Ένα αλμυρό μάφιν με κουνουπίδι, πιπεριές, πατάτες

almiro-mafin
Το αλμυρό μάφιν λαχανικών είναι ιδανική επιλογή  για ένα ελαφρύ γεύμα, αλλά και υπέροχος τρόπος να προσφέρεις λαχανικά στα παιδιά.

Χρόνος προετοιμασίας: 30′
Χρόνος μαγειρέματος: 60′

Υλικά (για 6 μερίδες)

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
5 φλιτζ. κουνουπίδι
1 φλιτζ. κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
3 κουταλιές της σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζ. τραγανά τρίμματα ψωμιού (δες παρακάτω πως θα τα φτιάξεις, αλλιώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τριμμένη φρυγανιά)
μαύρο πιπέρι
1 φλιτζ. τριμμένη φέτα (περίπου 680 γραμμ.)
10 μεγάλα αβγά
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο 

Οδηγίες 

Προθέρμανε το φούρνο στους 180οC.

Πάρε τις φόρμες για τα μάφιν  (κατά προτίμηση αντικολλητικές, 6 με διάμετρο των 100 χιλιοστών ή 12 των 50 χιλιοστών) και άλειψε τον πάτο και τα πλαϊνά τους.

Προθέρμανε ένα τηγάνι μεσαίου μεγέθους σε μέση φωτιά για 2 λεπτά.

Ρίξε ελαιόλαδο, πρόσθεσε τα κρεμμύδια, άσε να σοταριστούν και αλάτισε.

Τηγάνισε για 8-10 λεπτά ή έως το κρεμμύδι να μαλακώσει πολύ.

Πρόσθεσε το σκόρδο και το κουνουπίδι, ανακάτεψε και κλείσε με το καπάκι. Μαγείρεψε σε μέση φωτιά για 8-10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι και στη συνέχεια απομάκρυνε το τηγάνι από τη φωτιά.

Ρίξε την κόκκινη πιπεριά, το δυόσμο και τα τρίμματα ψωμιού στο μείγμα με το κουνουπίδι και ανακάτεψε. Μοίρασε ισόποσα το μείγμα στις φόρμες των μάφιν, πρόσθεσε πιπέρι και τυρί φέτα και άσε τα μάφιν στο πλάι.

Χτύπησε καλά τα αβγά, ρίξε το μαϊντανό και κατόπιν αυτό το μείγμα στις φόρμες. Ψήσε τα μάφιν στο φούρνο για 25-35 λεπτά (για να διαπιστώσεις αν έχουν ψηθεί καλά στο κέντρο, τρύπησέ τα με ένα πιρούνι).

Στη συνέχεια άσε να κρυώσουν για 10 λεπτά (θα συνεχίσουν να φουσκώνουν) πριν τα βγάλεις από τις φόρμες και τα σερβίρεις.

Θερμίδες (ανά μάφιν): 293 θερμίδες 

Πώς να κάνεις τρίμματα ψωμιού

Τα φρέσκα τρίμματα ψωμιού είναι υγρά και πιο ελαφρά από τα ξερά, ενώ ετοιμάζονται εύκολα. Κόψε σε φέτες ψωμί μιας ημέρας ή ένα φρέσκο ψωμί. Τεμάχισέ τις στο multi έως ότου γίνουν ψίχουλα, στο μέγεθος που επιθυμείς. Κλείσε τα σε μια αεροστεγή συσκευασία ή σε μια πλαστική σακούλα στην κατάψυξη για περίπου μία εβδομάδα – ή στο ψυγείο, για περίπου έξι μήνες. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις ως γαρνίρισμα σε ψάρια ή κοτόπουλο, ή μαζί με ζυμαρικά, σε σούπες και μαγειρευτά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...