Οι αλλεργίες στα παιδιά και τα μέτρα πρόληψης

allergies-sta-paidia
Οι αλλεργίες στα παιδιά και η πρόληψή τους είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που ακόμη ερευνάται από τους γιατρούς, αφού η αιτία τους βρίσκεται μέσα στο γενετικό μας κώδικα. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορείς να κάνεις, ιδιαίτερα αν γνωρίζεις πως το παιδί σου έχει κάποιες αλλεργίες ή προδιάθεση λόγω κληρονομικότητας. Οι παρακάτω είναι μερικές από τις συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργιών, Άσθματος και Ανοσολογίας (American Academy of Allergy, Asthma & Immunology) για την πρόληψη και αντιμετώπιση των αλλεργιών στην παιδική ηλικία.

Πρόλαβε τις αλλεργίες στα παιδιά

  1. Η πρώιμη έκθεση βρεφών και νηπίων σε αεροαλλεργιογόνα έχει ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξη άσθματος. Επειδή τα παιδιά αυτών των ηλικιών περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στο σπίτι, ο περιορισμός της έκθεσης σε ενδοοικιακά αλλεργιογόνα, όπως τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, τα επιθήλια ζώων και οι μύκητες (μούχλα), θεωρείται σημαντικός παράγοντας πρόληψης των αλλεργιών. Για να τα αποφύγεις θα πρέπει να αερίζεις καθημερινά το σπίτι και τα σκεπάσματα και να διατηρείς την υγρασία σε επιθυμητά επίπεδα (η Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργιών, Άσθματος και Ανοσολογίας συνιστά να μην ξεπερνά το 50% μέσα στο σπίτι.
  2. Αν το παιδί έχει δείξει αλλεργική προδιάθεση (π.χ. έχει εμφανίσει δερματικές αλλεργίες όπως έκζεμα στην πρώτη βρεφική ηλικία) καλό είναι να δημιουργήσεις έναν πιο καθαρό από αλλεργιογόνα χώρο στο σπίτι. Απόφυγε τα μαξιλάρια και τα παπλώματα από πούπουλο, και προτίμησε σκεπάσματα που μπορεί να πλένονται τακτικά στο πλυντήριο – μια καλή επιλογή είναι να αγοράσεις θήκη για το μαξιλάρι και το στρώμα. Επίσης είναι σημαντικό να μην υπάρχει φλοκάτη ή χαλί με πυκνό πέλος στο παιδικό δωμάτιο.
  3. Πρόσφατα δεδομένα από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι παιδιά που εμφάνισαν αλλεργία στις γάτες μεγάλωσαν σε σπίτια όπου δεν υπήρχε γάτα. Υπάρχει λοιπόν ένδειξη ότι η πρώιμη έκθεση σε αυτό το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο, μάλλον οδηγεί σε ανοχή και όχι σε αλλεργία.
  4. Ένα βρέφος που εμφανίζει έκζεμα δείχνει πως έχει προδιάθεση να αναπτύξει και άλλες αλλεργίες, όπως τροφικές.Οι οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής για τα βρέφη που εμφανίζουν ατοπική δερματίτιδα είναι να παίρνουν αγελαδινό γάλα μετά το 12ο μήνα της ζωής τους, αυγό τον 24ο, ξηρούς καρπούς, αράπικο φιστίκι και ψάρι μετά τον 36ο. Γενικά η καθυστέρηση εισαγωγής στερεών τροφίμων μετά τον 6ο μήνα μειώνει τον κίνδυνο τροφικής ευαισθητοποίησης και γενικά εμφάνισης αλλεργικών νοσημάτων.
  5. Τελευταία, αλλά πολύ σημαντική προφύλαξη, είναι να μην καπνίζει κανείς μέσα στο σπίτι –ειδικά η μητέρα- αφού η έκθεση στον καπνό σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ευαισθητοποίησης σε αλλεργιογόνα και εμφάνισης άσθματος (και μάλιστα νωρίτερα) στα παιδιά.
  6. Ο θηλασμός έχει βρεθεί πως ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους. Επιπλέον συμβάλει στην πρόληψη τροφικών αλλεργιών αφού δεν το μωρό δεν εκτίθεται σε πιθανώς αλλεργιογόνους διατροφικούς παράγοντες τους πρώτους μήνες της ζωής του. Αν έχεις οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας και μπορείς, καλό είναι να θηλάσεις το μωρό σου για έξι μήνες.

Αν υπάρχει γνωστή αλλεργία

  • Αν το παιδί έχει ήδη εμφανίσει κάποια αλλεργία θα πρέπει, μετά από συζήτηση και ενημέρωση από τον αλλεργιολόγο που το παρακολουθεί, να αποφεύγεις ότι μπορεί να το ενοχλήσει.
  • Ο άνθρωπος που κρατάει το παιδί όταν εργάζεσαι, στον παιδικό σταθμό ή το σχολείο θα πρέπει να είναι ενημερωμένος τόσο για την αλλεργία του παιδιού, όσο και για τις αιτίες που, συνήθως, την προκαλούν, για τον τρόπο αντιμετώπισής και το πόσο άμεση πρέπει να είναι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...