Παιδί και ίντερνετ: κανόνες ασφάλειας στο Διαδίκτυο

paidi-internet
Πλέον η σχέση παιδί και ίντερνετ δημιουργείται τόσο νωρίς, που ίσως να σε παραξενέψει. Πολλοί γονείς λένε ότι τα παιδιά σήμερα γεννιούνται computer friendly! Μήπως όμως παρόλα αυτά σε ανησυχεί το θέμα της ασφάλειας στο Διαδίκτυο και σε τρομάζει η ιδέα πως το μικρό σου σερφάρει και είναι πιθανώς εκτεθειμένο σε κάποιους κινδύνους;

Ναι, έχεις κάθε δίκιο να ανησυχείς για το νέο δεδομένο στη ζωή σου που ακούει στο συνδυασμό παιδί και ίντερνετ. Δεν μπορείς να είσαι διαρκώς δίπλα του και δεν μπορείς πάντα να ελέγχεις πόσες ώρες σερφάρει στο Internet και κυρίως σε ποιες σελίδες. Επειδή όμως η αλήθεια είναι πως η πλοήγηση στο Διαδίκτυο –όταν γίνεται σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες ασφαλείας- μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αποκομίσουν πολλές γνώσεις αλλά και ψυχαγωγία, αντί να το φαβάσαι ή να του το απαγορεύεις είναι καλύτερα να ενημερωθείς και να μάθεις στο παιδί σου όλους τους κανόνες για την ασφαλή περιήγηση στο Διαδίκτυο.

Παιδί και ίντερνετ: οι βασικοί κανόνες ασφάλειας

  • Καλό είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής να βρίσκεται σε κοινόχρηστους χώρους, όπως το σαλόνι και όχι στα υπνοδωμάτια. Έτσι, ακόμα κι αν δεν είσαι δίπλα του όλη την ώρα που θα είναι στο ίντερνετ, τουλάχιστον θα είσαι τις περισσότερες ώρες στον ίδιο χώρο μαζί του.
  • Αφιέρωσε χρόνο για να περιηγηθείς με ασφάλεια στο Διαδίκτυο μαζί με το παιδί σου και προσπάθησε να καταλάβεις τις συνήθειές του.
  • Βεβαιώσου ότι το παιδί σου γνωρίζει ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεται αγνώστους που “γνωρίζει” μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο να γνωρίζει πως δεν πρέπει να δίνει ποτέ προσωπικές πληροφορίες για τον εαυτό του και την οικογένειά του.
  • Αν το παιδί σου συνομιλεί σε chatrooms ή έχει σελίδα στο Facebook, εξήγησέ του πόσο εύκολο είναι να προσποιηθεί κάποιος πως είναι κάποιος άλλος. Επίσης βεβαιώσου πως γνωρίζει πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι να συναντηθεί με κάποιον που γνωρίζει μόνο από το Διαδίκτυο.
  • Εγκατάστησε στον υπολογιστή του παιδιού κάποιο λογισμικό φίλτρο που να μπλοκάρει την προσπέλαση σε συγκεκριμένες σελίδες του Διαδικτύου.

Είναι το Διαδίκτυο το «δάσος με τον κακό λύκο»;

Το αντίθετο. Το Διαδίκτυο είναι πηγή γνώσης και ψυχαγωγίας για τα παιδιά αρκεί η χρήση του να γίνεται ορθολογικά και με μέτρο. Το όριο στο χρόνο που το παιδί μπορεί να σερφάρει, τα προγράμματα προστασίας ή φίλτρα που θα υπάρχουν στον υπολογισμό και η από κοινού επιλογή των δικτυακών τόπων που το παιδί μπορεί να επισκεφθεί κάνουν το internet ασφαλές και πολύτιμο στη σημερινή κοινωνία της πληροφορίας.

Στον διαδικτυακό τόπο http://www.saferinternet.gr θα βρεις πάρα πολλές πληροφορίες για την ασφαλή περιήγηση των παιδιών στο Διαδίκτυο, για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στήριξη και βοήθεια στην περίπτωση που ένα παιδί έχει αποκτήσει εξάρτηση από το Διαδίκτυο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...