Ο παιδίατρος κι εσύ: χτίσε σωστά τη σχέση σας

paidiatros-follow-up

4. Follow up. Προτού φύγεις από το ιατρείο, βεβαιώσου ότι κατάλαβες ποιά ραντεβού για μετέπειτα έλεγχο και ποιές εργαστηριακές εξετάσεις ή εξετάσεις αίματος χρειάζεται να κάνει το παιδί σου. Σημείωσε τις οδηγίες ώστε να μην τις ξεχάσεις και αν δεν καταλαβαίνεις πώς χορηγείται ένα φάρμακο ρώτησε το γιατρό ή τη νοσοκόμα προτού φύγεις. Σε περίπτωση που η αγωγή δεν έχει αποτέλεσμα ή προκαλεί χειρότερα ή επιπρόσθετα συμπτώματα στο παιδί, ενημέρωσε το ιατρείο.

5. Εξοικονόμησε χρόνο με το να βρεις χρόνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι καλύτερο να συνοδεύει το παιδί στην επίσκεψη κάποιος από τους δύο γονείς. Ειδικά αν η αφορμή είναι λεπτά ζητήματα όπως προβλήματα συμπεριφοράς. Το να βασίζεσαι στη μπειμπι-σίτερ ή τους παππούδες μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μεταφερθούν λανθασμένα οι πληροφορίες ή οι οδηγίες ή να μείνουν αναπάντητα σημαντικά ερωτήματα.

6. Χρησιμοποίησε σωστή κρίση. Το να ρωτήσεις τα συμπτώματα από το τηλέφωνο μπορεί να γλυτώσει χρόνο σ’ εσένα και το γιατρό, αλλά μην κάνεις κατάχρηση αυτού του προνομίου. Φύλαξε τις μη επείγουσες ερωτήσεις για την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού σου για τις επισκέψεις ρουτίνας. Πολλές εκπαιδευμένες νοσοκόμες ή και το νοσηλευτικό προσωπικό των παιδιατρικών ιατρείων είναι σε θέση ν’ απαντήσουν στις ερωτήσεις από το τηλέφωνο, οπότε μπορείς ν’ απευθύνεσαι σε αυτούς αντί να ζητάς να μιλήσεις με το γιατρό κάθε φορά που καλείς για μη επείγοντα θέματα. Τα νυχτερινά τηλεφωνήματα θα πρέπει να γίνονται αποκλειστικά για επείγουσες καταστάσεις: θυμήσου ότι ο γιατρός βρίσκεται στο σπίτι του όταν τον καλείς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...