Site icon Loveyou

Ακαταστασία τέλος, εύκολα! Πολύ εύκολα!

akatastasia-sto-spiti
H ακαταστασία φαίνεται να βρίσκει το μάστορά της στο πρόσωπο της  Robyn Moreno, ειδική στο healthy lifestyle, που μοιράζεται τα μυστικά της μαζί μας.
Πριν αρχίσεις να πετάς ρούχα και πράγματα σκέψου ότι η ακαταστασία δεν πολεμιέται μόνο με την απομάκρυνση των άχρηστων πραγμάτων, αλλά και με την ανακάλυψη των ξεχασμένων «μαργαριταριών» και τη δημιουργία νέου χώρου. Πέταξε λοιπόν τα παλιά και κάνε χώρο για τα καινούρια!

1 . Ξεκίνα σιγά σιγά.
Είναι γεγονός ότι η ιδέα του συμμαζέματος ακούγεται τόσο τρομαχτική που είτε δεν κάνουμε τίποτα είτε τα κάνουμε όλα σε μια φορά, καταλήγοντας ανάμεσα σε ατέλειωτες στοίβες χάους. Αντί αυτού, όρισε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο ή έναν χώρο (πχ. το γκαράζ, ή κάτω από τον νιπτήρα) για κάποιο σκοπό και θέσε ένα χρονικό περιθώριο.

2 . Φύλαξε μόνο τα πράγματα που αγαπάς πραγματικά.
Αυτός δεν είναι μόνο ένας καλός τρόπος για να ξεφορτωθείς τα άχρηστα αντικείμενα και να θέσεις υπό έλεγχο την ακαταστασία, αλλά σε βοηθάει ν’ αποφύγεις τη συσσώρευση των λεγόμενων «πίστευα ότι ήταν καλή ιδέα όταν το πήρα» πραγμάτων. Υιοθέτησε τον παρακάτω απλό κανόνα ανακύκλωσης: Για οτιδήποτε αγοράζεις και φέρνεις στο σπίτι θα πρέπει να πετάς κάτι παλιό ώστε να κάνεις χώρο. Η μέθοδος αυτή εγγυάται ότι δεν θα κουβαλήσεις ποτέ ξανά σπίτι σου ρούχα/έπιπλα/αξεσουάρ που δε σε ξετρέλαιναν αρχικά αλλά πίστευες ότι με λίγο φτιάξιμο θα σου άρεσαν περισσότερο. Μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίζεις τα σκουπίδια… δηλαδή, τα σκουπίδια με νόημα από τα χρήσιμα αντικείμενα, αλλά είναι απαραίτητο βήμα της εκκαθάρισης. Σαν γενικό κανόνα να θυμάσαι ότι για να φυλάξεις ένα αντικείμενο θα πρέπει να έχει ιδιαίτερη σημασία για σένα και όχι για κάποιον άλλο, ειδικά αν καταλαμβάνει πολύτιμο χώρο.

3 . Να είσαι ρεαλιστική με τον χώρο που διαθέτεις.
Αν το σπίτι ή το διαμέρισμά σου είναι μικρό, είναι άραγε πρακτικό να έχεις έξι πορτατίφ, στοίβες βιβλίων κι ένα παλιό, ταλαιπωρημένο γραφείο που μάζεψες από τον δρόμο με σκοπό την αναπαλαίωση; Ας μιλήσουμε ειλικρινά: Αν δεν έχεις χρησιμοποιήσει κάτι ως τώρα, τότε μάλλον δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσεις ποτέ, άρα πέταξέ το, κάνε χώρο και γλύτωσε από την μόνιμη ακαταστασία.

Επισκεύασε, αποθήκευσε ή αντικατέστησε και δες τι μπορείς να κάνεις με τα ρούχα σου…


4 . Βεβαιώσου ότι κάθε τί εξυπηρετεί έναν σκοπό.
Ρίξε μια ματιά στο δωμάτιό σου. Σίγουρα θα έχεις τουλάχιστον πέντε άχρηστα πράγματα σε κοινή θέα. Η θήκη περιοδικών που περιέχει οτιδήποτε εκτός από περιοδικά μήπως; Ξεφορτώσου την! Το αμπαζούρ χωρίς καπέλο που σκόπευες να σχεδιάσεις μόνη σου; Πέταξέ το! Μπορεί ν’ ακούγεται σκληρό αφού πρόκειται για κομμάτια της ζωής σου, αλλά είναι προτιμότερο να φυλάς τις αναμνήσεις και να πετάς τα άχρηστα αντικείμενα που το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν ακαταστασία. Βγάλε μια φωτογραφία ή γράψε δυο λόγια στο ημερολόγιό σου, και μετά πες adiós.

5 . Επισκεύασε, αποθήκευσε ή αντικατέστησε.
Μόλις καταλήξεις σε αυτά που θα κρατήσεις κι εκείνα που θα πετάξεις, το πιο πιθανό είναι να συνειδητοποιήσεις ότι μερικά πράγματα χρειάζονται μια μικρή επισκευή για να γίνουν σαν καινούρια, άλλα πρέπει ν’ αποθηκευτούν (ρούχα εκτός εποχής και κουβέρτες), και κάποια ίσως είναι ιδιαίτερα πολύτιμα για να τα δώσεις σε φιλανθρωπία (πχ. ακριβά ρούχα και εξεζητημένα κουζινικά).

6. Δώσε μεγαλύτερη προσοχή στη διαχείρηση των ρούχων σου.
Τα ρούχα είναι από τις σημαντικότερες αιτίες για την ακαταστασία στα περισσότερα σπίτια. Σε ότι λοιπόν, αφορά στη γκαρνταρόμπα σου, δώσε στα παλιά ρούχα μια νέα ευκαιρία χάρη σε μικρές κι εύκολες επιδιορθώσεις, πχ. αλλάζοντας ένα κουμπί ή μεταποιώντας το στρίφωμα. Για παράδειγμα, μπορείς να κόψεις ένα μακρύ καλοκαιρινό φόρεμα για να το συνδυάσεις με κολάν και blazer ή να το φορέσεις σαν chic μίνι φόρεμα τον χειμώνα. Ακόμη κι ένα χιλιοφορεμένο παλτό μπορεί να «ξανανιώσει» με την προσθήκη χαριτωμένων ή εκκεντρικών κουμπιών. Από την άλλη, οτιδήποτε είναι λεκιασμένο ή χρειάζεται μεγάλες επιδιορθώσεις, πχ. φοδράρισμα, δεν αξίζει τον κόπο να μείνει.
Προτού βάλεις στην άκρη τα καλοκαιρινά ρούχα και τα λευκά είδη, σιγουρέψου ότι όλα είναι καθαρά κι επιδιορθωμένα. Χρησιμοποίησε στεγανά κουτιά αποθήκευσης για ν’ αποφύγεις τη μούχλα και τον σκόρο και, αν φυλάς τα κουτιά στο υπόγειο, βάλτα σε ράφια ώστε να είναι ασφαλή σε περίπτωση πλημμύρας. Τέλος, μην ξεχάσεις να τους βάλεις ευδιάκριτες ετικέτες γιατί, ποιός θέλει να σκάψει μέσα στη στοίβα για να βρει ένα μαγιό στο ενδεχόμενο μιας τροπικής απόδρασης;
Μπορείς να ανταλλάξεις τα ανεπιθύμητα κομμάτια που δεν είναι κατάλληλα για φιλανθρωπία οργανώνοντας ένα bazaar σπίτι σου. Φώναξε τις φίλες σου και ζήτησέ τους να φέρουν μαζί ανεπιθύμητα ρούχα ή πράγματα σε καλή κατάσταση και διαλέξτε η καθεμιά με τη σειρά της ώσπου να γίνουν ανάρπαστα. Να ένας διασκεδαστικός κι εύκολος τρόπος να εμπλουτίσεις τη γκαρνταρόμπα σου με νέα κομμάτια χωρίς να ξοδέψεις απολύτως τίποτα. Είναι αυτό που λέμε ανακύκλωση με στυλ!

Exit mobile version