Τύπος προσωπικότητας: το κλειδί της τάξης στη ζωή σου

gynaika-plenei-piata
Τύπος προσωπικότητας: Λάτρης της χρονοτριβής
Είσαι η «βασίλισσα της αναβολής» και τρέμεις όταν πρέπει να κάνεις κάτι εδώ και τώρα; Το μυστικό είναι να μάθεις να χρονοτριβείς πιο παραγωγικά.
Στρατηγική οργάνωσης:

  • Δείξε υπευθυνότητα στις εργασίες ορίζοντας σχετικές προθεσμίες. Αν, για παράδειγμα, πρέπει να καθαρίσεις το σπίτι, κάλεσε μερικούς φίλους για δείπνο το επόμενο ή μεθεπόμενο σαββατοκύριακο ώστε ν’ αναγκαστείς να το κάνεις.
  • Δεν θέλεις να κάνεις μια συγκεκριμένη δουλειά αυτή τη στιγμή; Τότε κάνε κάτι άλλο. Για παράδειγμα, αντί να βάλεις πλυντήριο ή να τακτοποιήσεις τους λογαριασμούς σου, ίσως προτιμάς να συμμαζέψεις τον χώρο εργασίας ή να πλύνεις τα πιάτα. Αυτός είναι ένας έξυπνος τρόπος για να διαχειρίζεσαι τις «ρηχές» εργασίες. Επιπλέον, όταν φέρνεις εις πέρας μια δουλειά μπαίνεις σε mode οργάνωσης και σε μια πιο ευνοϊκή ψυχολογική κατάσταση για να ολοκληρώσεις την αρχική εργασία που είχες ορίσει.

Φιλόδοξη
Υπερ-φιλόδοξη, δυναμική κι εργατική, φέρνεις εις πέρας τους στόχους σου μέσα από ευθείς και προφανείς δρόμους. Η επαγγελματίας της οργάνωσης Roxanne Lange μοιράζεται τα παρακάτω tips για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Στρατηγική οργάνωσης:

  • Η παραγωγικότητα είναι ο τομέας όπου τα δίνεις όλα. Κατέγραψε τα χρονικά πλαίσια των εργασιών μιας εβδομάδας, σημειώνοντας νοητά την παραγωγικότητα και τον χρόνο που κάνεις για να πετύχεις τον κάθε στόχο σου. Είναι ο χρόνος σου σωστά μοιρασμένος για να πετύχεις αυτό που θες; Ή μήπως τον σπαταλάς σε ανούσια ζητήματα; Κάνε μια ανάλυση της κατάστασης και θέσε τις σωστές προτεραιότητες.
  •  Τα PDA και τα κινητά τηλέφωνα είναι βοηθητικά αλλά αποσπούν την προσοχή και μπορούν να διακόψουν μια χρονικά πολύτιμη και παραγωγική διεργασία. Υποσχέσου ότι δεν θα σηκώνεις το τηλέφωνο κάθε φορά που χτυπάει και χρησιμοποίησε τον χρόνο αναμονής για ν’ απαντήσεις σε κλήσεις και e-mail.

Κοινωνική
Βοηθητική , φιλική κι έμπιστη (παρότι αφαιρείσαι εύκολα), σε χαρακτηρίζει η ευαισθησία και η μη λεκτική επικοινωνία. Για σένα, τα πάντα κινούνται γύρω από την άνεση και τη λειτουργικότητα. Η διεθνής σύμβουλος οργάνωσης Lanna Cairns, συγγραφέας του Organizing for Your Brain Type (St. Martin’s Press, 2005), σου δίνει τις παρακάτω συμβουλές.
Στρατηγική οργάνωσης:

  • Τα εύχρηστα κουτιά οργάνωσης λειτουργούν άψογα για τους κοινωνικούς τύπους, ειδικά όταν τοποθετούνται σε στρατηγικά μέρη κοντά στην πόρτα.
  • Χρησιμοποίησε ξεχωριστά συρτάρια για να οργανώσεις διαφόρων ειδών αντικείμενα ανά χρώμα και κατηγορία. Να ξέρεις ότι οι κοινωνικές προσωπικότητες αφαιρούνται εύκολα, οπότε εφαρμόζοντας συστήματα οργάνωσης διατηρούν τη συγκέντρωση με μεγαλύτερη ευκολία.
  • Βάλε χρωματιστές ετικέτες ή εικόνες στα κουτιά αποθήκευσης για να βρίσκεις το περιεχόμενο πιο γρήγορα.
  • Όρισε μια χρονική διάρκεια κατά την οποία θα φυλάς τα πράγματα προτού κάνεις εκκαθάριση και ζήτησε τη βοήθεια μιας φίλης με καλές οργανωτικές ικανότητες ώστε να συμμαζέψεις την ακαταστασία.

Απείθαρχη
Δημιουργική, ευέλικτη και συνεχώς δραστήρια, βαριέσαι τη ρουτίνα και τις αυστηρές λεπτομέρειες. Αυτό που σου δίνει το καλύτερο κίνητρο είναι η κοινωνικοποίηση και οι διασκεδαστικές δραστηριότητες, ενώ λειτουργείς πιο αποτελεσματικά υπό ευθύνη.

Η ειδική της οργάνωσης Julie Morgenstern, συγγραφέας του bestseller των New York Times Οrganizing from the Inside Out and Time Management from the Inside Out, εξηγεί πώς μπορείς να νικήσεις την ακαταστασία.

Στρατηγική οργάνωσης:

  • Αναθεώρησε την έννοια της τακτοποίησης από κάτι που περιορίζει σε κάτι που απελευθερώνει. Άλλαξε στάση αντιμετώπισης ώστε να βλέπεις το ξεσκαρτάρισμα όχι ως φύλαξη πραγμάτων, αλλά ως προετοιμασία για την επόμενη δημιουργική ή αυθόρμητη στιγμή που θα τα χρειαστείς.
  • Εντόπισε τις λειτουργίες ενός χώρου και διαρρύθμισε έτσι το δωμάτιο ώστε να διαθέτει από τρεις έως πέντε ζώνες δραστηριότητας. Για παράδειγμα, ο οικογενειακός χώρος μπορεί να χωριστεί σε διάβασμα, τηλεόραση, χειροτεχνίες και παιχνίδια. Αυτό θα σε βοηθήσει να επιταχύνεις σημαντικά τους χρόνους καθαρίσματος.
  • Ταξινόμησε τα πάντα σε κατηγορίες. Για παράδειγμα, τα ρούχα μπορούν να ταξινομηθούν ανά εποχή ή ανά είδος (πχ. φούστες, πουκάμισα, παντελόνια, κτλ). Το κλειδί είναι να τακτοποιείς τα πράγματα με τον μοναδικό τρόπο που τα αντιλαμβάνεσαι ώστε να μπορείς να εντοπίσεις με ευκολία οτιδήποτε περισσεύει, είναι παλιό και άχρηστο, ή έχεις ήδη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...