Τα καλύτερα μυστικά καθαριότητας για την κουζίνα!

katharismos-psygeiouΓια καθαρό ψυγείο μέσα κι έξω

Μια φορά κάθε 15 μέρες περίπου βγάλτε τα τρόφιμα από το ψυγείο σας και καθαρίστε τα ράφια του ψυγείου σας με χλιαρό νερό και σαπούνι ή με χλιαρό νερό και ξύδι. Βάλε και διατήρησε ένα ανοιχτό φακελάκι με σόδα μαγειρικής στο πίσω μέρος των ραφιών του ψυγείου για λιγότερες οσμές.

Πάγκος κουζίνας πάντα καθαρός

Ένα από τα πιο βασικά μυστικά καθαριότητας στην κουζίνα είναι οι υγιεινά καθαροί πάγκοι, αφού είναι ίσως η πιο ευαίσθητη επιφάνεια της κουζίνας σου. Μην παραλείπεις να πλένεις τον πάγκο με ζεστό νερό και απορρυπαντικό για πιάτα πριν και μετά από κάθε χρήση, ιδιαίτερα αν έχεις προετοιμάσει κρέας ή πουλερικά. Όσο καθαρός κι αν είναι πάγκος κι όσο κι αν τον πλύνεις μετά, απόφυγε να ακουμπάς κατευθείαν εκεί τις τροφές για να τις προετοιμάσεις για το μαγείρεμα. Το ιδανικό θα ήταν να χρησιμοποιείς τρεις πλαστικούς δίσκους κοπής, σε κόκκινο, κίτρινο και πράσινο χρώμα: για το κρέας, τα πουλερικά και τα λαχανικά. Μετά από κάθε χρήση σαπούνισέ τους καλά με καυτό νερό και μια φορά την εβδομάδα πέρνα τους με ξύδι για απολύμανση.

Σφουγγάρι: τόσο μικρό και τόσο σημαντικό

Το σφουγγάρι της κουζίνας είναι ο τέλειος τρόπος μεταφοράς μικροοργανισμών σε όλη την κουζίνα! Γι αυτό μη χρησιμοποιείς το ίδιο σφουγγάρι σε όλες τις επιφάνειες της κουζίνας (το ίδιο ισχύει και για τις σπογγοπετσέτες). Χρησιμοποίησε καλύτερα χαρτί κουζίνας που θα το πετάξεις αμέσως μετά τη χρήση του στην κάθε επιφάνεια. Επίσης, φρόντισε να απολυμαίνεις συχνά το σφουγγάρι (π.χ. αφήνοντάς το για λίγο μέσα σε διάλυμα χλωρίνης) και να το αντικαθιστάς με καινούριο τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα.

Μην ξεχνάς

Η επιφανειακή καθαριότητα δεν είναι αρκετή όταν πρόκειται για χώρους όπως η κουζίνα. Μια φορά την εβδομάδα κάνε μια γενική απολύμανση καθαρίζοντας τους πάγκους, την εξωτερική επιφάνεια του ψυγείου και το τραπέζι με ένα σφουγγάρι βρεγμένο σε διάλυμα νερού με ξύδι ή καθαριστικό με χλώριο -στη δεύτερη περίπτωση δώσε ιδιαίτερη σημασία στο ξέπλυμα- που έχουν και τα δύο αντιμικροβιακή δράση. Μια φορά το μήνα είναι καλό να πλένεις με νερό και ξύδι τους εσωτερικούς χώρους του ψυγείου σου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...