Έρχεται νέο αδερφάκι : φρόντισε για την υποδοχή!

neo-aderfaki
Η οικογένεια θα μεγαλώσει και το μικρό μοναχοπαίδι σου θα έχει πια ένα νέο αδερφάκι να μοιράζεται την προσοχή σας, την αγκαλιά σας, αλλά και τα παιχνίδια του. Για να φτάσει, λοιπόν, το μεγαλύτερο παιδί σου να αποδεχτεί το νέο αδερφάκι, χρειάζεται ίσως λίγη υπομονή και προετοιμασία.

Ο Dr Williams Sears, παιδίατρος και συγγραφέας βιβλίων ανατροφής και πατέρας επτά παιδιών, μοιράζεται μαζί μας κάποιους αποτελεσματικούς τρόπους για να σε βοηθήσει στη δημιουργία ζεστού κλίματος για το νέο αδερφάκι.

Μίλησέ του από νωρίς (αλλά όχι και υπερβολικά νωρίς)

Ανέφερε στο παιδί σου ότι σύντομα θα αποκτήσει νέο αδερφάκι, γιατί σίγουρα θα αντιληφθεί ότι κάτι περίεργο συμβαίνει και μπορεί να νιώσει ότι το έχετε αφήσει απ’ έξω. Ωστόσο, περίμενε μέχρι να φουσκώσει η κοιλίτσα σου και να πλησιάζεις στο τρίτο τρίμηνο για να αρχίσεις να του μιλάς για το νέο αδερφάκι που θα γεννηθεί.

Πες το με παιχνίδια

Όσο πλησιάζει ο καιρός της γέννησης του μωρού καλό είναι να έχεις προετοιμάσει το μεγαλύτερο παιδί σου για τις αλλαγές που θα συμβούν στο σπίτι. Και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσα από παιχνίδια! Μια καλή ιδέα είναι να αγοράσεις μία κούκλα ή ένα λούτρινο ζωάκι που θα είναι το “μωρό” του παιδιού και μαζί θα το φροντίζετε και θα γίνει το μέσο για να καταλάβει, όσο γίνεται, το παιδί πώς θα χρειαστεί να φροντίζεις σε λίγο καιρό το νέο αδερφάκι του. “Το μωρό σου κλαίει, μάλλον θέλει αγκαλίτσα” ή “το μωρό σου πεινάει, έλα να του δώσουμε γάλα”.

Δώσε του εικόνες από τη δική του βρεφική ηλικία

Ξεφυλλίστε μαζί με το παιδί άλμπουμ με φωτογραφίες από τους πρώτους μήνες της ζωής του και δείτε τα βίντεο που του τραβούσατε. Είναι η ιδανική αφορμή για να κάνεις σχόλια που θα προετοιμάσουν το μικρό σου για τη ζωή με το νέο αδερφάκι. “Δες, ήσουνα τόσο μικρούλης που δεν μπορούσες να κάνεις τίποτε μόνος σου και έπρεπε να σε κρατάω συνέχεια αγκαλίτσα” ή “Κοίτα, όταν γεννήθηκες έπινες μόνο το γάλα της μαμάς μέχρι να μεγαλώσεις λίγο, γι’ αυτό έπρεπε να κοιμάσαι δίπλα στο κρεβάτι μου”.

Απόφυγε να δημιουργήσεις πολλές προσδοκίες

Προσπάθησε οι πληροφορίες που δίνεις στο μεγαλύτερο παιδί σου για το νέο αδερφάκι να είναι όσο το δυνατό πιο κοντά στην πραγματικότητα. Μην του λες δηλαδή συνέχεια ότι “τώρα θα έχεις ένα αδερφάκι για να παίζετε παρέα”, αφού θα είναι φυσικό να απογοητευτεί το παιδί όταν θα καταλάβει ότι το μωρό δεν μπορεί να είναι (ακόμη!) ο καλύτερος σύντροφος για τα παιχνίδια του. Εξήγησε ξανά και ξανά στο πρώτο σου παιδί ότι για λίγο καιρό το μωρό θα κοιμάται την περισσότερη ώρα και πως όταν θα ξυπνάει θα θέλει μόνο να πιει το γάλα του και να του αλλάξεις την πάνα. Σιγά σιγά όμως θ’ αρχίσει να καταλαβαίνει και να σας γνωρίζει, να γελάει και να παίζει παιχνιδάκια μαζί σας.

Βάλε το παιδί στο παιχνίδι

Όσο περισσότερο εμπλακεί το πρώτο σου παιδί με το μωρό, τόσο πιο εύκολο θα είναι να δεθούν μεταξύ τους. Ζήτα όσο συχνότερα γίνεται τη “βοήθεια” του μεγάλου για να φροντίσετε μαζί το μικρό, “έλα, πρέπει να αλλάξουμε πάνα στο μωρό και δεν τα καταφέρνω τόσο καλά  χωρίς τη βοήθειά σου”, και τόνισέ του πόσο ξεχωριστό είναι για το νέο αδερφάκι του, “δώσε του εσύ καλύτερα την πιπίλα/την κουδουνίστρα/το κουκλάκι γιατί μου φαίνεται πως μόνο με εσένα ηρεμεί τόσο καλά! Καταλαβαίνει ότι είσαι ο αδερφός/η αδερφή του και μου φαίνεται πως σου έχει ήδη αδυναμία!”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...