Πως διατηρούνται σωστά τα τρόφιμα στα ντουλάπια

diatirountai-sosta-ta-trofima

Ξέρεις τι πρέπει να κάνεις για να διατηρούνται σωστά τα τρόφιμα που αποθηκεύεις στα ντουλάπια σου; Η ασφαλής αποθήκευση τροφίμων έχει τους δικούς της βασικούς κανόνες και τώρα ήρθε η ώρα να τους μάθεις (ή να τους ξαναθυμηθείς).

1.   Κράτα τα τρόφιμα μακριά από το φως και την υγρασία

Το πρώτο που πρέπει να γνωρίζεις για να διατηρούνται σωστά τα τρόφιμα είναι ότι η ασφαλής αποθήκευση δεν ταιριάζει με το φως και την υγρασία. Ο πρώτος κανόνας είναι να φυλάς τα συσκευασμένα τρόφιμα και τα μπουκάλια σε ντουλάπια που κλείνουν και που δεν τα «χτυπάει» απευθείας ο ήλιος. Για να αποφύγεις την υγρασία μην κρατάς τα τρόφιμα μέσα σε ντουλάπια από τα οποία περνά κάποιος σωλήνας νερού ή αποχέτευσης και γενικά απόφευγε το ντουλάπι κάτω από τον νεροχύτη.

3.    Τα πίσω μπρος και τα μπρος πίσω

Ασφαλής αποθήκευση τροφίμων σημαίνει πως δεν κρατάς για πολλές εβδομάδες ή μήνες τα τρόφιμα στα ντουλάπια σου. Για να το κάνεις αυτό κάθε φορά που ψωνίζεις ποσότητες από ένα είδος βάλε έξω έξω στο ντουλάπι σου τις συσκευασίες που είχες αγοράσει παλιότερα. Αν, για παράδειγμα, αγοράσεις μερικά πακέτα μακαρόνια, ρύζι ή γάλα εβαπορέ, βγάλε στο τραπέζι της κουζίνας τις συσκευασίες που υπήρχαν ήδη στο ντουλάπι, τοποθέτησε στο βάθος τα πιο φρέσκα τρόφιμα και βάλε προς τα έξω τα πιο παλιά. 

3.     Πρόσεξε τη θερμοκρασία

Αν έχεις ντουλάπια κάτω από το καλοριφέρ ή πάνω από την ηλεκτρική σου κουζίνα καλύτερα να μην αποθηκεύεις σε αυτά ευπαθή τρόφιμα, αλλά να προτιμάς να βάζεις εκεί τα χαρτικά και τα είδη που δεν χαλάνε εύκολα, όπως π.χ. ζυμαρικά. Να θυμάσαι πως για κάθε βαθμό θερμοκρασίας πάνω από τους 10° C, ο χρόνος ζωής των συσκευασμένων τροφίμων μειώνεται κατά 50 τοις εκατό.

 

4 ακόμη μυστικά για να διατηρούνται σωστά τα τρόφιμα

  1. Έλεγχε τακτικά τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων που έχεις στα ντουλάπια σου. Αν κάτι πλησιάζει να λήξει, βάλε το στο πρόγραμμα να το χρησιμοποιήσεις άμεσα.
  2. Επάνω στις συσκευασίες των τροφίμων υπάρχει οδηγία για τη σωστή τους συντήρηση, η οποία αφορά συνήθως στη θερμοκρασία που πρέπει να υπάρχει στο χώρο.
  3. Το λάδι είναι ένα ευαίσθητο προϊόν που για να διατηρείται σε άριστη ποιότητα και να έχει όλες τις οργανοληπτικές του ιδιότητες δεν πρέπει το βλέπει φως.
  4. Απόφυγε να αποθηκεύεις τρόφιμα στα ίδια ντουλάπια που βάζεις χημικά προϊόντα, π.χ. τα απορρυπαντικά για το πλυντήριο των πιάτων.

Θες να μάθεις τη σωστή θέση των τροφίμων στο ψυγείο; 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...