Κάνεις κολύμπι; Τι γυμνάζεις & πόσες θερμίδες καις

κολύμπι

Υπάρχουν μειονεκτήματα όταν επιλέγεις να γυμνάζεσαι με το κολύμπι;

1. Η καρδιά δεν γυμνάζεται τόσο αποτελεσματικά όσο στις υπόλοιπες μορφές άσκησης. Το τελευταίο πλεονέκτημα είναι και το πρώτο μειονέκτημα. Το σώμα του αθλούμενου στην κολύμβηση είναι οριζόντιο, με αποτέλεσμα η ροή του αίματος να γίνεται πολύ πιο εύκολα, μιας και δεν υπάρχει η ανάγκη να υπερνικηθεί η δύναμη της βαρύτητας, όπως όταν το σώμα είναι κατακόρυφο (τρέξιμο, ποδηλασία). Έτσι αντίστοιχη ένταση, όπως αυτή γίνεται αντιληπτή από τον πίνακα RPE (rating of perceived exertion) που είναι και ο εμπειρικός δείκτης, αποδίδει λιγότερα καρδιαγγειακά οφέλη από το τρέξιμο ή την ποδηλασία. Αυτό βέβαια θα μπορούσε θεωρητικά να αντιμετωπιστεί με αύξηση της έντασης, αλλά πρακτικά η μυική κόπωση θα έρθει γρηγορότερα από την καρδιαγγειακή.

2. Υπάρχει μεγάλη εξάρτηση της αποτελεσματικότητας της άσκησης από την τεχνική του αθλούμενου. Το κολύμπι ανήκει στις μορφές άσκησης που απαιτούν καλή τεχνική και νευρομυική συναρμογή για να αποδώσουν ικανοποιητικά. Όσο βελτιώνει την τεχνική του ο αθλούμενος τόσο πιο εύκολη καθίσταται η άσκηση, κάτι που συνήθως δεν συμβαίνει αναλογικά με την καρδιαγγειακή βελτίωση, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απαιτούνται διαρκείς αναπροσαρμογές τόσο στην ένταση όσο και στον όγκο της προπόνησης. Για να μπορέσει προπονητικά να ενταχθεί η κολύμβηση στο πρόγραμμα αερόβιας άσκησης πρέπει ο αθλούμενος να έχει επιτύχει ικανοποιητική τεχνική.

3. Η κολύμβηση μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς των κάτω άκρων! Θυμάστε τις εικόνες με τους αστροναύτες της NASA να βγαίνουν από το διαστημόπλοιο και να τους υποδέχεται εκτός από το ενθουσιασμένο κοινό και …αναπηρικά καροτσάκια για τη μεταφορά τους;! Η πολύμηνη παραμονή στις συνθήκες μηδενικής βαρύτητας του διαστήματος αδυνάτισε τόσο τις αρθρώσεις τους που και το απλό περπάτημα ήταν από επικίνδυνο έως αδύνατο. Κάτι παρόμοιο σε πολύ μικρότερη κλίμακα βέβαια συμβαίνει στην κολύμβηση. Το μυικό σύστημα λειτουργεί αλλά η επιβάρυνση στις αρθρώσεις είναι μηδενική. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της αρμονικής ανάπτυξης μυών/συνδέσμων/τενόντων και μακροπρόθεσμα σε τραυματισμούς κυρίως των γονάτων. Στην ομάδα κινδύνου συμπεριλαμβάνονται όσοι χρησιμοποιούν την κολύμβηση σαν αποκλειστική μορφή εξάσκησης, παρασυρμένοι από τη διαπίστωση με την οποία ξεκινήσαμε το άρθρο. Δεν είναι μυστικό άλλωστε ότι οι επαγγελματίες κολυμβητές και πολίστες συνδυάζουν στην προπόνησή τους γυμναστική με βάρη και δρομικές ασκήσεις για να θωρακίσουν τα γόνατά τους.

Άρα, το κολύμπι είναι μία εξαιρετική μορφή άσκησης, αλλά το ιδανικό είναι να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά και όχι αποκλειστικά.

 

Ξέρεις πόσες θερμίδες καις με το κολύμπι; 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...