Site icon Loveyou

5 οικονομικές συμβουλές για να ξελασπώσεις!

oikonomikes-symvoules
Φαίνεται πως οι νεότερες γενιές έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη από οικονομικές συμβουλές. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ακαδημαϊκού εντύπου Economic Inquiry, οι νεότεροι Αμερικανοί συσσωρεύουν μεγαλύτερες πιστωτικές οφειλές συγκριτικά με τους γονείς τους και καθυστερούν περισσότερο τις πληρωμές.

Ερευνητές στο Ohio State University χρησιμοποίησαν μηνιαίες δημοσκοπήσεις για να παρατηρήσουν τις πιστωτικές συνήθειες 32.542 αμερικανών μεταξύ 18-25 ετών. Αυτό που βρήκαν είναι ότι όσοι γεννήθηκαν ανάμεσα στο 1980-1984, πρόκειται να συγκεντρώσουν μέχρι την ηλικία των 45 ετών, χρέη αυξημένα κατά 5.000 δολάρια σε σχέση με τα χρέη που είχαν στην ηλικία τους άτομα γεννημένα μεταξύ 1950-1954. Επιπλέον, πιθανολογείται ότι θα αποπληρώσουν 24% λιγότερες οφειλές κάθε μήνα συγκριτικά με τη γενιά των γονιών τους. «Αυτός ο απλός υπολογισμός αποδεικνύει ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποπληρώσουν τα χρέη τους», λέει η συντάκτης της μελέτης Lucia Dunn, Ph.D., καθηγήτρια οικονομικών στο Ohio State University.

Εξακολουθείς να χρειάζεσαι ένα λόγο για να περιορίσεις τα έξοδα; Σύμφωνα με follow-up μελέτη της ομάδας της Dunn, οι γυναίκες στρεσάρονται περισσότερο από τους άνδρες για τα χρέη. Οπότε, είτε είσαι χωμένη στα χρέη είτε προσπαθείς σκληρά να τα αποφύγεις, ακολούθησε αυτές τις οικονομικές συμβουλές για να διατηρείς πάντα τα οικονομικά σε τάξη.

1. Διπλασίασε την ελάχιστη καταβολή
Τα καλά νέα είναι ότι, σύμφωνα με έρευνα, όταν αυξάνεται ελαφρά η ελάχιστη καταβολή της πιστωτικής κάρτας, δημιουργείται το κίνητρο για ακόμη μεγαλύτερη αποπληρωμή, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να ξεχρεώσεις πιο γρήγορα. «Τα άτομα επηρεάζονται ψυχολογικά», λέει η Dunn και συνεχίζει: «έτσι, αντιμετωπίζουν το θέμα της εξόφλησης πιο σοβαρά και στο τέλος το κόστος είναι μικρότερο χάρη στην ταχύτερη αποπληρωμή». Μία από τις βασικές οικονομικές συμβουλές λέει ότι αφού δεν μπορείς να ελέγξεις τους τόκους της τράπεζας, θέσε κάποιους δικούς σου κανόνες και βάλε τα δυνατά σου για να τους τηρήσεις. Για παράδειγμα, αν ο λογαριασμός λέει ότι η ελάχιστη καταβολή είναι 20 ευρώ, εσύ βάλε 40.

Υπάρχουν άλλες τέσσερις οικονομικές συμβουλές που αξίζουν την προσοχή σου…


2. Ξέχασε τα οικονομικά των φίλων σου
Όταν σκέφτεσαι ότι όλος ο κόσμος έχει οικονομικά προβλήματα, τείνεις να πάρεις λιγότερο σοβαρά τον έλεγχο των εξόδων σου. «Δεν έχει γίνει ακόμα κανόνας να χρωστάς στην πιστωτική σου, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο ισχύει», λέει η Liz Weston, ειδική στα χρηματοοικονομικά και συγγραφέας του The 10 Commandments of Money.  «Από τις πιο αγαπημένες μου οικονομικές συμβουλές λέει να μην αντλείς παρηγοριά από το γεγονός ότι όλοι οι άλλοι χρωστάνε», σημειώνει η Weston.

3. Διάλεξε τη σωστή κάρτα
Όσο κι αν απολαμβάνεις τις φανταστικές κάρτες των προγραμμάτων ανταμοιβής, να θυμάσαι ότι τα επιτόκιά τους ενδέχεται να είναι υψηλότερα από το κανονικό. Ωστόσο, αν είσαι εντάξει με τις πληρωμές σου κάθε μήνα μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις. «Σε περίπτωση, όμως, που έχεις κάποιο λογαριασμό συνδεδεμένο με την πιστωτική σου, προτίμησε μία με χαμηλό επιτόκιο», λέει η Weston. Και διάβασε τα ψιλά γράμματα! Ορισμένες κάρτες είναι προορισμένες για πραγματικές big spenders.

4. Μην ξεχνάς το μέλλον
Η προτροπή για αποταμίευση είναι από τις διαχρονικότερες οικονομικές συμβουλές. Και μπορεί να φαίνεται μακρινό, αλλά η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσεις την αποταμίευση για τη σύνταξή σου είναι η δεκαετία των είκοσι και των τριάντα. Ακόμα κι αν αποπληρώνεις φοιτητικά δάνεια και χρέη πιστωτικών καρτών, βάλε στην άκρη ένα μικρό ποσό το οποίο είναι ικανό να αποδώσει κάποιους τόκους. «Ο κόσμος πιστεύει ότι έχει όλη τη ζωή μπροστά του για να κάνει αποταμίευση, αλλά τα μαθηματικά λένε άλλα», τονίζει η  Weston.

5. Αποδέξου πότε είναι η στιγμή να κουνήσεις τη λευκή σημαία
Ακολούθησε μία από τις πιο διάσημες οικονομικές συμβουλές και, αν το χρέος σου μεγαλώσει σε τέτοιο βαθμό που είναι αδύνατο να το διαχειριστείς, ζήτησε βοήθεια γρήγορα παρά αργά. «Όταν το χρέος ισούται με τα μισά ή περισσότερα έσοδά σου, να ξέρεις ότι έχει έρθει η στιγμή να μιλήσεις με έναν χρηματοπιστωτικό ή νομικό σύμβουλο», λέει η Weston.

Exit mobile version