Τα μελομακάρονα του Παρλιάρου

melomakarona-parliaros
Ο Στέλιος Παρλιάρος αποδεικνύει και με τα μελομακάρονα ότι είναι ο μετρ των γλυκών. Δοκίμασε τη συνταγή του.

Υλικά
–   200 γρ. χυμός πορτοκαλιού
–   270 γρ. ηλιέλαιο
–   600 γρ. αλεύρι
–   20 γρ. ζάχαρη άχνη
–    ½ κουτ. του γλυκού σόδα
–   1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
–   ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
–   50 γρ. βούτυρο
–   ξύσμα από 1 πορτοκάλι
–   200 γρ. καρύδι τριμμένο
–   ξηροί καρποί και κουφέτα για διακόσμηση

 

Για το σιρόπι
–   350 γρ. ζάχαρη
–   250 γρ. νερό
–   1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
–   1 ξυλάκι κανέλα
–   50 γρ. μέλι
–    καρύδια χοντροκομμένα
–    μέλι για το μέλωμα

Οδηγίες

Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνεις το χυμό πορτοκαλιού και το ηλιέλαιο.

Προσθέτεις την κανέλα και το γαρύφαλλο μαζί με τη σόδα, την άχνη και το βούτυρο λιωμένο.

Προσθέτεις ξύσμα από ένα πορτοκάλι.

Αλέθεις το καρύδι σε σκόνη.

Ρίχνεις το τριμένο καρύδι και το αλεύρι και ανακατεύεις με το χέρι απαλά από το κέντρο προς τα έξω. Δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει η ζύμη και βγάλει το λάδι.

Πλάθεις τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και πιέζεις την επιφάνεια τους σε μία σίτα για να κάνουν το σχέδιο.

Τα τοποθετείς σε μία λαδόκολλα και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 25 – 30 λεπτά περίπου έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.

Μόλις βγουν από το φούρνο ζεστά, τα ρίχνεις στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζεις για 20 δευτερόλεπτα περίπου. Τα βγάζεις και τα αφήνεις σε σίτα να στραγγίξουν.

Σε μια πιατέλα βάζεις λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετείς σε μια σειρά τα μελομακάρονα και τα περιχύνεις με μέλι και τριμμένο καρύδι. Επαναλαμβάνεις την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.

Οδηγίες για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βάζεις τη ζάχαρη, το νερό, το πορτοκάλι και το ξυλάκι κανέλας. Βάζεις στη φωτιά αφήνεις να βράσει για 1 λεπτό από το σημείο βρασμού και αποσύρεις. Ρίχνεις το μέλι, ανακατεύεις και το αφήνεις να κρυώσει τελείως.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...