρίδες
- 2/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 φλιτζ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
- 1 1/2 λίτρα ζωμός από μανιτάρια (από κυβάκι), ή νερό
- 1 1/2 φλιτζ. ψιλοκομμένα εξώφυλλα μαρουλιών. ή σέσκουλα
- 1 1/2 φλιτζ. άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1 μικρή καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη, ή μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
- 2 αυγά
- Χυμός από 1 1/2 – 2 λεμόνια
Οδηγίες
Σε τηγάνι, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις τα μανιτάρια μαζί με το κρεμμύδι, μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέτεις και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζεις το σοτάρισμα, μέχρι να μαραθούν.
Βάζεις την καυτερή πιπεριά ή μπόλικο πιπέρι και σβήνεις με το κρασί.
Μόλις πάρει 2-3 βράσεις, προσθέτεις το ζωμό, τα μαρούλια και το μισό άνηθο.
Άσε το φαγητό να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά.
Για το αυγολέμονο
Χτύπα τα αυγά σε γαβάθα με 2 κουταλιές της σούπας νερό και το χυμό ενός λεμονιού. Πρόσθεσε σιγά-σιγά κουταλιές από τη βραστή σούπα και συνέχισε να χτυπάς τα αυγά.
Όταν το μείγμα των αυγών γίνει πολύ καυτό, το αδειάζεις πίσω στην κατσαρόλα με τη σούπα και σιγοβράζεις ανακατεύοντας συνεχώς, για 2 λεπτά.
Προσθέτεις κι άλλο λεμόνι, αν χρειάζεται.
Προσθέτεις και τον υπόλοιπο άνηθο και σερβίρεις τη σούπα αμέσως.
Και κάτι ακόμα…
Εάν θες να γίνει ακόμα πιο ελαφριά η νηστίσιμη μαγειρίτσα, αυγοκόψέ τη μόνο με τα ασπράδια των αυγών. Έτσι δεν θα έχει ίχνος χοληστερίνης και θα την απολαύσει χωρίς να μπορεί να γκρινιάξει για οτιδήποτε ακόμα και ο πιο ιδιότροπος καλεσμένο σου.
Δες δύο παραλλαγές για τη μαγειρίτσα χωρίς κρέας από τον Βασίλη Καλλίδη και τον Ηλία Μαμαλάκη
Η μαγειρίτσα χωρίς κρέας του Βασίλη Καλλίδη
Ο Βασίλης Καλλίδης για τη μαγειρίτσα χωρίς κρέας για χορτοφάγους χρησιμοποιεί λευκά μανιτάρια αντί πλευρώτους και προσθέτει ρύζι.
Χρόνος προετοιμασίας: 15’
Χρόνος μαγειρέματος: 20’
ΥΛΙΚΑ
- 1 πακέτο λευκά μανιτάρια
- 1 κρεμμύδι
- 4-5 πράσινα κρεμμυδάκια
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- 100 γρ. σπανάκι
- 1 μαρούλι
- 1 1/2 λίτρο ζωμό λαχανικών
- χυμό από 2 λεμόνια
- 2 κγ. αλεύρι
- 1 πράσο
- 6 κγ. ελαιόλαδο
- λίγο αλάτι
- μισή κούπα ρύζι γλασέ ή μπασμάτι
Οδηγίες
Σωτάρεις το κρεμμύδι μαζί με το πράσο σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο.
Προσθέτεις τα μανιτάρια, τα αχνίζεις και βάζεις στο φαγητό το ζωμό.
Προσθέτεις το μαρούλι, το σπανάκι και το αλάτι.
Στο τέλος βάζεις στο φαγητό το ρύζι και τον άνηθο ψιλοκομμένο και σιγοβράζεις για 15 λεπτά.
Διαλύεις το αλεύρι μέσα στο λεμόνι και το βάζουμε στη σούπα για να δέσει.
Η μαγειρίτσα χωρίς κρέας ή νηστίσιμη μαγειρίτσα του Ηλία Μαμαλάκη
Ο Ηλίας Μαμαλάκης φτιάχνει μαγειρίτσα για χορτοφάγους με ποικιλία μανιταριών, ενώ εκτός από μαρούλια, προσθέτει στη συνταγή και αντίδια.
Χρόνος προετοιμασίας: 15’
Χρόνος μαγειρέματος: 20’
Υλικά (για 6 άτομα)
- 700 γραμ. διάφορα μανιτάρια
- 10 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο
- 1 φλιτζ. του καφέ ρύζι για σούπα
- 5 φρέσκα φύλλα μαρουλιού
- 200 γραμ. αντίδια
- 1 φλιτζ. του καφέ άνηθο
- 2 αυγά
- χυμό από 1½ λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες
Παίρνεις τα μανιτάρια και τα σκουπίζεις καλά με ένα βρεγμένο πανί. Αν είναι μεγάλα τα κόβεις σε κομμάτια.
Πλένεις καλά τα αντίδια και τα φύλλα μαρουλιού και τα κόβεις σε χοντρά κομμάτια.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και ρίχνεις μέσα τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
Τα σωτάρεις ελαφρά και προσθέτεις το ρύζι.
Ανακατεύεις και ρίχνεις τα μανιτάρια. Δυναμώνεις τη φωτιά και τα αφήνεις να μαγειρευτούν μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά της κατσαρόλας.
Προσθέτεις μέσα τα φύλλα μαρουλιού και τα αντίδια.
Ανακατεύεις μέχρι να μαραθούν τα χορταρικά.
Προσθέτεις 2-3 ποτήρια νερό, αλατίζεις και αφήνεις τη σούπα να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά της ώρας.
Ετοιμάζεις το αυγολέμονο, χτυπώντας χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών.
Προσθέτεις το λεμόνι, 2-3 κουτάλες από το μίγμα της σούπας και κατόπιν ρίχνεις το αυγολέμονο μέσα στη σούπα.
Ανακατεύεις καλά, αφήνεις να πάρει μια βράση και η ψευτομαγειρίτσα είναι έτοιμη.