Έκτρωση, χείλη αιδοίου, ροή περιόδου… Ρώτα το γυναικολόγο

xeili-aidiou-erotiseis-sto-giatro
Τα χείλη αιδοίου σου είναι κάπως παράξενα; Ντρέπεσαι να μάθει ο γυναικολόγος σου για μια προηγούμενη έκτρωση; Σε προβληματίζει ακόμα η ροή της περιόδου σου; Μπορεί όλα αυτά να μην αποτελούν τα πιο απλά θέματα συζήτησης, αλλά από το γυναικολόγο σου δεν πρέπει να έχεις μυστικά και δεν πρέπει να φεύγεις ποτέ έχοντας απορίες. Μέχρι το επόμενο ραντεβού σου που θα βρεις το θάρρος να του εκφράσεις τις γυναικολογικές απορίες σου, εμείς έχουμε απαντήσεις σε τρία θέματα που απασχολούν πολλές γυναίκες. Ίσως κάποια να απασχολεί και εσένα.

Πώς θα ξέρω αν τα χείλη αιδοίου μου είναι φυσιολογικά;

Τα εξωτερικά γεννητικά σου όργανα αποτελούνται από τα εξωτερικά και τα εσωτερικά χείλη αιδοίου. Αυτά μπορεί να διαφέρουν σε μέγεθος, πάχος και χρώμα σε κάθε γυναίκα ακόμη και το δεξί από το αριστερό. Μπορεί όντως αυτή η ανησυχία να ανήκει στις γυναικολογικές απορίες που δυσκολεύεσαι να εκφράσεις, αλλά αν έχεις επισκεφθεί ήδη έναν γυναικολόγο να είσαι βέβαιη πως αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα θα το ήξερες. Αν διαπιστώσεις ότι αλλάζει κάτι στον τρόπο που νιώθεις τα χείλη του αιδοίου, σαν πιο πρησμένα ή έχεις φαγούρα, τότε λέει ο David B. Kessler, δερματολόγος από τη Νέα Υόρκη, ίσως έχεις κάποια αλλεργική αντίδραση. Θα μπορούσε να είναι σε ένα καινούργιο εσώρουχο, σε κάποιο απορρυπαντικό ή ακόμη και στο λάτεξ του προφυλακτικού. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εντοπίσεις τον… ένοχο. Αν είναι το απορρυπαντικό άλλαξέ το με ένα υποαλλεργικό και να προγραμματίζεις ένα δεύτερο ξέπλυμα στα εσώρουχα. Αν οφείλεται στο προφυλακτικό, δοκίμασε προφυλακτικό χωρίς λάτεξ.

Αλήθεια, τι ξέρεις για την αιδοιοπλαστική;

Μπορεί ο γιατρός μου να καταλάβει αν έχω κάνει έκτρωση ή αν είχα μια αποβολή στο παρελθόν;
Όχι, εκτός κι αν υπάρχουν σοβαρές ουλές (κάτι που συνήθως δεν συμβαίνει). Ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζει ο γυναικολόγος σου το ιατρικό σου ιστορικό αφού αυτά τα θέματα μπορεί να επηρεάσουν με διάφορους τρόπους την υγεία σου, τις εξετάσεις που ίσως χρειάζεται να κάνεις κάποια στιγμή και τυχόν αγωγή που ακολουθείς, λέει η Dr. Lauri Romanzi, γυναικολόγος στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ και στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Νέα Υόρκης. Αν έχεις κάποιον πόνο στην περιοχή της πυέλου ή προβλήματα υπογονιμότητας ή γυναικολογικές απορίες, είναι σημαντικό να γνωρίζει ο γιατρός το ιστορικό σου, αφού μπορεί όλα να σχετίζονται με μια προηγούμενη αποβολή, έκτρωση ή κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Και μην ανησυχείς σχετικά με το θέμα της εμπιστευτικότητας, υπάρχει το ιατρικό απόρρητο γιατρού ασθενή που τηρείται πάντα.

Πώς θα ξέρω αν η ροή της περιόδου μου είναι φυσιολογική;

Η μέση ροή κατά την περίοδο διαρκεί πέντε μέρες και σύμφωνα με τον Τoni Weschler, συγγραφέα του Taking Charge of Your Fertility, μπορεί να ακολουθεί ένα από τα δύο πρότυπα: είτε να ξεκινά με έντονη ροή και να καταλήγει με μικρότερη, είτε το αντίθετο. Το χρώμα του αίματος της περιόδου μπορεί να είναι ανοιχτό ροζ, κόκκινο ή καφετί. Κάποιες φορές μπορεί στη σερβιέτα ή το ταμπόν σου να δεις πηγμένα κομμάτια από σκούρο αίμα – κι αυτά φυσιολογικά είναι.

Συμβουλή: Αν έχεις μια μεγάλη αλλαγή στην περίοδό σου, π.χ. ελάχιστο ή πάρα πολύ αίμα, αν πονάς περισσότερο ή με διαφορετικό τρόπο ενημέρωσε το γυναικολόγο σου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...