Πόσο κοστίζει η ευτυχία; Όσα μπορείς να διαθέσεις!

gynaika-pistotikes-kartes

Όταν υπολογίζεις πόσο κοστίζει η ευτυχία, πρέπει να διαβάζεις και τα ψιλά γράμματα …
Απαντήσεις σε όλες τις πιθανές απορίες σου για τη λύση του 60%.

«Τι ακριβώς είναι τα πάγια έξοδα;»
Πρόκειται για αυτά που θεωρούνται απαραίτητα για να ζήσεις. Μπορεί να μη χρειάζεσαι τη συνδρομή στο γυμναστήριο για να επιβιώσεις, αν όμως έχει ζωτική σημασία για την πνευματική υγεία σου, τότε είναι απαραίτητο έξοδο. Δορυφορική τηλεόραση, διαδίκτυο, DVD player – συνηθίζουμε να χαρακτηρίζουμε ορισμένα έξοδα ως απαραίτητα, όμως αν θέλεις να μειώσεις τις δαπάνες, πρέπει να αποφασίσεις ποια πράγματα είναι αναλώσιμα.
«Σε ποια κατηγορία ανήκουν τα χρέη;»
Σύμφωνα με αυτό το πλάνο, πρέπει να αντιμετωπίσεις τα χρέη ως ένα μη πάγιο έξοδο. Εάν ξεπληρώνεις την πιστωτική σου κάρτα, για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις για αυτό το 10% που κανονικά θα έβαζες στην άκρη για μελλοντικά έξοδα. Ή μπορείς να διαθέσεις το 5% των χρημάτων που προορίζονται για τη σύνταξή σου και το 5% των χρημάτων της διασκέδασης, μέχρι να ξεχρεώσεις τα πάντα.
«Δεν υπάρχει τρόπος για να πετύχω αυτούς τους στόχους. Τι πρέπει να κάνω;»
Προσάρμοσε τους αριθμούς σύμφωνα με το τι σου φαίνεται πιο λογικό. Το να βάλεις ακόμη και το 2% σε καθέναν από τους τομείς των εξόδων σου είναι καλύτερο από το τίποτα.
«Ποια είναι η κατηγορία των εξόδων της ευτυχίας;»
Μπορείς να χρηματοδοτείς την ευτυχία σου από όλους τους τομείς των εξόδων σου – λίγο από τον 1ο για ένα ταξιδάκι, λίγο από το 2ο για έξοδα μετακόμισης, λίγο από τον 3ο για ασφάλεια και λίγο από τον 4ο για τις εξόδους με τους φίλους. Τα πάγια έξοδα που βοηθούν τη ζωή σου να κυλά ομαλά θα συνεισφέρουν επίσης στο προσωπικό σου ισοζύγιο προσωπικής ικανοποίησης.

Μπορεί η ευτυχία να κοστίζει μόνο τόσο;

Ένα τόσο απλό οικονομικό πλάνο όπως αυτό μπορεί να σε βάλει στον πειρασμό να το αγνοήσεις. Φαίνεται, εξάλλου, υπερβολικά εύκολο. Ποσοστό 10% εδώ, 10% εκεί – πώς θα βελτιώσει τα κέρδη σου, για να μην αναφέρουμε και την ευτυχία σου;
Η συμβουλή μας είναι να καθίσεις κάτω με ένα κομπιουτεράκι και να συνεχίσεις να πειραματίζεσαι με τη λύση του 60%, για να δεις πώς μπορεί να εφαρμοστεί στη ζωή σου. Δε θα ήσουν πολύ πιο ήρεμη ξέροντας πως διαθέτεις λίγα χρήματα στην άκρη για μια πιθανή αναποδιά ή κάποια απρόβλεπτα έξοδα; Δε θα περνούσες καλύτερα αν είχες μερικά λεφτά να ξοδέψεις κάθε μήνα χωρίς ενοχές; Εάν αποταμιεύεις ένα μέρος του εισοδήματός σου για συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους, θα μπορέσεις να το καταφέρεις. Και ένα μικρό μυστικό: Καθώς αποκτάς πιο ξεκάθαρη άποψη για το πού κατευθύνονται τώρα τα λεφτά σου (και πού θα μπορούσαν να πηγαίνουν), δε θα κάνεις μόνο καλύτερες οικονομικές επιλογές, αλλά θα σου είναι επίσης πιο εύκολο να επενδύσεις σε πράγματα που θα εμπλουτίσουν τη ζωή σου. Σύμφωνα με έναν ελάχιστα γνωστό στους πολλούς νόμο της οικονομίας, όταν επενδύεις περισσότερα σε αυτά που σε κάνουν ευτυχισμένη, θα παρατηρήσεις ότι και η οικονομική σου ζωή θα βελτιωθεί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...