Ο αυστηρός κανόνας που θέλει να βάζεις στη θέση του κάτι αμέσως μόλις το χρησιμοποιείς, δεν λειτουργεί με όλους τους ανθρώπους. Για παράδειγμα, ορισμένοι τύποι εγκεφάλων ανταποκρίνονται καλύτερα μαζεύοντας σ’ ένα συγκεκριμένο μέρος διάφορα πράγματα για να τα επιστρέψουν εκεί όπου ανήκουν μόλις αυτός ο χώρος γεμίσει. Αν θέλεις να μάθεις πώς να κάνεις την καθημερινότητά σου πιο αποτελεσματική, διάβασε τα παρακάτω tips που αντιστοιχούν σε κάθε ξεχωριστό τύπο προσωπικότητας.
Τύπος προσωπικότητας: Διοικητική
Συστηματική στην προσέγγιση και αξιολογική από τη φύση σου, δίνεις το μέγιστο μέσα στην ομάδα και είσαι πάντα πρόθυμη να βοηθήσεις τους άλλους. Τα φόρτε σου είναι ο επιμερισμός εργασιών, ο προγραμματισμός και η επίβλεψη.
Στρατηγική οργάνωσης:
- «Αφιέρωσε 15 λεπτά πριν από το τέλος της μέρας για να τακτοποιήσεις το γραφείο ή τον χώρο της δουλειάς σου», συμβουλεύει η επαγγελματίας της οργάνωσης και ομιλήτρια Elisa Adams (how2organize.net). Ο καθαρός χώρος σου χαρίζει μια αίσθηση σταθερότητας που σε βοηθά να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό.
- Μεγιστοποίησε την παραγωγικότητά σου σχεδιάζοντας και θέτοντας προτεραιότητες στα projects σου. Τα εργαλεία που χρειάζεσαι είναι μια ατζέντα, ένα σημειωματάριο για το πρόγραμμα της ημέρας κι ένα ημερολόγιο.
- Επειδή έχεις την τάση να διαχειρίζεσαι πολλά πράγματα ταυτόχρονα, εξασκήσου στο να λες περιστασιακά όχι όταν σου ζητείται να κάνεις κάτι που δεν επείγει.
Τύπος προσωπικότητας: Δημιουργική
Είσαι ένα ελεύθερο πνεύμα που αγαπά την ποικιλία, λατρεύει τη φαντασία και παίρνει ευχαρίστηση από τον αυθορμητισμό. Για να εκμεταλλευτείς τις δυνατότητές σου στο έπακρο, έχεις ανάγκη από συνεχή ερεθίσματα.
Στρατηγική οργάνωσης:
- Ξέχασε τις στερεότυπες λίστες υποχρεώσεων αφού οι δημιουργικές προσωπικότητες παίρνουν κίνητρο μόνο από τα πράγματα που διεγείρουν τις αισθήσεις τους. Ένας διακοσμητικός μαυροπίνακας, ένας πίνακας από φελλό ή ένα πολύχρωμο ημερολόγιο είναι πολύ πιο ελκυστικά στην όψη από ένα συνηθισμένο day planner ή σημειωματάριο και θα σε ενθαρρύνουν να γράψεις όσα χρειάζεσαι να θυμάσαι.
- Τακτοποίησε τις ντουλάπες κατηγοριοποιώντας τα ρούχα και τα αξεσουάρ σύμφωνα με το χρώμα. Και για να μείνεις στο θέμα των χρωμάτων, χρησιμοποίησε πολύχρωμες ετικέτες στα αποθηκευτικά κουτιά και στην αρχειοθέτηση των εγγράφων.
- Ο δημιουργικός τύπος λειτουργεί καλύτερα όταν λαμβάνει υπόψη τη γενική εικόνα της κατάστασης, γεγονός που εξηγεί γιατί τα συστήματα ανοιχτής αποθήκευσης σου φαίνονται πιο πρακτικά. Φτιάξε το δικό σου σύστημα οργάνωσης με χρωματιστούς κάδους και κουτιά πάνω στη βιβλιοθήκη, ή με καλάθια πάνω στα ράφια.
- Ένα μικρό σημειωματάριο και στυλό θα σου φανούν χρήσιμα στο αμάξι, ενώ αν διαλέξεις ένα σημείο με εύκολη πρόσβαση για την προσωπική σου τσάντα θα μπορείς να καταγράφεις στη στιγμή ιδέες, ραντεβού, υποχρεώσεις και οτιδήποτε άλλο σκεφτείς.
Τύπος προσωπικότητας: Παρορμητική
Αστεία, παιχνιδιάρα και γεμάτη ενέργεια, χάνεις την υπομονή σου με οτιδήποτε χρονοβόρο, δεσμευτικό ή μόνιμο. Η επαγγελματίας της οργάνωσης και ειδικός στη διαχείριση χρόνου Roxanne Lange (theprofessionalorganizer/rlange.htm) μοιράζεται τις συμβουλές που θ’ απλουστεύσουν τη ζωή σου.
Στρατηγική οργάνωσης:
- Κατέγραψε όλες τις δραστηριότητες στις οποίες επενδύεις (πχ. εργασία, σύζυγος, παιδιά, φίλοι, χόμπι, γυμναστική, κτλ) και μοίρασε τον χρόνο σου με βάση πόσο είσαι διατεθειμένη να επενδύσεις σε καθεμία από αυτές. Οι αυθόρμητοι χαρακτήρες προτιμούν να παίρνουν αποφάσεις στη στιγμή και λειτουργούν καλύτερα όταν έχουν στα χέρια τους οδηγίες που μπορούν να ελέγξουν.
- Οι λίστες είναι υποχρεωτικές, απλώς θυμήσου να τις μετατρέψεις σε κάτι διασκεδαστικό (αλήθεια!). Μια καλή ιδέα είναι να προσθέσεις μια εργασία που θα μπορούσες ν’ αφαιρέσεις με ευκολία σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάτι άλλο που θέλεις πραγματικά να κάνεις.
- Αντικατέστησε το ημερήσιο πρόγραμμα με ένα εβδομαδιαίο και κάνε τις δουλειές μόνο όταν αισθάνεσαι έτοιμη.
- Μια λίστα με τα γεύματα της εβδομάδας και τα ψώνια του σούπερ μάρκετ
αποτελεί must για κάθε παρορμητική γυναίκα που θέλει να εξοικονομήσει χρήματα. Χρησιμοποίησέ την!
Τύπος προσωπικότητας: Ανεξάρτητη
Δυναμική, υπεύθυνη και καινοτόμος, η ικανότητά σου να τα καταφέρνεις εξισορροπείται από την ανοχή και το ενδιαφέρον για τους άλλους. Η ειδικός και ομιλήτρια της οργάνωσης και της διαχείρισης χρόνου Julie Morgenstern (juliemorgenstern.com), εκμυστηρεύεται τα παρακάτω tips.
Στρατηγική οργάνωσης:
- Για ν’ αποφύγεις τις δυσκολίες, συνεργάσου με άλλα μέλη της οικογένειας κι επινόησε ένα σύστημα οργάνωσης. Εφάρμοσε τη στρατηγική διαχωρισμού του νοικοκυριού σε ζώνες, ώστε να έχεις τα απαραίτητα σε κάθε χώρο (για παράδειγμα, η κρεβατοκάμαρα χωρίζεται σε τέσσερις ζώνες: ύπνος, διάβασμα, ντύσιμο και δουλειά). Με αυτό τον τρόπο θα φτιάξεις ένα σύστημα που θα μπορούν να τηρούν όλοι.
- Οργάνωσε τον χώρο για να εξυπηρετήσεις τις ανάγκες του ατόμου που τον χρησιμοποιεί. Για παράδειγμα, τακτοποίησε την κουζίνα με οδηγό τον μάγειρα του σπιτιού, το γραφείο για το άτομο που πληρώνει τους λογαριασμούς κτλ. Οι ανεξάρτητες προσωπικότητες που ζουν μαζί με άλλους σ’ ένα σπιτικό τείνουν να κυριεύονται από εκνευρισμό όταν επινοούν συστήματα οργάνωσης που οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν ή δεν τηρούν. Μπορεί να πιστεύεις ότι τα μπαχαρικά στην κουζίνα πρέπει να μπαίνουν με αλφαβητική σειρά, ενώ το άτομο που μαγειρεύει προτιμάει να χωρίζονται σε γλυκά και αλμυρά. Για να συμβιώσεις αρμονικά με τους άλλους, είναι χρήσιμο η οργάνωση των πραγμάτων να εξυπηρετεί τα άτομα με τα οποία μοιράζεσαι το σπίτι.
- Η κατηγοριοποίηση έχει θαυμάσια αποτελέσματα και βοηθάει να εξασφαλίζεται ότι όλοι ακολουθούν το ίδιο σύστημα. Για παράδειγμα, βάλε ετικέτες στα ράφια της κουζίνας ώστε ο καθένας να γνωρίζει που μπαίνει το κάθε τί. Έπειτα, φτιάξε ένα μονοσέλιδο ευρετήριο στο οποίο θα αναγράφεται η θέση του κάθε αντικειμένου και το οποίο θα αναρτήσεις σ’ ένα σημείο με εύκολη πρόσβαση για όλους.
Τύπος προσωπικότητας: Διορατική
Σε οδηγεί συχνά η διάθεσή σου και βαριέσαι γρήγορα τις λεπτομέρειες, την ακρίβεια και την επανάληψη. Η ποικιλία αποτελεί για σένα βασικό χαρακτηριστικό καθώς αγαπάς την περιπέτεια και σου αρέσει να δοκιμάζεις νέες εμπειρίες.
Στρατηγική οργάνωσης:
- Αφιέρωσε καθημερινά 15 λεπτά για να συμμαζέψεις ένα συρτάρι, μια ντουλάπα ή ένα ερμάριο. Οι διορατικοί άνθρωποι αγαπούν να πηγαίνουν με το ρεύμα, γι’ αυτό τα γρήγορα συμμαζέματα προσφέρουν ευελιξία στη διάρκεια της μέρας χαρίζοντάς σου περισσότερο χρόνο για οργάνωση.
- Βάλε μουσική ενώ τακτοποιείς και καθαρίζεις γιατί είναι γνωστό ότι οι διορατικοί τύποι λειτουργούν καλύτερα σ’ ένα περιβάλλον που επιτρέπει την εκφραστικότητα κι αντανακλά τη φύση τους και η μουσική αποτελεί μια διεθνή γλώσσα έκφρασης που χαρίζει ποικίλα ερεθίσματα. Θα μπορούσες να φανταστείς την κυρία της διαφήμισης που μάχεται με την επίμονη βρωμιά, χωρίς το απαραίτητο μουσικό υπόβαθρο; Αφού η μουσική κάνει οποιαδήποτε εργασία να φαίνεται πιο απλή και διασκεδαστική.
- Γράψε 10 πράγματα που σε ευχαριστεί να κάνεις και που γίνονται σε 15 λεπτά ή και λιγότερο, όπως η κηπουρική, ν’ ακούσεις το αγαπημένο σου CD, ή να ζωγραφίσεις καθισμένη στο πάτωμα μαζί με τα παιδιά σου. Τέλος, θυμήσου κάθε φορά που αφιερώνεις χρόνο στην οργάνωση, το συμμάζεμα και την τακτοποίηση, να ασχολείσαι αμέσως μετά με κάποιο από τα 10 αγαπημένα σου πράγματα.
Τύπος προσωπικότητας: Τελειομανής
Όσοι στοχεύουν στην τελειότητα κι επικεντρώνονται στις λεπτομέρειες, βλέπουν απεριόριστες δυνατότητες βελτίωσης σε κάθε κατάσταση αλλά τείνουν να είναι υπερβολικά επικριτικοί με τον εαυτό τους και τους άλλους. Σου αρέσει ο έλεγχος και η τάξη αλλά πρόσεξε μήπως σπαταλάς υπερβολικό χρόνο προς επίτευξη αυτών των στόχων.
Στρατηγική οργάνωσης:
- Η προσέγγιση του «όλα ή τίποτα» μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σου ολοκλήρωσης μιας εργασίας. Αντί αυτού, καθόρισε τις προσδοκίες και περιόρισε την τελειομανία σου σε λίγους σημαντικούς τομείς.
- Κάθε φορά που ολοκληρώνεις μια δουλειά ή οργανώνεις έναν χώρο στην εντέλεια, διάλεξε δύο πράγματα που μπορείς να κάνεις γρήγορα αλλά όχι τόσο τέλεια.
- Αρχειοθέτησε κατά θέμα και πέταξε οτιδήποτε δεν χρειάζεσαι, συμβουλεύει η Lanna Cairns, σύμβουλος οργάνωσης και ιδρύτρια του Organized World (organizedworld.com). Όταν διαχωρίζεις ρούχα, για παράδειγμα, χρησιμοποίησε κατηγορίες όπως: casual, πρωινά, εργασίας και βραδινά. «Έτσι, θα κάνεις ένα καλύτερο ξεσκαρτάρισμα και θα κρατήσεις μόνο τα απαραίτητα», λέει.
- Η ειδικός συνιστά να φυλάς τα έγγραφα που απαιτούν περισσότερη προσοχή σ’ έναν έξυπνα σχεδιασμένο χώρο με καλή υποδομή (πχ. ημερολόγια, λίστες, κτλ.). Και αν το μέρος είναι σε σημείο με εύκολη πρόσβαση, ο τελειομανής θα μπορεί να εστιάσει στις λεπτομέρειες της μέρας.
Τύπος προσωπικότητας: Λάτρης της χρονοτριβής
Είσαι η «βασίλισσα της αναβολής» και τρέμεις όταν πρέπει να κάνεις κάτι εδώ και τώρα; Το μυστικό είναι να μάθεις να χρονοτριβείς πιο παραγωγικά.
Στρατηγική οργάνωσης:
- Δείξε υπευθυνότητα στις εργασίες ορίζοντας σχετικές προθεσμίες. Αν, για παράδειγμα, πρέπει να καθαρίσεις το σπίτι, κάλεσε μερικούς φίλους για δείπνο το επόμενο ή μεθεπόμενο σαββατοκύριακο ώστε ν’ αναγκαστείς να το κάνεις.
- Δεν θέλεις να κάνεις μια συγκεκριμένη δουλειά αυτή τη στιγμή; Τότε κάνε κάτι άλλο. Για παράδειγμα, αντί να βάλεις πλυντήριο ή να τακτοποιήσεις τους λογαριασμούς σου, ίσως προτιμάς να συμμαζέψεις τον χώρο εργασίας ή να πλύνεις τα πιάτα. Αυτός είναι ένας έξυπνος τρόπος για να διαχειρίζεσαι τις «ρηχές» εργασίες. Επιπλέον, όταν φέρνεις εις πέρας μια δουλειά μπαίνεις σε mode οργάνωσης και σε μια πιο ευνοϊκή ψυχολογική κατάσταση για να ολοκληρώσεις την αρχική εργασία που είχες ορίσει.
Φιλόδοξη
Υπερ-φιλόδοξη, δυναμική κι εργατική, φέρνεις εις πέρας τους στόχους σου μέσα από ευθείς και προφανείς δρόμους. Η επαγγελματίας της οργάνωσης Roxanne Lange μοιράζεται τα παρακάτω tips για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Στρατηγική οργάνωσης:
- Η παραγωγικότητα είναι ο τομέας όπου τα δίνεις όλα. Κατέγραψε τα χρονικά πλαίσια των εργασιών μιας εβδομάδας, σημειώνοντας νοητά την παραγωγικότητα και τον χρόνο που κάνεις για να πετύχεις τον κάθε στόχο σου. Είναι ο χρόνος σου σωστά μοιρασμένος για να πετύχεις αυτό που θες; Ή μήπως τον σπαταλάς σε ανούσια ζητήματα; Κάνε μια ανάλυση της κατάστασης και θέσε τις σωστές προτεραιότητες.
- Τα PDA και τα κινητά τηλέφωνα είναι βοηθητικά αλλά αποσπούν την προσοχή και μπορούν να διακόψουν μια χρονικά πολύτιμη και παραγωγική διεργασία. Υποσχέσου ότι δεν θα σηκώνεις το τηλέφωνο κάθε φορά που χτυπάει και χρησιμοποίησε τον χρόνο αναμονής για ν’ απαντήσεις σε κλήσεις και e-mail.
Κοινωνική
Βοηθητική , φιλική κι έμπιστη (παρότι αφαιρείσαι εύκολα), σε χαρακτηρίζει η ευαισθησία και η μη λεκτική επικοινωνία. Για σένα, τα πάντα κινούνται γύρω από την άνεση και τη λειτουργικότητα. Η διεθνής σύμβουλος οργάνωσης Lanna Cairns, συγγραφέας του Organizing for Your Brain Type (St. Martin’s Press, 2005), σου δίνει τις παρακάτω συμβουλές.
Στρατηγική οργάνωσης:
- Τα εύχρηστα κουτιά οργάνωσης λειτουργούν άψογα για τους κοινωνικούς τύπους, ειδικά όταν τοποθετούνται σε στρατηγικά μέρη κοντά στην πόρτα.
- Χρησιμοποίησε ξεχωριστά συρτάρια για να οργανώσεις διαφόρων ειδών αντικείμενα ανά χρώμα και κατηγορία. Να ξέρεις ότι οι κοινωνικές προσωπικότητες αφαιρούνται εύκολα, οπότε εφαρμόζοντας συστήματα οργάνωσης διατηρούν τη συγκέντρωση με μεγαλύτερη ευκολία.
- Βάλε χρωματιστές ετικέτες ή εικόνες στα κουτιά αποθήκευσης για να βρίσκεις το περιεχόμενο πιο γρήγορα.
- Όρισε μια χρονική διάρκεια κατά την οποία θα φυλάς τα πράγματα προτού κάνεις εκκαθάριση και ζήτησε τη βοήθεια μιας φίλης με καλές οργανωτικές ικανότητες ώστε να συμμαζέψεις την ακαταστασία.
Απείθαρχη
Δημιουργική, ευέλικτη και συνεχώς δραστήρια, βαριέσαι τη ρουτίνα και τις αυστηρές λεπτομέρειες. Αυτό που σου δίνει το καλύτερο κίνητρο είναι η κοινωνικοποίηση και οι διασκεδαστικές δραστηριότητες, ενώ λειτουργείς πιο αποτελεσματικά υπό ευθύνη.
Η ειδική της οργάνωσης Julie Morgenstern, συγγραφέας του bestseller των New York Times Οrganizing from the Inside Out and Time Management from the Inside Out, εξηγεί πώς μπορείς να νικήσεις την ακαταστασία.
Στρατηγική οργάνωσης:
- Αναθεώρησε την έννοια της τακτοποίησης από κάτι που περιορίζει σε κάτι που απελευθερώνει. Άλλαξε στάση αντιμετώπισης ώστε να βλέπεις το ξεσκαρτάρισμα όχι ως φύλαξη πραγμάτων, αλλά ως προετοιμασία για την επόμενη δημιουργική ή αυθόρμητη στιγμή που θα τα χρειαστείς.
- Εντόπισε τις λειτουργίες ενός χώρου και διαρρύθμισε έτσι το δωμάτιο ώστε να διαθέτει από τρεις έως πέντε ζώνες δραστηριότητας. Για παράδειγμα, ο οικογενειακός χώρος μπορεί να χωριστεί σε διάβασμα, τηλεόραση, χειροτεχνίες και παιχνίδια. Αυτό θα σε βοηθήσει να επιταχύνεις σημαντικά τους χρόνους καθαρίσματος.
- Ταξινόμησε τα πάντα σε κατηγορίες. Για παράδειγμα, τα ρούχα μπορούν να ταξινομηθούν ανά εποχή ή ανά είδος (πχ. φούστες, πουκάμισα, παντελόνια, κτλ). Το κλειδί είναι να τακτοποιείς τα πράγματα με τον μοναδικό τρόπο που τα αντιλαμβάνεσαι ώστε να μπορείς να εντοπίσεις με ευκολία οτιδήποτε περισσεύει, είναι παλιό και άχρηστο, ή έχεις ήδη.