8 τρόποι για να παίρνεις πάντα τη σωστή απόφαση!

sosti-apofasi
Πόσο εύκολο είναι να παίρνεις πάντα τη σωστή απόφαση; Το ήξερες ότι καθημερινά αναγκάζεσαι να αποφασίζεις για 70 περίπου διαφορετικά πράγματα; Όποια κι αν είναι, λοιπόν, η απόφαση που πρέπει να πάρεις (ακόμα κι αν είναι σημαντική), αυτές οι 8 στρατηγικές θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τις ατέλειωτες ώρες σκέψης και τις λίστες με τα υπέρ και τα κατά.

  • Κάνε ένα μικρό διάλειμμα

Δύο λεπτά, τόσο χρόνο χρειάζεσαι για να αποσπάσεις την προσοχή σου από τις αμέτρητες επιλογές. Μελέτη του Carnegie Mellon University έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που αποσπούσαν την προσοχή τους με μια άσκηση αριθμών ή μνήμης έπαιρναν τελικά τη σωστή απόφαση, πχ. διάλεγαν το καλύτερο αυτοκίνητο ανάμεσα σε πολλά. Οποιοσδήποτε ήπιος δίλεπτος περισπασμός έχει το ίδιο αποτέλεσμα, πχ. απαγγελία ποίησης, μουσική, ακόμα και Angry Birds. Οι απεικονίσεις του εγκεφάλου αποκάλυψαν ότι, ενώ το συνειδητό μυαλό επικεντρώνεται στον περισπασμό, το ασυνείδητο μυαλό συνεχίζει να ζυγίζει τις διάφορες επιλογές. Έτσι, λοιπόν, ένα μικρό διάλειμμα μπορεί να φρεσκάρει την προοπτική σου και να σε αποτρέψει από το να το πολυσκεφτείς, γεγονός που οδηγεί σε κακές επιλογές.

  • Θυμήσου τις ασκήσεις Κέγκελ

Προτού πάρεις μια μεγάλη απόφαση, πιες πέντε ποτήρια νερό και περίμενε τουλάχιστον 45 λεπτά πριν πας στο μπάνιο. Αν μπορείς να βάλεις φρένο στην ορμή να τρέξεις στο μπάνιο, τότε ίσως πάρεις τη λιγότερο παρορμητική και άρα πιο σωστή απόφαση απ’ ότι με άδεια ουροδόχο κύστη (ακριβώς όπως συνέβη στους εθελοντές της μελέτης του Πανεπιστημίου του Twente). Ορίστε η εξήγηση: Η προσπάθεια πυροδοτεί μια «ακούσια αύξηση ελέγχου» σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των ενστίκτων, γεγονός που οδηγεί σε λιγότερο βιαστικές αποφάσεις. (Κατά περίεργο τρόπο, ακόμα και η σκέψη των λέξεων ούρα, τουαλέτα και κύστη, είχε το ίδιο αποτέλεσμα στον περιορισμό του ενστίκτου).

  • Περιορίσου στις 7 επιλογές

Περιόρισε τις επιλογές σου για ένα διαμέρισμα, για το χρώμα στο πουκάμισο που θα αγοράσεις, στο χαρτί τουαλέτας που θα διαλέξεις κτλ. σε επτά το πολύ, δηλαδή στον μέσο όρο μονάδων που οι περισσότερες από εμάς μπορούν να διαχειριστούν στην εν λειτουργία μνήμη. Αν προσθέσεις κι άλλες, θα παραλύσεις.  Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Warwick, η πληθώρα των επιλογών κάνει τις αποφάσεις που λαμβάνονται να έχουν μεγαλύτερο ρίσκο επειδή αποδυναμώνει τις δεξιότητες συλλογής πληροφοριών και μας κάνει να χάνουμε την αίσθηση της πιθανότητας.

  • Πάρε ανάσα

Άνοιξε ένα παράθυρο ή βγες για μία βόλτα. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspectives, βρήκε ότι ακόμα και η μικρότερη αύξηση στα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκπνέεται από κάθε άνθρωπο με την ανάσα εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων. Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε μια άσκηση ρόλων και πήραν χειρότερες αποφάσεις όταν τα επίπεδα CO2 ήταν 1.000 ppm (ένα δωμάτιο με πολύ κόσμο), ενώ οι αποφάσεις τους ήταν σημαντικά χειρότερες σε ποσοστά CO2 2.500 ppm (ένα ασφυκτικό δωμάτιο στο οποίο μπορούμε να μυρίσουμε τους άλλους), τη στιγμή που τα επίπεδα CO2 έξω είναι περίπου 350 ppm. Σημείωση: Όσο περισσότερα άτομα βρίσκονται σε έναν χώρο, τόσο υψηλότερα τα επίπεδα CO2, γεγονός που βάζει σε σκέψεις για το κατά πόσο παίρνουμε ορθές αποφάσεις στις αίθουσες συνεδριάσεων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...