Πάντα καθαρή κουζίνα με 6+1 κινήσεις!

kathari-kouzina
Μία καθαρή κουζίνα δεν απαιτεί απαραίτητα ατελείωτες ώρες τριψίματος και σφουγγαρίσματος! Υπάρχουν έξυπνα μυστικά που σου εξασφαλίζουν κουζίνα πεντακάθαρη και απαλλαγμένη από τα μικρόβια. Υιοθέτησε αυτές τις 5 κινήσεις στην καθημερινότητα σου.

1η κίνηση
Μη μεταφέρεις τα μικρόβια στην καθαρή κουζίνα σου
Οι σακούλες από το σούπερ μάρκετ που μπορεί να έχεις ακουμπήσει στο πεζοδρόμιο ή το ασανσέρ δεν πρέπει να τοποθετηθούν επάνω στο τραπέζι της κουζίνας, γιατί μεταφέρουν επάνω τους όλα τα μικρόβια του δρόμου. Το καλύτερο είναι να τις ακουμπήσεις στο πάτωμα της κουζίνας και από κει να τις αδειάσεις και να τοποθετήσεις τα τρόφιμα στις θέσεις τους.

2η κίνηση
Απέφυγε να ακουμπάς νωπά τρόφιμα στο τραπέζι ή τον πάγκο της κουζίνας σου.
Το χαρτί που τύλιξε ο κρεοπώλης το κρέας ή το κοτόπουλο, όπως κι εκείνο που χρησιμοποίησε ο ψαράς για να φτιάξει το χωνί για τα ψάρια σου, μπορεί να μεταφέρουν το ανάλογο μικροβιακό φορτίο. Το ιδανικό είναι να βγάζεις τα νωπά τρόφιμα από το περιτύλιγμά τους, να τα πλένεις κάτω από τη βρύση και να τα φυλάς σκεπασμένα στη συντήρηση του ψυγείου σου μέσα σε ένα γυάλινο τάπερ ή πυρέξ. Αν πρόκειται να τα καταψύξεις βάλε τα σε πλαστικά σακουλάκια μιας χρήσης ή πλαστικά τάπερ και σημείωσε την ημερομηνία κατάψυξης.

3η κίνηση
Καθάριζε καλά και συχνά τον πάγκο σου.
Μια καθαρή κουζίνα θεωρείται πραγματικά καθαρή όταν ο πάγκος της …αστράφτει. Φρόντιζε να τον πλένεις πάντα με ζεστό νερό και σαπούνι, αν προηγουμένως έχει ακουμπήσει φρέσκα φρούτα ή λαχανικά ή νωπά κρεατικά και ψάρια. Επίσης, προτίμησε να καθαρίζεις τα σαλατικά, τις πατάτες ή τα κρεατικά σε κάποιο μπολ ή αντικολλητικό χαρτί και όχι απευθείας πάνω στον πάγκο. Έτσι, πετάς τα σκουπίδια εύκολα και γλυτώνεις από πολλά μικρόβια. Τέλος, θυμήσου ότι είναι καλύτερα να χρησιμοποιείς διαφορετικό σφουγγάρι για να καθαρίζεις το πάγκο από αυτό που πλένεις τα πιάτα.

4η κίνηση
Τακτοποίησε σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο.
Ο τρόπος που θα ταχτοποιήσεις τα νωπά τρόφιμα μέσα στο ψυγείο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για το μικροβιακό τους φορτίο. Το νωπό κοτόπουλο, τα κρεατικά και τα ψάρια προτίμησε να τα βάλεις μέσα σε ένα πυρέξ με καπάκι, στο τελευταίο ράφι της συντήρησης, κάτω από τα υπόλοιπα τρόφιμα, για να μη στάξει τίποτα. Επίσης, καλό είναι να βγάζεις τα τυριά και τα αλλαντικά από τη συσκευασία του σούπερ μάρκετ και τα φυλάς μέσα σε τάπερ που κλείνουν αεροστεγώς. Ιδανικά, τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει επίσης να τακτοποιούνται στι ψυγείο πλυμμένα.

5η κίνηση
Μία φορά την εβδομάδα καθάριζε το εσωτερικό του ψυγείου με ένα διάλυμα ξυδιού με νερό (αναλογία 1:1)
Το ξύδι είναι ο βασικός σύμμαχός σου αν θες να έχεις μια καθαρή κουζίνα, αλλά να χρησιμοποιείς όσο το δυνατόν λιγότερα απορρυπαντικά.  Με ξύδι και νερό μπορείς να καθαρίσεις και το εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων. Γέμισε ένα μεσαίου μεγέθους  μπολ μισό μισό και βαλ’το να βράσει μέσα στο φούρνο. Μετά σκούπισε τους υδρατμούς με ένα καθαρό πανί.

6η κίνηση
Στρώσε μπροστά στον νεροχύτη σου ένα χαλάκι
Έτσι, δε θα στάζουν νερά, λάδια ή άλλες βρωμιές στο πάτωμα κι εσύ δε θα τα πατάς και θα τα μεταφέρεις σε όλο το σπίτι. Διάλεξε ελαφριά χαλάκια, τα οποία θα πλένονται στο πλυντήριο για να μπορείς να τα αλλάζεις συχνά και να διατηρούνται καθαρά.

Και κάτι τελευταίο…

Σκεύη που απειλούν την καθαρή κουζίνα σου
Τα ξύλα κοπής και τα μαχαίρια μπορεί να μεταφέρουν πολλά μικρόβια. Προτού χρησιμοποιήσεις ξανά το ξύλο κοπής και τα μαχαίρια, ακόμη και για το ίδιο μαγείρεμα, είναι σημαντικό να τα πλύνεις πρώτα με ζεστό νερό και σαπούνι. Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός κανόνας, που μπορεί να προφυλάξει εσένα και την οικογένειά σου από σοβαρές μολύνσεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...