Τα SOS για καλή υγεία στα 25, τα 35, τα 45! Πρόλαβε

kindynos-karkinos-mastou

η υγεία σου στα… 45

κίνδυνος καρδιοπάθειας: 1,8%
Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αυξάνεται ελαφρώς, αλλά παραμένει χαμηλός μέχρι περίπου 10 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με το Βρετανικό Καρδιολογικό Ίδρυμα. Οι επιστήμονες διερευνούν ακόμη το αν η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης κατά την εμμηνόπαυση επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Σίγουρα, όμως, δε σε προστατεύει από αυτήν, όπως πιστευόταν αρχικά.

κίνδυνος καρκίνου του μαστού: πιθανότητες 1 στις 50
Κάθε γυναίκα άνω των 40 πρέπει να κάνει προληπτικές εξετάσεις (μαστογραφία) κάθε 2-3 χρόνια, ενώ οι γυναίκες 50 ετών και άνω κάθε χρόνο. Πέρα όμως από τις κλινικές εξετάσεις, κάθε γυναίκα πρέπει να βάλει στο πρόγραμμά της την αυτοεξέταση. Εάν κάνεις μαστογραφία έχεις 30% πιθανότητες να νικήσεις τον καρκίνο, καθώς αυτή εντοπίζει όγκους 2-3 χιλιοστών. Ένας όγκος μικρότερος του εκατοστού μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία έως και κατά 98%. Πριν από την ηλικία αυτή, ο ιστός του μαστού είναι συνήθως πολύ πυκνός για να τον διαπεράσουν οι ακτίνες Χ, γι’ αυτό ενδείκνυται ο υπέρηχος. Λιγότερες από 1 στις 20 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού είναι κληρονομικές, αλλά αν πιστεύεις πως μπορεί να διατρέχεις τέτοιο κίνδυνο, μίλησε στο γιατρό σου για γενετική εξέταση, η οποία θα ανιχνεύσει πιθανές ανωμαλίες στα γονίδια BRCA1 και BRCA2. Αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της εν λόγω μορφής καρκίνου.

κίνδυνος μελανώματος: πιθανότητες 18,2 στις 100.000
Ενώ οι μορφές καρκίνου του δέρματος -πλην μελανώματος- συνήθως δε θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή, ο έγκαιρος εντοπισμός είναι ζωτικής σημασίας. Πρόσεχε οποιεσδήποτε δερματικές αλλοιώσεις, όχι μόνο τις ελιές. Ο κίνδυνος μελανώματος αυξάνεται επικίνδυνα καθώς πλησιάζεις τα 50, με τις περισσότερες περιπτώσεις να σημειώνονται σε γυναίκες στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 55 και 59 ετών. Ζήτησε τη συνδρομή του δερματολόγου σου με κάθε ύποπτη δερματική αλλοίωση και κάνε μόνη σου συχνούς ελέγχους στους ήδη υπάρχοντες ή τους νέους σπίλους. Κάθε χρόνο, στις 7 Μαΐου, την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος, ο έλεγχος των σπίλων σε ειδικούς δερματολόγους γίνεται δωρεάν.

οι μύες και τα κόκαλά σου
Η απώλεια της ευλυγισίας μπορεί πραγματικά να παγιωθεί μέχρι τη δεκαετία των 40. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν γενικά περίπου μόνο το 60% της διαθέσιμης εμβέλειας κινήσεων που διαθέτουν. Μια μέρα όμως θα ξυπνήσεις και το 60% της ευλυγισίας θα είναι όλο κι όλο που θα έχεις, γι’ αυτό αξιοποίησέ τη σωστά ή δέξου ότι θα χάσεις σιγά σιγά και αυτήν. Συστήνω γιόγκα, σχολαστικό στρέτσινγκ μετά την άσκηση και, γενικότερα, δραστήρια ζωή. Δεν υπάρχει λόγος να μη διατηρήσεις την ευλυγισία σου για πάντα. Μόλις φτάσεις την εμμηνόπαυση, η πυκνότητα των οστών αρχίζει να φθίνει εξαιτίας της πτώσης στα επίπεδα των οιστρογόνων, σύμφωνα με το Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (ΕΛΙΟΣ). Όσο πιο γρήγορα μπεις στην εμμηνόπαυση τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος οστεοπόρωσης. Σύμφωνα επίσης με στοιχεία του ΕΛΙΟΣ, στα επόμενα 50 χρόνια στην Ελάδα μία στις τρεις γυναίκες θα εμφανίσει πρόβλημα οστεοπόρωσης. Γι’ αυτό μη χάνεις χρόνο και ασκήσου.

τα δόντια σου: 39% έχουν σφραγίσματα
Στα 45 μπορεί να έχεις περισσότερα σφραγίσματα, αλλά είναι πολύ πιθανό να διατηρείς ακόμη τα πιο πολλά δόντια σου – μια τεράστια βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Η φυσιολογική φθορά αρχίζει να φαίνεται στη δεκαετία των 40. Το σκληρό βόυρτσισμα επί πολλά χρόνια φθείρει το σμάλτο και συμβάλλει στην υποχώρηση των ούλων. Επίλεξε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα που σταματά να λειτουργεί όταν πιέζεις πολύ δυνατά. Προτίμησε αυτές με τις πιο μαλακές τρίχες και ζήτα από τον οδοντίατρό σου να σου δείξει πώς να βουρτσίζεις σωστά τα δόντια σου. Μη βουρτσίζεις τα ούλα σου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...