Ναι, η κριτική βλάπτει! Μάθε πότε

η κριτική βλάπτει

Η κριτική βλάπτει όταν το αποτέλεσμα που θα προκαλέσει είναι χειρότερο από την αιτία που την προκάλεσε. Με λίγα λόγια, η κριτική δε χρειάζεται όταν δεν μπορεί να διορθώσει τίποτα. Ανακαλύψαμε 3 τέτοιες περιπτώσεις. Διάβασε και θα διαπιστώσεις ότι έχουμε δίκιο.

Η κριτική βλάπτει όταν:

–         πρόκειται να προσβάλλεις κάποιον χωρίς να κερδίσεις τίποτα ουσιαστικό

Αν νοιάζεσαι πραγματικά για το άλλο άτομο ή η σχέση σας είναι σημαντική για σένα (πρακτικά ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο), δεν υπάρχει λόγος να ρισκάρεις να τη χαλάσεις με το να είσαι πιο ευθύς ή με το να εκτιμήσεις αρνητικά το πόσα μπορεί να διαχειριστεί συναισθηματικά ο άλλος. Ορισμένοι άνθρωποι είναι καλοί, πιστοί και υποστηρικτικοί, αλλά προσβάλλονται εύκολα και αντιδρούν υπερβολικά στην κριτική. Άλλοι, είναι τόσο άκαμπτοι που το καθιστά σχεδόν αδύνατο να εκτιμήσουν μια διαφορετική άποψη. Άρα, είναι κουτό να πεις κάτι, που το  μόνο που θα κάνει είναι να τους αναστατώσει και να οξύνει τις μεταξύ σας διαφορές. Αν αυτά τα άτομα πουν ή κάνουν κάτι που σε ενοχλεί, είναι γενικά προτιμότερο να προσπαθήσεις να το προσπεράσεις και –από μέσα σου – να βρεις έναν τρόπο να ξεπεράσεις την άμεση απογοήτευσή σου ως προς εκείνους παρά να τους αντιμετωπίσεις ευθέως.

–         ενδέχεται να πληγώσεις τα αισθήματα ανθρώπων που αγαπάς 

Αν θέλεις να ενεργήσεις με τακτ, ενδιαφέρον κι αγάπη, σίγουρα δε χρειάζεται  να κάνεις κάποιο επικριτικό σχόλιο για μια «κακή στιγμή». Για παράδειγμα, αν η φίλη σου γεμάτη ενθουσιασμό επιμένει να ακούσει το γνώμη σου για το «απαράδεκτο» φόρεμα που αγόρασε είναι καλύτερα να της πεις πόσο χαίρεσαι που βρήκε κάτι που της αρέσει τόσο πολύ παρά να την αποπάρεις για την κακογουστιά της. Για τους ανθρώπους που αγαπάς αξίζει να αναζητάς ένα θετικό σημείο. Αν δεν έχεις τίποτα καλό να πεις, είναι καλύτερο να μην πεις τίποτα. Όλα αυτά δεν ισχύουν στην περίπτωση που η φίλη σου είναι τόσο ισχυρή προσωπικότητα και «άνετη» και πιθανολογείς ότι μάλλον θα γελάσει από το πόσο διαφέρουν τα γούστα σας.

–         σε κάνει να φαίνεσαι αμυντική, στενόμυαλη, ή ακόμη και στρυφνή

Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν ασκείς κριτική ως απάντηση σε κριτική που δέχεσαι. Όμως, όταν κάποιος σου κάνει εποικοδομητική κριτική, είναι σημαντικό  να βάλεις τον εγωισμό σου στην άκρη και να αξιολογήσεις συνειδητά την εγκυρότητα της άποψής του. Σε αυτές τις περιπτώσεις η κριτική βλάπτει. Είναι πολύ καλύτερο να παραμείνεις σιωπηλή, να ακούσεις προσεκτικά και να απαντήσεις μετά (αν απαντήσεις). Το αν τελικά συμφωνείς με τη δυσμενή του εκτίμηση ή όχι, σε συμφέρει να το αξιολογήσεις με ανοιχτό μυαλό. Γιατί ακόμα κι αν διστάζεις να ακούσεις όσα έχει να σου πει ο άλλος, δεν αποκλείεται να είναι εν δυνάμει ευεργετικά. Αν, πάλι, δεν μπορείς να αντισταθείς στην ορμή να υπερασπίσεις τον εαυτό σου, ενδέχεται να χάσεις μια πολύτιμη ευκαιρία να μάθεις κάτι σημαντικό για εσένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...