Η ταραμοσαλάτα της Ντίνας Νικολάου

nikolaou-taramosalata
Τα μυστικά για την τέλεια ταραμοσαλάτα για να γίνει ένας «αφρός» είναι το σχολαστικό χτύπημα στο μπλέντερ (όχι τόσο στο μούλτι) και η σταδιακή προσθήκη λαδιού, με την τεχνική δηλαδή τη μαγιονέζας.

Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά

 Υλικά

1/2 κιλό ψωμί, κατά προτίμηση χωριάτικο και μπαγιάτικο (2 – 3 ημερών)

1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη

100 γρ. ταραμάς της αρεσκείας σου (λευκό ή κόκκινο)

χυμός από 2 λεμόνια

ελαιόλαδο (όσο πάρει)

Οδηγίες

Με ένα μαχαίρι αφαιρείς την κόρα του ψωμιού. Κομματιάζεις την ψίχα και τη μουσκεύεις σε ένα μπολ με μπόλικο νερό, για 3 – 4 λεπτά.

Τη στύβεις με τα χέρια σου, καλά αλλά όχι πολύ σφικτά, ώστε να είναι λίγο ζουμερή, για να γίνει αφράτη και η ταραμοσαλάτα.
Βάζεις στον κάδο του μπλέντερ το κρεμμύδι και το πολτοποιείς.

Προσθέτεις τον ταραμά και το χυμό λεμονιού και συνεχίζεις την πολτοποίηση, μέχρι να φτιάξεις ένα μείγμα λείο.

Τέλος, προσθέτεις την ψίχα του ψωμιού και συνεχίζεις να δουλεύεις τα υλικά, μέχρι να φτιάξεις μια πάστα ομοιογενή, λεία και μέτρια σφιχτή.
Χωρίς να σταματήσεις το χτύπημα, προσθέτεις ελαιόλαδο σε αργή ροή (με τον ίδιο τρόπο που φτιάχνεις και τη μαγιονέζα).

Ρίχνεις όσο λάδι χρειαστεί, ώστε η ταραμοσαλάτα να γίνει αφράτη και λεία.

Δοκίμασε την ταραμοσαλάτα για να δεις αν χρειάζεται λίγο ακόμη λάδι (το ρίχνεις χτυπώντας) ή λίγο ακόμη χυμό λεμονιού.

Αλάτι δεν θα χρειαστεί γιατί ο ταραμάς είναι αρκετά αλμυρός.

Διατήρησε την ταραμοσαλάτα σε κλειστό δοχείο, κατά προτίμηση γυάλινο, στο ψυγείο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...