Πόσο κοστίζει η ευτυχία; Όσα μπορείς να διαθέσεις!

dentro-me-xrimata

Η λύση του 60% : εστίασε στα βασικά έξοδα διαβίωσης

Το πλάνο αυτό αποτυπώνει μια σειρά από στόχους εξόδων και αποταμίευσης, οι οποίοι μπορούν να σε βοηθήσουν να βάλεις τάξη στο οικονομικό σου χάος. Σκοπός του είναι να καταφέρεις ώστε τα βασικά έξοδα διαβίωσής σου –το ενοίκιο, οι λογαριασμοί και η δαπάνη για το σούπερ μάρκετ– να αντιστοιχούν στο 60% των μεικτών αποδοχών σου (θα ασχοληθούμε με τα χρέη και την αποταμίευση πιο κάτω).

–    Κάνε μια λίστα για να σημειώσεις τα μηνιαία πάγια έξοδά σου και το σύνολό τους.

–    Αφαίρεσε το τελευταίο από το μηνιαίο εισόδημά σου (αυτό είναι το απόθεμά σου, που θα συζητήσουμε παρακάτω).

–     Στη συνέχεια, υπολόγισε τι ποσοστό των εσόδων σου αφιερώνεις στα έξοδα διαβίωσης. Πιθανότατα ξεπερνούν το 60%, αλλά μπορείς να ξεκινήσεις την προσπάθεια μείωσης αυτού του ποσοστού. Οι φόροι μπορεί να σου αφαιρούν ένα μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό του εισοδήματός σου – και δεν έχεις ακόμη φτάσει στα δώρα και τα ταξίδια. Μη σταματάς όμως! Είναι σημαντικό να διαβάσεις ολόκληρο το πλάνο.

Πόσο κοστίζει η ευτυχία σου; Μάλλον αρκεί το 10% του μισθού σου

Ας εξετάσουμε τώρα το υπόλοιπο 40% του μηνιαίου εισοδήματός σου, που θα χωρίσεις σε τέσσερα μέρη. Παρότι φαίνεται ως πλάνο αποταμίευσης, δες το ως πλάνο αποταμίευσης ενός ποσού που προορίζεται να ξοδευτεί.

Μέρος 1ο: Βάλε στην άκρη το 10% του συνολικού μηνιαίου εισοδήματός σου για βραχυπρόσθεσμα, απρογραμμάτιστα έξοδα, όπως ο γάμος μιας ξαδέλφης σου ή κάποια φάρμακα. Τα έξοδα αυτά μπορεί να εμφανίζονται απροσδόκητα, αλλά είναι αναπόφευκτα. Φυλάσσοντας λοιπόν ένα σταθερό ποσό κάθε μήνα για να τα καλύψεις, αποκτάς έναν εύκολο τρόπο για να μειώσεις το οικονομικό άγχος.

Μέρος 2ο: Υπολόγισε άλλο ένα 10% κάθε μήνα για να καλύψεις μακροπρόθεσμα έξοδα που ξέρεις πως θα εμφανιστούν σε βάθος χρόνου: η αντικατάσταση του υπολογιστή, οι διακοπές κ.λπ.

Μέρος 3ο: Το τρίτο 10% πάει στη συνταξιοδότηση. Μη φέρνεις αντιρρήσεις, απλώς κάν’ το.

Μέρος 4ο: Το τελευταίο μέρος είναι για τη διασκέδαση, τις αυθόρμητες αγορές, όπως ένα ακριβό ζευγάρι πέδιλα ή καινούργια CDs. Αυτό είναι το «χρυσό χάπι» που κάνει τη λύση του 60% να φέρνει αποτελέσματα. Με το να επενδύεις ένα μικρό αλλά σταθερό μέρος του εισοδήματός σου για τακτικές προμήθειες διασκέδασης, δε θα αισθανθείς ποτέ πως είσαι οικονομικά στερημένη ή, ακόμη χειρότερα, ότι έχεις υπερβεί τον προϋπολογισμό σου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...